23 Οκτωβρίου 2024

Ειδική αποστολή Μητσοτάκη στο Βελιγράδι – Τι θα συζητήσουν με τον Βούτσιτς


Για μία ακόμα φορά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί σε ειδική αποστολή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ και τον ηγέτη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, θα συναντηθούν απόψε το βράδυ στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ενόψει της συνάντησης ο Βούτσιτς τηλεφώνησε το βράδυ της Δευτέρας στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον ενημέρωσε ότι δεν θα μεταβεί στο Καζάν της Ρωσίας για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των BRICS. «Έχω σημαντικές συναντήσεις», φέρεται να του είπε, σύμφωνα με τη σερβική δημόσια τηλεόραση.

Το «αγκάθι» στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

Η συζήτηση θα αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η οποία, αν και έχει υποβάλει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2009 και είναι χώρα υποψήφια προς ένταξη από το 2012, σήμερα παραμένει η μεγαλύτερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την κατάσταση, βέβαια, περιπλέκει η ειδική σχέση της χώρας με τη Ρωσία, φίλος της οποίας θεωρείται ο Βούτσιτς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Πλην όμως καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία και ο Βούτσιτς πριν από τη Δευτέρα είχε να μιλήσει με τον Πούτιν δυόμισι χρόνια. 

Επίσης, ενδεικτική των σχέσεων είναι η δήλωση Βούτσιτς μετά την τηλεφωνική συνομιλία: «Ευχαρίστησα τον πρόεδρο Πούτιν που διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα προμηθεύσει με επαρκείς ποσότητες αερίου τη Σερβία και φέτος».