27 Οκτωβρίου 2024

📺Τι να περιμένει η Ελλάδα αν εκλεγεί ο Ντ. Τραμπ – Έλληνας σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά


Έχει διατελέσει σύμβουλος διπλωματίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2006 έως το 2023 και ως ειδικός γεωπολιτικής στρατηγικής έχει μιλήσει σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Ο ελληνικής καταγωγής Τζον Σιτιλίδης μιλάει στις «Εξελίξεις Τώρα» και εξηγεί τι αλλαγές να περιμένουμε εάν στις 5 Νοεμβρίου εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος και επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, νομίζω ότι θα δείτε μερικές σημαντικές αλλαγές σε ότι αφορά τόσο τις γεωπολιτικές σχέσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ όσο και στο εμπόριο».

«Η Ελλάδα ξοδεύει πολλά στην άμυνα, δυστυχώς γιατί αντιμετωπίζει μια συνεχή τουρκική απειλή, αλλά η Ελλάδα ξοδεύει 2,3 ή 4 % ετησίως. Αυτό την τοποθετεί στο ίδιο σημείο με τις ΗΠΑ, την Πολωνία και μια σειρά ανατολικοευρωπαϊκών χωρών».

«Νομίζω ότι θα δείτε μια πολύ σοβαρή διαπραγματευτική προσπάθεια για την υπεράσπιση των συμμάχων που ξοδεύουν 2,3 ή 4% του ΑΕΠ, και παίρνουν στα σοβαρά τη δική τους αυτοάμυνα ενώ χώρες όπως η Ισπανία, για παράδειγμα, που ξοδεύει το 1% του ΑΕΠ της πιθανότατα θα είναι κάπου χαμηλότερα στις διπλωματικές επαφές των ΗΠΑ».

Για τα ελληνοτουρκικά

Για την Ελλάδα πάντα είναι σημαντικό ποια θα είναι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Τουρκία.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν ο χειρότερος εχθρός της χώρας του, απομακρύνθηκε από την εξωτερική πολιτική της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Δεν συμμετείχε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και φυσικά με το θέμα των s400 έχει στρέψει πολλούς ισχυρούς συμμάχους και φίλους που είχε η Τουρκία στην Ουάσιγκτον εναντίον της Τουρκίας και όσο ο Ερντογάν δεν είναι σε θέση να επιλύσει αυτό το πρόβλημα, εικάζω ότι θα δούμε περισσότερους ανθρώπους όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης αλλά και σε μια κυβέρνηση Τραμπ που θα συνεχίσουν να κρατούν την Τουρκία μακριά».

Για τη Μέση Ανατολή

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή και εκλογή Τραμπ θα επηρέαζε τις εξελίξεις εκεί. Πάντως σε σχέση με τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο, ο Τραμπ έχει δηλώσει πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να τελειώσει ο πόλεμος.

«Σίγουρα ψάχνουμε να δούμε, αν εκλεγεί ο Τραμπ, αν θα μπορέσει να πείσει επιτυχώς την Μόσχα και το Κίεβο ώστε να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία, όπου εκεί ο υποψήφιος πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ ξεκάθαρος, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει. Στη Μέση Ανατολή δεν ξέρω αν πρόκειται να υπάρξει κάποιου είδους ειρηνευτική συμφωνία σύντομα. Αν είμαστε ειλικρινείς για την κατάσταση εκεί, το Ιράν είναι απολύτως αφοσιωμένο στο σχέδιο του, που δεν είναι άλλο από την καταστροφή του Ισραήλ και την εξάλειψη του από τον χάρτη. Νομίζω ότι αυτό που θα ήθελε μια κυβέρνηση Τραμπ είναι μια προσπάθεια να φέρει το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιο κοντά και απέναντι στον κοινό εχθρό που είναι το Ιράν».