26 Οκτωβρίου 2024

📺Λαμία: Επαναφορά από το παράθυρο για την εταιρεία που ευθύνεται για την τροφική δηλητηρίαση δεκάδων παιδιών


Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων να βάλει ξανά από το παράθυρο, την επιχείρηση που, τον περασμένο Μάιο, μπήκε στο μικροσκόπιο του ΟΠΕΚΑ, λόγω της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης μαθητών σχολείων της πόλης.

«Η διακοπή της σύμβασης έγινε λόγω της φωτιάς, όχι εξαιτίας των δηλητηριάσεων»

Για την υπόθεση μίλησε στην εκπομπή «Εξελίξεις τώρα» στο Mega ο δημοτικός σύμβουλος Λαμίας, Βασίλης Κυριακάκης, ο οποίος και καταψήφισε την απόφαση. «Έρχεται η νομική υπηρεσία και φυσικά δύο παρατάξεις του Δήμου που εκπροσωπούν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων και λένε ότι κανένα πρόβλημα. Εξαφανίζουμε ότι συνέβη δηλητηρίαση στα παιδιά μας, στα δημοτικά σχολεία αλλά επειδή δε συνέβη στο μουσικό σχολείο και επειδή η διακοπή της σύμβασης έγινε λόγω της φωτιάς κι όχι επειδή ούτως ή άλλως θα γινόταν γιατί είχε δηλητηριάσει τα παιδιά εδώ πέρα και έγινε έκπτωτος απ’ τον ΟΠΕΚΑ, θα του δώσουνε την άδεια πάλι να συνεχίσει. Τα επιχειρήματα ήταν ότι αν αρνούμασταν τη συνέχιση της σύμβασης θα μας έκανε νομικά μέτρα, θα πληρώναμε ρήτρες. Και φυσικά το σχολείο μέχρι να βρούμε καινούργιο ανάδοχο θα έμενε χωρίς γεύματα. Και προτίμησαν να δώσουν σε αυτόν τη συνέχιση», είπε ο ίδιος.

«Φύγανε από την πρωτοβάθμια και πάνε στη δευτεροβάθμια»

Στην εκπομπή μίλησε και η Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Αργυρώ Κλητσοτήρα. «Εμένα έτυχε εκείνη τη μέρα το παιδί μου να λείπει απ’ το σχολείο, είχε πάει εκδρομή και δεν έφαγε. Τα άλλα τα παιδιά; Εμείς σαν σύλλογοι τοπικοί των σχολείων, έγιναν κάποιες κινήσεις να τρέξουμε, δικαστικά, να κάνουμε κάποιες κινήσεις να μην ξανά αναλάβει ο συγκεκριμένος ο κύριος τα σχολικά γεύματα, αυτοί τώρα πήγανε στη δευτεροβάθμια. Φύγανε από την πρωτοβάθμια καλά – καλά και πάνε στη δευτεροβάθμια. Βάλαμε μια δικηγόρο να τρέξει το θέμα, μαζέψαμε τις υπογραφές», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής, έχουν ασκηθεί πιέσεις από το Υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να αποσυρθεί η απόφαση για τη νέα σύμβαση.


Σκουλήκια, πλαστικά και τρίχες στα γεύματα - Το χρονικό της υπόθεσης

Η εταιρεία βρέθηκε στο μικροσκόπιο των Αρχών τον περασμένο Μάιο, όταν σημειώθηκαν δεκάδες κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης μαθητών των σχολείων της Λαμίας.

Στα σχολικά γεύματα της συγκεκριμένης επιχείρησης εντοπίστηκε, από τους ελέγχους του ΕΟΔΥ, το βακτήριο του σταφυλόκοκκου ωστόσο, στη συνέχεια, το εργοστάσιο της επιχείρησης έπιασε φωτιά, πριν ο ΕΦΕΤ πραγματοποιήσει τον προγραμματισμένο έλεγχο του. Σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής, η φωτιά που ξέσπασε αποδίδεται σε εμπρησμό.

Η επιχείρηση, εκτός των σχολικών γευμάτων, έχει υπογράψει τεράστιες συμβάσεις για τη σίτιση μεγάλων οργανισμών, όπως είναι τα νοσοκομεία, αλλά και σχολεία σε Φθιώτιδα, Άμφισσα, Καρπενήσι, Δομοκό, προνοιακά συσσίτια, σίτιση σε φυλακές, σίτιση σπουδαστών ΤΕΙ, κυλικεία ΤΕΙ, παιδικοί σταθμοί και πολλά άλλα. Τον Μάιο ο ΟΠΕΚΑ διέκοψε τη συνεργασία με την επιχείρηση, μετά την τροφική δηλητηρίαση 60 ανήλικων μαθητών της Λαμίας. Ωστόσο, είχαν προηγηθεί καταγγελίες από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, για ωμά φαγητά, σκουλήκια, πλαστικά και τρίχες στα σχολικά γεύματα.