01 Οκτωβρίου 2024

ΕΧΟΥΝ ΟΡΑΜΑ ΡΕ ΑΣΤΕΙΕ: "ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ" ΚΑΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΙΡΙΝ"😜🤦‍♂️Γεραπετρίτης από το Βερολίνο: «Μια μεγαλύτερη Ευρώπη είναι μια Ευρώπη ισχυρότερη – Να δώσουμε όραμα στους λαούς των Δ. Βαλκανίων»


Την σημασία της παραμονής των κρατών των Βαλκανίων σε ευρωπαϊκή τροχιά, ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προσερχόμενος στην συνάντηση που πραγματοποιείται την Τρίτη (1/10) στο Βερολίνο στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε επίσης ότι σε μια εποχή κρίσεων όπως η σημερινή, είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει σταθερή, μέσω της διεύρυνσής της.

Κατά την άφιξή του στον χώρο της Συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών συγκεκριμένα δήλωσε: «Συγκεντρωθήκαμε εδώ, στο Βερολίνο, για να συζητήσουμε για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό τα Δυτικά Βαλκάνια να παραμείνουν σε πορεία προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Είναι, δε, σημαντικό να δώσουμε όραμα στους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, που ξεκίνησε με μια ελληνική πρωτοβουλία πριν από 21 χρόνια, στη Θεσσαλονίκη, την οποία προφανώς στηρίζουμε πλήρως», είπε και πρόσθεσε: «Τα Δυτικά Βαλκάνια οφείλουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια που έχουν τεθεί, ιδίως την πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου. Είναι πολύ σημαντικό, είναι ζωτικής σημασίας, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω δύο πολέμων και τεράστιων προκλήσεων στην περιοχή μας και ευρύτερα στον πλανήτη, να παραμείνει πόλος σταθερότητας. Και η σταθερότητα επέρχεται με τη διεύρυνση. Μια μεγαλύτερη Ευρώπη είναι μια ισχυρότερη Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή στοχεύει στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί, στις 14 Οκτωβρίου 2024, στη γερμανική πρωτεύουσα.