05 Οκτωβρίου 2024

Άρθρο Μητσοτάκη: Πενήντα χρόνια μαζί με την Ελλάδα, για την Ελλάδα


Στο άρθρο του στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τη Νέα Δημοκρατία ως το κόμμα που «συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της σημερινής Ελλάδας». Συνδέει τη ΝΔ με τον μισό αιώνα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, τονίζοντας ότι το ιωβηλαίο της Παράταξης αποτελεί τόσο «ευκαιρία εορτασμού για όσα πετύχαμε» όσο και «αφορμή αναστοχασμού για όσα δεν έγιναν».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η ΝΔ «στάθηκε διαχρονικά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», ενώ αναφέρεται στην πενταετία της διακυβέρνησής του, όπου σημειώνει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, τη μείωση της ανεργίας και την προώθηση γενναίων μεταρρυθμίσεων. Αναφέρεται επίσης στους στόχους του για το 2027, με μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και κατώτατο στα 950 ευρώ, παρουσιάζοντας τη ΝΔ ως δύναμη «σταθερότητας, ενότητας και προόδου» σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, την οποία κατηγορεί για αδιέξοδα.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει τέλος ότι η πολιτική εμβέλεια της ΝΔ εκτείνεται πέρα από τα κομματικά τείχη, σύμφωνα με τις αρχές της ιδρυτικής της διακήρυξης.

Ολόκληρο το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στα «Παραπολιτικά»: 

«Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Νέα Δημοκρατία παραμένει το πιο ισχυρό, ανοιχτό και ζωντανό κόμμα στην Ελλάδα. Αλλά και αυτό που συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της σημερινής Ελλάδας. Το ιωβηλαίο της, άλλωστε, συμπίπτει και ταυτίζεται με τον μισό αιώνα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα.

Επί πέντε δεκαετίες, η παράταξή μας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μεγάλων αλλαγών. Συνέβαλε καθοριστικά στην εδραίωση του πολιτεύματος και την αναγέννηση του κοινοβουλευτισμού. Ενώ καθιέρωσε ένα καινοτόμο για την εποχή του Σύνταγμα, που αποδείχθηκε το μακροβιότερο στη σύγχρονη Ιστορία μας. Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία έθεσε τις βάσεις για να εμπεδωθεί η εθνική ενότητα και να επουλωθούν οι πληγές που είχε ανοίξει το παρελθόν. Χαράσσοντας με τόλμη την ευρωπαϊκή κατεύθυνση του τόπου και την πορεία του στο πλαίσιο του δυτικού κόσμου. Υλοποιώντας, όμως, και μεγάλα δημόσια έργα και κρίσιμες υποδομές.

Η ιστορική αυτή επέτειος, λοιπόν, είναι ευκαιρία εορτασμού για όσα πετύχαμε, αλλά και αφορμή αναστοχασμού για όσα δεν έγιναν. 

Γιατί είναι αλήθεια πως, εκτός από κατακτήσεις, η διαδρομή της πατρίδας μας σημαδεύτηκε και από χαμένες ευκαιρίες. Τα εμπόδια, ωστόσο, ουδέποτε διέκοψαν την ορμή και τη βούλησή μας για εξέλιξη.

Αντίθετα, λειτούργησαν ως εφαλτήρια ώστε το κόμμα μας να σταθεί διαχρονικά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Να κρατήσει σταθερό το τιμόνι της πατρίδας από τη θέση της κυβέρνησης. Αλλά και να δώσει τις μάχες της ευθύνης ως αντιπολίτευση. Συχνά, μάλιστα, αναλαμβάνοντας βάρη μεγαλύτερα από εκείνα που της αναλογούσαν.

Αυτό πράξαμε σε όλες τις κρίσεις που βίωσε η Ελλάδα, και ιδίως όταν αυτή κινδύνευσε να εξοστρακιστεί από την Ευρώπη. Οπως και, αργότερα, στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας. Οταν κατορθώσαμε να ανατάξουμε την οικονομία. Μειώνοντας την ανεργία, στηρίζοντας το εισόδημα και προωθώντας γενναίες αλλαγές χωρίς προηγούμενο.

Ηταν μια περίοδος γεμάτη από προκλήσεις και διαδοχικά εμπόδια. Ας θυμηθούμε τις μεταναστευτικές εισβολές στον Εβρο. Την υπερτριετή πανδημία. Τις εθνικές απειλές στο Αιγαίο. Και, στη συνέχεια, την ενεργειακή κρίση και τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Δυσκολίες απέναντι στις οποίες η κοινωνία μας έμεινε όρθια και προχώρησε. Με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση μπορούμε, έτσι, να διεκδικούμε μια χώρα καλύτερη έως το 2027. Με μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο στα 950. Με ακόμα περισσότερες δουλειές. Αξιοπρεπή Υγεία και σύγχρονη Παιδεία. Σε ένα κράτος ψηφιακό, δίκαιο και παραγωγικό. Και, ταυτόχρονα, περήφανο και ισχυρό όσο ποτέ. Δεν είναι τυχαίο ότι, σήμερα, η παράταξή μας αποδεικνύεται η ανθεκτικότερη της Μεταπολίτευσης. Νικηφόρα στις πρόσφατες διαδοχικές αναμετρήσεις. Μια δύναμη σταθερότητας, ενότητας και προόδου απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που βυθίζονται στα αδιέξοδά τους. Με οδηγό τις αξίες που υπηρετεί εδώ και 50 χρόνια.

Αξίες με βασικό συστατικό τους την ενσωμάτωση της παράδοσης στην εξέλιξη. Και την ανανέωση των ιδεών μας, ώστε η πολιτική τους εμβέλεια να απλώνεται και εκτός των κομματικών μας τειχών. «Πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ταμπέλες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς», όπως καλεί και η ιδρυτική μας διακήρυξη».