02 Οκτωβρίου 2024

Ισραήλ: Απαγορεύουν στον Γκουτέρες την είσοδο στη χώρα - «Παρέχει υποστήριξη σε τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους»


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κήρυξε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «persona non grata» και του απαγορεύει την είσοδο στη χώρα.

Η απαγόρευση εισόδου, δήλωσε ο Ίσραελ Κατζ, οφείλεται στην «αποτυχία» του Γκουτέρες να καταδικάσει «απερίφραστα» τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Πυρά κατά του Γκουτέρες από τον Κατζ 

«Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως έκαναν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου, δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του σε ισραηλινό έδαφος», ανέφερε ο Κατζ στο Χ.

Πρόσθεσε ότι ο Γκουτέρες δεν έχει ακόμη καταγγείλει τη «σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», η οποία πλησιάζει στην επέτειο του ενός έτους, ούτε έχει καταδικάσει τη «χρήση σεξουαλικής βίας από τη Χαμάς». Ακόμη επέκρινε τον Γκουτέρες λέγοντας πως δεν ηγείται «οποιασδήποτε προσπάθειας για να κηρυχθεί η Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση».

«Ένας Γενικός Γραμματέας που παρέχει υποστήριξη σε τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι και τώρα το Ιράν -το μητρικό πλοίο της παγκόσμιας τρομοκρατίας- θα μείνει στη μνήμη μας ως κηλίδα στην ιστορία του ΟΗΕ».

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους πολίτες του και να υπερασπίζεται την εθνική του αξιοπρέπεια, με ή χωρίς τον Αντόνιο Γκουτέρες», κατέληξε στο μήνυμά του ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.