25 Οκτωβρίου 2024

📺Βουλή: Κόντρα Ταχιάου – Κωνσταντοπούλου για τα Τέμπη


Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υφυπουργού Μεταφορών, Νίκου Ταχιάου, και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής της για το λαθρεμπόριο καυσίμων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Δεν υπάρχει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο έλεγχος της λαθραίας κίνησης εμπορευμάτων, ούτε έχει ζητηθεί η συνδρομή του για θέματα λαθρεμπορίου από τη Δικαιοσύνη είπε ο κ. Ταχιάος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με θέμα: «Το λαθρεμπόριο καυσίμων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και η ασφάλεια του επιβατικού κοινού».

Αναλυτικά στην ερώτησή της η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε:

«Έρχομαι τώρα στην επίκαιρη ερώτηση που έχω καταθέσει στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, που δεν προσήλθε και δεν το θεωρώ, βέβαια, τυχαίο. Κύριε Ταχιάο ξέρετε ότι κι εμείς ξέρουμε πως σας εμφανίζουν με πολλά δημοσιεύματα και με ευθεία αναφορά και στο μετρό Θεσσαλονίκης, ως τον υφυπουργό που βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης και το θεωρώ σημαίνον ότι έστειλαν εσάς για να απαντήσετε αυτή την ερώτηση. Παρ’ όλα αυτά εγώ διεκδικώ την απάντηση, θα περιμένω την απάντησή σας και αναφέρομαι εισαγωγικά στο αντικείμενο της ερώτησης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολεί τη διερεύνηση για το έγκλημα των Τεμπών είναι το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με την επιβατική. Είναι το για ποιον λόγο υπήρξε συγκάλυψη των συνθηκών της σύγκρουσης και μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος με ευθύνη της κυβέρνησης και με κρατική χρηματοδότηση, με 647.000 ευρώ που εκταμιεύτηκαν για το δήθεν έργο ανάπτυξης που ήταν το μπάζωμα, παρανόμως και αναδρομικά.

Είναι το ποιοι γνώριζαν το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία κι εδώ υπάρχουν δύο πολύ οχληρά στοιχεία. Το πρώτο είναι η άμεση κινητοποίηση του ίδιου του πρωθυπουργού και η άμεση κινητοποίηση – ανάμιξή του στις διαδικασίες συγκάλυψης από το ίδιο βράδυ. Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός φέρεται ότι είχε άμεση γνώση και προνομιακή πληροφόρηση για το περιεχόμενο των βαγονιών της εμπορικής αμαξοστοιχίας και αυτό το μαρτυρούν δύο γεγονότα αδιάψευστα. Το πρώτο είναι ότι ο οδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας ήταν εθελοντής στο γραφείο του και το δεύτερο είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης έσπευσε στη συνέντευξη που έδωσε στον Σταύρο Θεοδωράκη στις 22 Μαρτίου του ’23, 22 ημέρες μετά το έγκλημα, να πει ότι γνωρίζει ακριβώς τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.

Η ερώτησή μου, όπως είδατε ασφαλώς, αναφέρεται στη γνώση της κυβέρνησής σας, του κόμματός σας της ΝΔ και των κορυφαίων υπουργών αυτού, του κ. Χατζηδάκη που υπήρξε προκάτοχος του κ. Σταϊκούρα, υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, ο οποίος το 2008 υπήρξε ο αρμόδιος υπουργός στη θητεία του οποίου συνέβη το ατύχημα στον Μπράλο. Το ατύχημα στον Μπράλο έχει πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το έγκλημα στα Τέμπη. Μια εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε 15 λαθραία βαγόνια. Υπήρξαν δημοσιεύματα εξ’ αρχής για λαθραία βαγόνια, για “μαύρο” φορτίο, για σβηστές μηχανές, για κύκλωμα λαθρεμπορίου, για εύφλεκτες ύλες και υπήρξαν δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη την ίδια ακριβώς περίοδο το 2008 – ακούστε το – ότι στο ατύχημα συνετέλεσε τι; Συρροή ανθρώπινων λαθών. Σας θυμίζει κάτι; Συρροή ανθρώπινων λαθών είπε το 2008 ο κ. Χατζηδάκης κι ακόμη είπε ότι θα πατάξει το κύκλωμα λαθρεμπορίου παράνομων υλών. Κι όπως φαίνεται λαθραίων υλών και τι ακόμη είπε; Ότι δεν έγινε υπουργός για να καλύπτει κλέφτες, αναφερόμενος σε στελέχη της ΝΔ και συγκεκριμένο στέλεχος της ΝΔ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, που καταδικάστηκε για το γεγονός αυτό και θα ήθελα να μας πείτε το όνομά του.

Σας ρωτώ λοιπόν και αυτό είναι το αντικείμενο της επίκαιρης ερώτησης, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, οι κορυφαίοι υπουργοί και το κόμμα σας από το 2008 γνωρίζουν και για την πρακτική των παράνομων βαγονιών που προσαρτώνται χωρίς να φαίνονται σε εμπορικές αμαξοστοιχίες και για τη λαθρεμπορία υλών και καυσίμων και για την εμπλοκή στελεχών σας και ημετέρων σας σε αυτά τα κυκλώματα. Και για το γεγονός ότι υπάρχει πια και καταδίκη και πόρισμα του ΟΣΕ , επίσης από το 2008, σε ποιες ακριβώς ενέργειες έχει προβεί το υπουργείο; Τι έχει κάνει για να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει  τα κυκλώματα λαθρεμπορίου καυσίμων και επικίνδυνων υλών και ποια είναι τα πορίσματα και τα αποτελέσματα; Και δεύτερον, σε πόσες και ποιες περιπτώσεις έχει επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη για τα θέματα λαθρεμπορίου στις σιδηροδρομικές μεταφορές, ποια τα αποτελέσματα και με ποιο τρόπο το υπουργείο έχει υποστηρίξει και συνδράμει τις δικαστικές αρχές; Τα στοιχεία που έχετε συλλέξει τα έχετε εγχειρίσει στον Εφέτη Ειδικό ανακριτή για τα Τέμπη; Στον οποίον χρειάστηκε εγώ να πω ότι ο οδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας ήταν εθελοντής στο γραφείο του κυρίου Μητσοτάκη».

Στην αναφορά της κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Ταχιάος είπε ότι «έρχεστε εδώ και δομείτε μια συνωμοσία που την έχετε φτιάξει στο μυαλό σας, η οποία βεβαίως φτάνει πλέον και στο απώτατο όριο του να έρχεστε και με το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων του οδηγού της αμαξοστοιχίας. Αυτά είναι τακτικές που σε μία δίκη μπορεί να τα ακολουθείτε, […] αλλά στη Βουλή οφείλετε να ρωτήσετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (στο οποίο) ο έλεγχος της λαθραίας κίνησης εμπορευμάτων δεν υπάρχει».

Τόνισε μάλιστα ότι «ότι δεν έχει ζητηθεί συνδρομή για θέματα λαθρεμπορίου από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τη Δικαιοσύνη, καμία τα τελευταία χρόνια. Καμία. Όχι μόνο στα χρόνια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη». Όσο για το φορτίο της αμαξοστοιχίας (στα Τέμπη), ο κ. Ταχιάος είπε ότι έχει κατατεθεί από την Hellenic Train: «Εσείς μπορείτε να χτίζετε τον μύθο, ο οποίος εναλλάσσεται μεταξύ Βουλής και δικαστηρίων […] και να θέλετε να σέρνετε στον χρόνο και όλη αυτή τη συνωμοσιολογία την οποία εσείς καλλιεργείτε». «Εμείς», πρόσθεσε ο κ. Ταχιάος, «η κυβέρνηση της ΝΔ, του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό το παιχνίδι δεν θα το παίξει. Θα είμαστε ξεκάθαροι και θα λέμε στον ελληνικό λαό ποιός είναι ο δικός σας ρόλος εδώ μέσα. Είναι ο ρόλος ενός θορυβοποιού και ψιθυριστή».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε: «Το σίγουρο είναι ότι εγώ θα είμαι εδώ, θα ρωτώ και να αποκαλύπτω, το αν θα είστε εσείς δεν ξέρω…. Πολλοί φέρθηκαν με αυτήν την οίηση και δεν είναι εδώ. Να λέτε εξυπνακισμούς την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί νέοι άνθρωποι εξαϋλώθηκαν. Θέλει πολύ θράσος να έχουν πεθάνει 57 άνθρωποι, να έχουν δολοφονηθεί στα αλήθεια, και να έρχεστε εδώ να μας λέτε για μύθους και συνωμοσίες, την ώρα που αυτά έχουν δημοσιευθεί επ’ αφορμή αντίστοιχης σύγκρουσης 15 χρόνια πριν τα Τέμπη, και όχι απλώς δεν κάνατε τίποτα, αλλά φαίνεται ότι άνοιξε η όρεξή σας, ιδίως την περίοδο της πανδημίας. Και φαίνεται ότι σ’ αυτό το κύκλωμα λαθρεμπορίου έχει ευθύτατη εμπλοκή το κόμμα σας».

Κάλεσε τον κ. Ταχιάο να απαντήσει στο ερώτημα «τι έχετε κάνει γι’ αυτό το ζήτημα που είναι κατ’ εξοχήν της αρμοδιότητάς σας, τι έχετε παραλάβει από τον κ. Χατζηδάκη, (ο οποίος) το 2008 δήλωνε αρμόδιος και διακήρυσσε ότι θα πατάξει τα κυκλώματα αυτά».

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Εάν έρχεστε εδώ για να μας πείτε ότι είστε αναρμόδιος εσείς, θα πρέπει να μας εξηγήσετε ποιον κορόιδευε ο κ. Χατζηδάκης όταν στη θέση του υπουργού Μεταφορών δήλωνε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του και μάλιστα έλεγε ότι θα ανακοινωθεί πρόγραμμα το οποίο θα αφορά την ασφάλεια, τη διαφάνεια και την οικονομική εξυγίανση του ΟΣΕ. “Από τη δική μας πλευρά θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση”. Ο κ. Χατζηδάκης το 2008 ως υπουργός Μεταφορών δήλωνε αρμόδιος. Έρχεστε σήμερα εσείς και μας λέτε “Δεν είναι αρμόδιος ο υπουργός Μεταφορών, είναι αρμόδιος ο υπουργός Οικονομικών”, ο κ. Χατζηδάκης κατά σύμπτωση, ο οποίος όμως έχει φτάσει να δηλώνει αναρμόδιος για τον εαυτό του. Διότι τον ρώτησα για τις ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών σε σχέση με το γεγονός ότι παρακολουθείτο και δήλωσε αναρμόδιος για να απαντήσει».

«Εσείς έχετε καθήκον, κατά το Σύνταγμα να καταθέσετε στη Δικαιοσύνη ό,τι γνωρίζετε, ό,τι υπάρχει στα χέρια σας, όποιο στοιχείο μπορεί να επιβοηθήσει και να υποβοηθήσει το έργο της για να διαλευκανθεί και να τιμωρηθεί ο βίαιος θάνατος, η δολοφονία αθώων ανθρώπων, από την οποία έχετε τα χέρια σας βαμμένα με αίμα», πρόσθεσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Στην ανταπάντησή του, ο κ. Ταχιάος σημείωσε ότι το 2008 υπήρχε ένας ενιαίος ΟΣΕ, ενώ τώρα έχει απελευθερωθεί η αγορά. «Παίρνετε στοιχεία από μια άλλη περίοδο, από μια άλλη εποχή, τα κάνετε μια άμεση προβολή στο σήμερα, τα συνδέεται με τα Τέμπη και έρχεστε και βγάζετε την ετυμηγορία σας» είπε ο κ. Ταχιάος και συνέχισε: «Φαίνεται ότι συγχέετε τον ρόλο του εθνικού εισαγγελέα με τον ρόλο του λαϊκού δικαστή. Αυτό κάνετε μέσα στην αίθουσα. Αυτό κάνετε παντού. Αυτός είναι ο ρόλος σας εδώ μέσα και δεν θα σας παρακολουθήσω στο παραλήρημά σας».

Ο κ. Ταχιάος περιέγραψε μάλιστα τη στάση της, ως «απολιτίκ», με την οποία «το μόνο το οποίο κάνετε είναι ότι τροφοδοτείτε τα υπόλοιπα «ορεινά». Τροφοδοτείτε την ακροδεξιά. Τροφοδοτείτε τα ακραία εκείνα κόμματα τα οποία έχει γεννήσει όλη αυτή η θεωρία που εσείς εδώ έρχεστε και υπηρετείτε. Τροφοδοτείτε τις εγκληματικές οργανώσεις που η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα πέταξαν έξω από δω και έστειλαν στα δικαστήρια. Αυτές είναι οι εγκληματικές οργανώσεις, όχι αυτά τα οποία λέτε. Και παίζετε πραγματικά με τον πόνο πενήντα επτά οικογενειών. Και όχι μόνο αυτών, αλλά και των άλλων οι οποίοι τραυματίστηκαν και υπέφεραν. Παίζετε πραγματικά. Εσείς εκμεταλλεύεστε και προσπαθείτε να χειραγωγήσετε αυτούς τους ανθρώπους».

Στην παρέμβαση, δε, της κ. Κωνσταντοπούλου η οποία του είπε «μην τους υποτιμάτε τους ανθρώπους. Ντροπή!», ο κ. Ταχιάος μίλησε για προσπάθεια πολιτικής χειραγώγησης από πλευράς της κ. Κωνσταντοπούλου και υποστήριξε ότι «αυτή δεν είναι στάση που προδίδει οδύνη. Αυτή είναι μια στάση αήθης. Αηθεστάτη! Και αυτή η στάση δεν αφορά μόνο την πολιτική αήθεια την οποία επιδεικνύετε κατά σύστημα σε αυτή την αίθουσα, αλλά το γενικότερο πολιτικό και προσωπικό ήθος το οποίο υπηρετείτε».