03 Οκτωβρίου 2024

📺Ναυάγιο στη Σικελία: Βίντεο από τη στιγμή που η καταιγίδα πλησίαζε το Bayesian -Τι κατέγραψε μέλος του πληρώματος


Ένα μέλος του πληρώματος από το μοιραίο ναυάγιο του Bayesian στα ανοικτά της Σικελίας είχε βιντεοσκοπήσει την καταιγίδα που είχε ξεσπάσει λίγο πριν την τραγική κατάληξη του υπερπολυτελούς γιοτ.

Ο Μάθιου Γκρίφιθς, 22 ετών, είναι ένα από τα τρία άτομα που ερευνώνται μετά το τραγικό ναυάγιο τον Αύγουστο που άφησε πίσω του επτά νεκρούς, μεταξύ των οποίων ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, 59 ετών, και η κόρη του Χάνα, 18 ετών.

Το βίντεο λέγεται ότι ανέβηκε στον λογαριασμό στο Instagram, του βρετανικής καταγωγής Griffiths, στις 19 Αυγούστου, την ημέρα που βυθίστηκε το σκάφος αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών.

Στο βίντεο φαίνονται οι αστραπές να «φωτίζουν» τον ουρανό ενώ διακρίνεται και το χαρακτηριστικό 75 μέτρων κατάρτι του Bayesian.

Οι βροντές ακούγονται καθώς η καταιγίδα πλησιάζει το γιοτ που είναι αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του σικελικού οικισμού Πορτιτσέλο και το βίντεο συνοδεύεται από την μουσική επιτυχία «Thunderstruck» των ACDC.


«Ξύπνησα τον καπετάνιο»

Το βίντεο μεταδόθηκε από την ιταλική ειδησεογραφική εκπομπή Quarta Repubblica νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού ισχυρίζονται ότι εντοπίστηκε στον κλειδωμένο πλέον λογαριασμό του Griffiths στο Instagram.

Ο Griffiths, ο οποίος ζει στη νότια Γαλλία με τους γονείς του, βρίσκεται υπό έρευνα μαζί με τον Νεοζηλανδό κυβερνήτη James Cutfield, 51 ετών, και τον Βρετανό αρχιμηχανικό Tim Parker Eaton, 59 ετών, για πολλαπλή ανθρωποκτονία και πρόκληση καταστροφής.

Ο Griffiths είχε βάρδια όταν η καταιγίδα χτύπησε το Bayesian και δήλωσε στους ερευνητές ότι αυτός και το πλήρωμα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν τους επιβάτες που επέβαιναν στο σκάφος, αλλά έξι από αυτούς και ο σεφ του σκάφους έχασαν τη ζωή τους. Ο Griffiths φέρεται να είπε στους ερευνητές: «Ξύπνησα τον καπετάνιο όταν ο άνεμος ήταν 20 κόμβοι. Έδωσε εντολή να ξυπνήσουν όλοι οι υπόλοιποι. Το γιοτ έγειρε και μας έριξε στο νερό. Στη συνέχεια καταφέραμε να ξανασηκωθούμε και προσπαθήσαμε να σώσουμε όσους μπορούσαμε».

«Περπατούσαμε κατά μήκος των πλευρών του σκάφους. Σώσαμε όσους μπορούσαμε, ο Cutfield έσωσε επίσης το κοριτσάκι και τη μητέρα του», αναφερόμενος στην επιβάτιδα Charlotte Golunski και την ενός έτους κόρη της.

Συνολικά 15 άτομα σώθηκαν από το σκάφος με βρετανική σημαία και σήμερα, Πέμπτη η τραγωδία θα προβληθεί σε ντοκιμαντέρ του ITV που θα μεταδοθεί στις 21:00, όπου θα μιλήσουν μάρτυρες και διασώστες που συμμετείχαν στη επιχείρηση διάσωσης.

Το Bayesian χρειάστηκε 16 λεπτά για να βυθιστεί και οι εισαγγελείς ερευνούν κατά πόσον οι καταπακτές έμειναν ανοιχτές και δεν ασφαλίστηκαν παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που είχαν προβλεφθεί και τις οποίες γνώριζαν οι ντόπιοι ψαράδες.

Ο Giovanni Costantino, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας του Bayesian, The Italian Sea Group, έχει δηλώσει προηγουμένως στη Daily Mail ότι η βύθιση οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος» και κατηγόρησε το πλήρωμα ότι δεν ασφάλισε το σκάφος επιμένοντας ότι ήταν «αβύθιστο».

Μεταξύ των νεκρών ήταν επίσης ο πρόεδρος της Morgan Stanley International Jonathan Bloomer και η σύζυγός του Judith, καθώς και ο δικηγόρος της Νέας Υόρκης Chris Morvillo και η σύντροφός του Neda και ο σεφ Recaldo Thomas.