08 Οκτωβρίου 2024

Κυβέρνηση: Πώς αποτιμούν τις κάλπες στο ΠΑΣΟΚ και πώς βλέπουν τη μάχη του κέντρου


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει κοντά στα ποσοστά των ευρωεκλογών και ένα μέρος των ψηφοφόρων της έχει μετακινηθεί στην δεξαμενή των αναποφάσιστων

Με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές  να έχουν κλείσει από την κυβέρνηση επισημαίνουν πως υπάρχει ο απαιτούμενος πολιτικός χρόνος για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της ΝΔ και να αυξηθούν τα ποσοστά συσπείρωσης.

Παρακολουθούν τις εξελίξεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει κοντά στα ποσοστά των ευρωεκλογών και ένα μέρος των ψηφοφόρων της έχει μετακινηθεί στην δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό από το κυβερνών κόμμα παρακολουθούν τις εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και με προσοχή διαβάζουν το αποτέλεσμα της κάλπης στο ΠΑΣΟΚ εν αναμονή και του δεύτερου γύρου.

Ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς χθες για τις «πράσινες» κάλπες, σημείωσε «αυτό το οποίο περιμένουμε όλοι είναι να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, κοστολογημένη, για να μπορούν να γίνονται και συγκρίσεις. Την ίδια, ακριβώς, απάντηση είχα δώσει μετά από την ανοιχτή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εκπληρώθηκαν, τελικά, οι προσδοκίες, ούτε -τέλος πάντων- ικανοποιήθηκαν αυτοί οι οποίοι περίμεναν, δικαίως περίμεναν, μια εναλλακτική πρόταση». Προσέθεσε δε πως θα φανεί την Δευτέρα- οπότε θα είναι γνωστό και το τελικό αποτέλεσμα-  «αν το ΠΑΣΟΚ θα διατυπώσει μια συγκεκριμένη πρόταση, κοστολογημένη, αποφεύγοντας την λογική του «Όχι σε όλα». Μέχρι τότε, ο λόγος είναι στα μέλη του».

Πάντως δε λείπουν τα σχόλια από την κυβερνητική πλευρά για την συμμετοχή στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ, που έσπασε μεν το φράγμα των 300.000 αλλά δεν φαίνεται να προκάλεσε  ανησυχία στους … γαλάζιους. «Κάθε  εσωκομματική διαδικασία, κάθε ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, είναι μια πολύ καλή είδηση, μια πολύ καλή εξέλιξη για το πολιτικό μας σύστημα, για την δημοκρατία μας» σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.  Αναφερόμενος πάντως στην συμμετοχή σχολίασε που «δεν δικαίωσε τους πιο αισιόδοξους και δεν εκπλήρωσε πλήρως τις προσδοκίες».

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται σε δηλώσεις τους και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Για παράδειγμα η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη ανέφερε πως ο αριθμός των ανθρώπων που ψήφισαν δεν ήταν αντίστοιχος των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί καθώς και του αριθμού των υποψηφίων.

Όσον αφορά στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στη Νέα Δημοκρατία δεν εξεπλάγησαν, καθώς ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν οι δημοσκοπήσεις και στο δεύτερο γύρο θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας. Η εκτίμηση στο Μαξίμου  είναι πως με τις σωστές κινήσεις το κυβερνών κόμμα  μπορεί να κρατήσει την υπεροχή στο κεντρώο χώρο και να μιλήσει εκ νέου σε ένα κοινό που συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στην εκλογική νίκη του 2023. Παράλληλα βέβαια στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό της  Χαριλάου Τρικούπη την επόμενη ημέρα.

Η στρατηγική Μητσοτάκη

Για μια πορεία που δεν κοιτά ούτε αριστερά ούτε δεξιά αλλά μόνο μπροστά μιλά ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας πως δεν σκοπεύει να αλλάξει στρατηγική. Υπενθυμίζεται εδώ πως το προηγούμενο διάστημα βουλευτές  της Ν.Δ. είχαν ζητήσει επιστροφή στις ρίζες και σύνδεση με ένα παραδοσιακό  ακροατήριο. Ωστόσο την Παρασκευή - στην γιορτή για τα 50 χρόνια της ΝΔ-  ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφή μηνύματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως αναφερόμενος στον Κωσταντίνο Καραμανλή είπε πως «συνεργάστηκε με τους ικανότερους, δίχως κομματικές ταμπέλες. Ήταν, όμως, και ένας πολιτικός ουσιαστικά προοδευτικός. Διεκδικούσε τον διαρκή εκσυγχρονισμό της χώρας». Προσέθεσε δε πως «αυτή  η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι, πιστεύω, η καλύτερη απάντηση στους λίγους που θέλουν μία περιχαρακωμένη παράταξη, μια παράταξη κλειστή, μια παράταξη συμπλεγματική και τελικά ηττοπαθή. Οι παρωπίδες μπορεί να μετατρέπονται και σε αλυσίδες. Η ζωή αποδεικνύει ότι όταν ανοίγουν τα «παράθυρα» της σκέψης, τότε μπορούμε να ανοίξουμε και τις πόρτες σε νέους συμμάχους». Μάλιστα για όσους δεν πήραν το μήνυμα επεσήμαινε πως «όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαδιά της Νέας Δημοκρατίας, τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες τους»

Τι θα γίνει με τα …γαλάζια παράπονα

Στην  κυβέρνηση δεν κοιτάνε μόνο τις εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά έχουν το βλέμμα στραμμένο και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  της Νέας Δημοκρατίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως  θα υπάρξει συνέχεια ερωτήσεων από βουλευτές προς υπουργούς,  κυρίως σε θέματα που άπτονται της οικονομίας και της κοινωνικής ατζέντας. Και παρά το ό,τι  στο Μαξίμου δεν θέλουν να δώσουν έμφαση στο συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένο πως δεν επιθυμούν να συνεχιστούν τα γαλάζια … παράπονα.

Παράλληλα μένει να φανεί πως θα κινηθούν οι  δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμαλής και Αντώνης Σαμαράς μετά και από την ηχηρή  απουσία τους από τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας στην Ρηγίλλης την Παρασκευή. «Όπως έχω πει πάρα πολλές φορές δεν σχολιάζω, ούτε την ψήφο, ούτε την τοποθέτηση, ούτε μια απόφαση πρώην Προέδρων της παράταξης που ανήκω, και πρώην Πρωθυπουργών. Ήταν δική τους επιλογή» επεσήμανε χθες ο Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση

Στα πηγαδάκια της Βουλής συζητείται πάντως εντόνως  πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους το επόμενο διάστημα και θα έχει ενδιαφέρον ποια θέματα θα θελήσουν να αναδείξουν. Επίσης μένει να φανεί και πως θα κινηθούν βουλευτές που είναι κοντά στον Κώστα Καραμανλή και στον Αντώνη Σαμαρά (για παράδειγμα αν κάποιοι εξ αυτών  θα επιλέξουν να πιέσουν μέσω ερωτήσεων που θα καταθέσουν στη Βουλή).

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
ΕΘΝΟΣ