27 Οκτωβρίου 2024

Δημοσκοπήσεις: Τα τρία καμπανάκια για την κυβέρνηση και η στρατηγική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ


Στην κυβέρνηση θέλουν να επιταχύνουν την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων για να στείλουν μήνυμα πως δεν υπάρχει… κόπωση

Με προσοχή παρακολουθούν στην κυβέρνηση τα δημοσκοπικά ευρήματα, καθώς φαίνεται πως δημιουργείται ένα σύνθετο τοπίο μετά τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και τις κάλπες στο ΠΑΣΟΚ. Από το Μαξίμου έχουν κλείσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και εκτιμούν πως υπάρχει μπροστά πολιτικός χρόνος για να αυξηθούν τα «γαλάζια» ποσοστά συσπείρωσης.

Τρία καμπανάκια 

Ωστόσο τρία είναι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που τραβούν την προσοχή στο κυβερνών κόμμα με αποτέλεσμα να χτυπούν… καμπανάκια:
  1. Η καθαρή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας διατηρείται, ωστόσο τα «γαλάζια» ποσοστά παραμένουν κοντά σε αυτά των ευρωεκλογών γεγονός που δείχνει πως η αύξηση της συσπείρωσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Την ίδια στιγμή δεν περνά απαρατήρητο πως το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον σε όλες τις έρευνες στη δεύτερη θέση με αυξημένα ποσοστά. Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η MRB βρίσκει τη ΝΔ στο 21,7% (και στο 28,1% στη αναγωγή επί των έγκυρων), η Metron Analysis στο 22,5% (και στο 29.1 % στην εκτίμηση), η GPO στο 26,5% και η Alco στο 25%. Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ - στην πρόθεση ψήφου - στην έρευνα της Metron φτάνει το 15.3% (και το 19.3 % στην εκτίμηση), σύμφωνα με την MRB είναι στο 14,1% (και στο 18,2% στη αναγωγή επί των εγκύρων), στην έρευνα της GPO είναι στο 14,3% και σύμφωνα με την Alco στο 15,3%
  2. Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία την επόμενη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Metron Analysis το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Alco το 44 % θεωρεί πως τα πράγματα θα πάνε χειρότερα τους επόμενους μήνες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους και μόνο το 9% απαντά καλύτερα. Μάλιστα σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών οι πολίτες αναμένουν να γίνουν περισσότερα. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με έρευνα της Alco οι μισοί ερωτηθέντες απαντούν πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το ΕΣΥ, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 29% που απαντά «λίγο». Στον αντίποδα μόνο το 17% απαντά «αρκετά» και το 1 % «πολύ» (ένα 3 % δηλώνει «δεν ξέρω - δεν απαντώ»). Την ίδια ώρα η ακρίβεια εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση των προβλημάτων με 38% σύμφωνα με την Metron Analysis και ακολουθεί η οικονομία με 24%.
  3. Ενα άλλο θέμα είναι και τα «γαλάζια» ποσοστά συσπείρωσης. Σύμφωνα με την Alco η ΝΔ παρουσιάζει συσπείρωση 61% καθώς οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 18%. Ειδικότερα χάνει ψηφοφόρους προς τα δεξιά (ένα 5% στρέφεται προς τη Φωνή Λογικής και ένα 4% προς την Ελληνική Λύση) αλλά και προς το ΠΑΣΟΚ (όπου κατευθύνεται ένα 4%). Σύμφωνα με την Metron Analysis η συσπείρωση της ΝΔ είναι στο 82,2% και οι μεγαλύτερες διαρροές είναι προς το ΠΑΣΟΚ (5,8%), ενώ ένα ποσοστό 1,6% πάει (δεξιότερα) στην Ελληνική Λύση και το 2,4% στα «λοιπά κόμματα»
Πώς βλέπουν οι «γαλάζιοι» τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Στην κυβέρνηση θέλουν να επιταχύνουν την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων για να στείλουν μήνυμα πως δεν υπάρχει… κόπωση. «Το αν θα πετύχουμε τον στόχο μας στις εκλογές του 2027, θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα μας, ως προς την υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο εκλεγήκαμε το 2023» σημείωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και υπογράμμισε «άρα είναι αυτό που λέμε στο χέρι μας».

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο βλέπουν ως βασικό πολιτικό αντίπαλο σε αυτή τη συγκυρία το ΠΑΣΟΚ κάτι που φάνηκε και από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή πριν από λίγες μέρες. Η πολιτική… μονομαχία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς από τη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν να αφήσουν χώρο στο ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουν να αυξήσουν την πίεση που ασκούν στην Χαριλάου Τρικούπη την οποία κατηγορούν πως δεν στηρίζει κομβικές μεταρρυθμίσεις και πως υιοθετεί μια λογική του «όχι σε όλα».

Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός στη Βουλή σημείωσε «καθώς μιλούσατε σκεφτόμουν ότι ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε στη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή σας ως αρχηγού του κόμματός σας. Ενδεχομένως να ήταν υψηλές οι προσδοκίες μου, διότι το ίδιο πρόσωπο ήσασταν πριν, το ίδιο πρόσωπο είστε τώρα, τον ίδιο πολιτικό λόγο εκφέρετε». Προσέθεσε πως «έχω την αίσθηση ότι σαν να κάνατε ως ΠΑΣΟΚ μία στροφή 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό σας και να καταλήξατε ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου βρισκόσασταν πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη εσωτερική διαδικασία».

Μάλιστα με αφορμή την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην υπερψηφίσει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ο πρωθυπουργός σημείωσε «στην προσπάθεια σας να καταστείτε εσείς ο πόλος απέναντι στην κυβέρνηση -και μπορεί πράγματι δημοσκοπικά αυτό να επιβεβαιώνεται- έρχεστε να αρνηθείτε μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση. Μετά μην αμφισβητείτε, όμως, ή μην απορείτε γιατί οι προοδευτικοί συμπολίτες μας σας γυρίζουν την πλάτη».

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
ethnos.gr