18 Οκτωβρίου 2024

Πώς το Ισραήλ «ξηλώνει» τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ: Οι ηγέτες και τα στελέχη που έχει εξολοθρεύσει από τον αρχή του πολέμου


Από τη δολοφονία του Νασράλα έως τον θάνατο του Χανίγια και του Μοχάμεντ Ντέιφ το Ισραήλ

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, του αρχιτέκτονα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου από τον ισραηλινό στρατό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από στοχευμένες δολοφονίες ανώτερων ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ αλλά και μαχητών, ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Από τη δολοφονία του Νασράλα έως τη δολοφονία του Χανίγια και του Μοχάμεντ Ντέιφ, το Ισραήλ και ο Νετανιάχου μπορούν να πανηγυρίζουν καθώς αποδεικνύεται ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας είναι ικανές να εντοπίσουν και να σκοτώσουν ακόμη και τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των αντιπάλων.

Αυτή είναι η λίστα με τους πρόσφατους στόχους του Ισραήλ σύμφωνα με τον Guardian:

Σαλέχ Αλ Αλούρι, αναπληρωτής πρόεδρος του καθοδηγητικού συμβουλίου της Χαμάς

Ο Σαλέχ Αλ Αλούρι, αναπληρωτής πρόεδρος του καθοδηγητικού συμβουλίου της Χαμάς και ιδρυτικό μέλος, σκοτώθηκε στη Βηρυτό από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Ιανουάριο του 2024. Ο 57χρονος κατηγορούνταν ότι διηύθυνε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χαμάς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έπαιζε βασικό ρόλο στα οικονομικά δίκτυα της οργάνωσης. Ο Arouri πιστεύεται επίσης ότι διαχειριζόταν τις σχέσεις μεταξύ της Χαμάς και άλλων ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ και της μικρής παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.


Σαλέχ Αλ Αλούρι/AP

Μάργουαν Ίσα, διοικητής Χαμάς

Τον περασμένο Μάρτιο, μια αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον Μάργουαν Ίσα, ανώτερο στρατιωτικό διοικητή που γνώριζε το σχέδιο επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Ο Ίσα είχε γίνει στόχος όταν μετακινούνταν μεταξύ τοποθεσιών και χωρίς να συνοδεύεται από ομήρους. Μετά το χτύπημα, οι ηγέτες της Χαμάς διέκοψαν εντελώς τις επικοινωνίες μεταξύ τους ή με οποιονδήποτε άλλον, για μέρες, από φόβο διείσδυσης ή τεχνολογικής παραβίασης της ασφάλειας που θα μπορούσε να τους εκθέσει όλους.

Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς

Τον Ιούλιο, μια μαζική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην αλ Μαουάσι, μια υποτιθέμενη ασφαλή ανθρωπιστική ζώνη στη Γάζα, σκότωσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον στενότερο συνεργάτη του Σινουάρ. Ένας άλλος βετεράνος δεκαετιών μαχητικότητας, ο 58χρονος είχε γλιτώσει από επτά προηγούμενες απόπειρες δολοφονίας από το Ισραήλ, αν και πιστεύεται ότι υπέστη μόνιμα τραύματα. Ο Ντέιφ επέβλεπε τις εκστρατείες βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας τη δεκαετία του 1990 και, πιο πρόσφατα, τις προσπάθειες της Χαμάς να κατασκευάσει πιο αποτελεσματικές ρουκέτες στη Γάζα και το τεράστιο σύμπλεγμα σηράγγων σε όλη την επικράτεια. Θεωρείται επίσης ότι του είχε ανατεθεί η εκπαίδευση των επίλεκτων δυνάμεων Nukhba της Χαμάς. Η επίθεση που τον σκότωσε επίσης 90 πολίτες.


Ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ (Times of Israel)

Φουάντ Σουκρ, ιδρυτικό μέλος της Χεζμπολάχ

Ο Φουάντ Σουκρ, ιδρυτικό μέλος της Χεζμπολάχ, της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν και εδρεύει στο Λίβανο, σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή στις 30 Ιουλίου. Ο 63χρονος είχε συμμετάσχει στις μαζικές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που εξαπολύθηκαν εναντίον αμερικανικών, γαλλικών και ισραηλινών στόχων το 1983. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ, ανέλαβε ρόλο επιτελάρχη εντός της Χεζμπολάχ και ήταν ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Ισμαήλ Χανίγια, πρόεδρος του καθοδηγητικού συμβουλίου της Χαμάς

Μια μέρα αργότερα, ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πρόεδρος του καθοδηγητικού συμβουλίου της Χαμάς, πέθανε όταν εξερράγη βόμβα στην κρεβατοκάμαρά του σε κυβερνητικό ξενώνα στην Τεχεράνη. Ο 60χρονος επισκεπτόταν την ιρανική πρωτεύουσα για την ορκωμοσία του νέου προέδρου. Ένα άλλο ιδρυτικό μέλος της Χαμάς, ο Χανίγια δεν πιστεύεται ότι γνώριζε εκ των προτέρων τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και η σχέση του με τον Σινουάρ ήταν τεταμένη. Δεκάδες μέλη της οικογένειάς του φέρονται να έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα και βομβαρδισμούς στη Γάζα.


Ισμαήλ Χανίγια (AP)

Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ

Τον Σεπτέμβριο, ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος ηγήθηκε της Χεζμπολάχ για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, σκοτώθηκε από το Ισραήλ σε μια σειρά πλήγματα στο υπόγειο αρχηγείο της οργάνωσης στο Νταχίε, στη Βηρυτό. Ο 64χρονος Νασράλα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της οργάνωσης σε μια ισχυρή δύναμη με σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες και πολιτική επιρροή στον Λίβανο.