18 Οκτωβρίου 2024

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΙ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ "ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ";😂😜Σύνοδος για το Μεταναστευτικό: Ικανοποίηση στην ελληνική αποστολή -Τι αποφάσισαν, τι είπαν για κέντρα μεταναστών εκτός ΕΕ


Ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν σε βασικές αρχές της μεταναστευτικής πολιτικής, οι οποίες σηματοδότησαν την περαιτέρω σκλήρυνση της Ευρώπης για το θέμα των παράτυπων μεταναστών. Άνοιξαν επίσης επισήμως για πρώτη φορά τη συζήτηση για την εξωτερική ανάθεση της διαδικασίας ασύλου σε τρίτες χώρες. Τα συγκεκριμένα μέτρα παραπέμπονται για το μέλλον.

Είχε προηγηθεί επιστολή της προέδρου της Κομισιόν προς τους «27», με την οποία ουσιαστικά υιοθέτησε ιδέες που βασίζονται στο «μοντέλο» της συμφωνίας Ιταλίας - Αλβανίας. Βέβαια, παραμένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα και συγκεκριμένες πολιτικές που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τις κρίσιμες παραμέτρους όπως οι επιστροφές, τα κέντρα φύλαξης σε τρίτες χώρες και η ενίσχυση των συνόρων. «Θεωρώ ότι η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς μια κατεύθυνση που εξυπηρετεί σίγουρα και τις ελληνικές θέσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου.


Μεταναστευτικό: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα

Στο κείμενο συμπερασμάτων οι ηγέτες ζητούν «αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για τη διευκόλυνση, αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών από την ΕΕ», θέμα που έθεσε μετ’ επιτάσεως η ελληνική πλευρά και όλοι αναγνωρίζουν ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος. «Η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αποτελούν επιτυχίες της Ευρώπης και είναι θέσεις οι οποίες είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μεταναστευτικό: Η Ευρώπη καλείται να χρησιμοποιήσει όλα τα «όπλα» που έχει στο τραπέζι

Πλέον, η Επιτροπή καλείται «να υποβάλει επειγόντως νέα νομοθετική πρόταση» προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Στο τραπέζι βρίσκονται συμφωνίες με τρίτες χώρες για να δέχονται πίσω μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο, και για να το επιτύχει αυτό η Ευρώπη καλείται να χρησιμοποιήσει όλα τα «όπλα» που έχει στο τραπέζι, όπως η έκδοση βίζας για τους πολίτες των χωρών αυτών και η χρηματοδότηση που τους παρέχει για αναπτυξιακούς σκοπούς. «Η Επιτροπή θα εργαστεί για να βελτιώσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που είναι πεπερασμένο εδώ και περίπου είκοσι χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν μετά τη λήξη της Συνόδου, καθώς «μόνο το 20% των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ έχει επιστρέψει στις χώρες προέλευσης».

Στην ελληνική αποστολή υπήρχε ικανοποίηση βλέποντας να υιοθετούνται οι προτάσεις της, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε, ως επόμενο βήμα, τη δρομολόγηση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τις επιστροφές. Διότι η επιχειρηματολογία μας θα είναι πλήρης μόνο αν πούμε ότι εμείς καθορίζουμε ποιος θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όποιος δεν μπορεί και δεν έχει θέση στην Ευρώπη γιατί δεν δικαιούται άσυλο, πρέπει να επιστρέφει στη χώρα από την οποία προήλθε».

Τι είπαν για τα κέντρα μεταναστών όπως της Ιταλίας στην Αλβανία

Η Αθήνα δεν είναι αρνητική σε «καινοτόμες λύσεις», αναφέρεται στην επιστολή της κ. Φον ντερ Λάιεν και εξετάζει την ιδέα «κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία θα αποστέλλονται μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται εάν αυτοί δεν μπορούν να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους». Σχετικά με τη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία για τη δημιουργία εκεί κέντρων όπου θα μεταφέρονται αιτούντες άσυλο που εντοπίζονται σε διεθνή ύδατα, παρότι είχε δηλώσει στους FT ότι αυτό είναι δύσκολο να υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης δεν το απέρριψε ως μια διμερή συμφωνία.

Στα συμπεράσματα αναφέρεται επίσης πως «τo Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει επίσης έκκληση για ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, μέσω συνολικά «αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, με σκοπό την πρόληψη της απώλειας ανθρώπινων ζωών και των παράτυπων αναχωρήσεων».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
iefimerida.gr