16 Οκτωβρίου 2024

Νέα Δημοκρατία: Επιχείρηση «εκτόνωσης» βουλευτών με ενημερώσεις και ραντεβού - Νέα παρέμβαση Σαμαρά σήμερα


Οι υπουργοί ανοίγουν δίαυλο με τους βουλευτές, με τις ενημερώσεις που διοργάνωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρος Καλαφάτης, να έχουν αποδειχθεί χρήσιμη πλατφόρμα

Φαινομενικά, στη χθεσινή ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο υπήρξε ένας νέος γύρος «γκρίνιας» με παρατηρήσεις και σχόλια. Βουλευτές που ήταν παρόντες στη συζήτηση, πάντως, επιχειρούν να αποδραματοποιήσουν την κατάσταση που προβλήθηκε, επισημαίνοντας ότι έγιναν εποικοδομητικές προτάσεις και αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο αυτών των ενημερώσεων που έχουν δρομολογηθεί.

Όσοι παρακολουθούν στενά το εσωκομματικό πεδίο της Νέας Δημοκρατίας τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούν εσχάτως κάποιες νεότερες ισορροπίες. Οι υπουργοί ανοίγουν δίαυλο με τους βουλευτές, με τις ενημερώσεις που διοργάνωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρος Καλαφάτης, να έχουν αποδειχθεί χρήσιμη πλατφόρμα. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοίξει την πόρτα του γραφείου του ακόμα και σε βουλευτές που μέχρι πρότινος ήταν εκτός σχεδιασμών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα ραντεβού που έγιναν την περασμένη εβδομάδα με τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη και τον Μάξιμο Χαρακόπουλο. Και οι δύο συζητήσεις περιγράφονται ως παραγωγικές, ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και στα δύο ραντεβού δεκτικός στην κριτική και στις παρεμβάσεις που γίνονται από τους βουλευτές.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις στην επιχείρηση εκτόνωσης που επιχειρείται μέσω των ενημερώσεων και των πριβέ ραντεβού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος που προκάλεσε ακόμα και τη δυσφορία άλλων γαλάζιων βουλευτών στην ενημέρωση Θεοδωρικάκου, όταν έκανε λόγο για πλημμελείς ελέγχους στην αγορά και όταν κλήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης στο γραφείο του προς συζήτηση, απάντησε ότι έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό και του πρότεινε… να ρωτήσει τον ίδιον. Ο κ. Βλάχος, επίσης, μόλις προχθές είχε κοντραριστεί και με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια.

Στη χθεσινή συζήτηση και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές έλαβαν τον λόγο και έκαναν παρατηρήσεις και προτάσεις στον κ. Θεοδωρικάκο, ξεκαθαρίζοντας εκ των υστέρων ότι δεν θέλουν να ερμηνεύονται ως «γκρινιάρηδες» ή «παραπονούμενοι». Μεταξύ αυτών, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Γιάννης Παππάς, ο Θανάσης Καββαδάς κ.α. Όπως το έθετε, άλλωστε, κεντρική «γαλάζια» πηγή, «οι βουλευτές δεν είναι χειροκροτητές, ούτε πάνε σε αυτές τις ενημερώσεις για να λένε ιστοριούλες». Από την άλλη, είναι εμφανές ότι αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές που είχαν απόσταση από το Μέγαρο Μαξίμου όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν βρει μια ευκαιρία να καταστήσουν αισθητή την παρουσία τους, ιδίως εφόσον διαπιστώνουν ότι πλέον λαμβάνονται σοβαρά τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τα ΜΜΕ.

Οι ενημερώσεις, βεβαίως, θα συνεχιστούν, ενώ μένει να κλειδώσει για την επόμενη εβδομάδα η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, τον οποίον πολλοί βουλευτές αναμένουν προς ενημέρωση και διευκρινίσεις, ιδίως για τα Ελληνοτουρκικά.

Η νέα εμφάνιση Σαμαρά

Σε αυτό το περιβάλλον, πάντως, εντός ΝΔ και στο Μαξίμου περιμένουν να ακούσουν το νέο μήνυμα Σαμαρά από την Κύπρο, όπου θα δώσει το παρών στα βραβεία «Γυναίκα της Χρονιάς» του περιοδικού Madame Figaro και θα απονείμει το κορυφαίο βραβείο στις γυναίκες όλης της Κύπρου, λόγω του συμβολισμού της συμπλήρωσης 50 ετών από την τραγωδία του Αττίλα.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα απευθύνει και σύντομο χαιρετισμό, ο οποίος μένει να φανεί πόσες αιχμές θα περιέχει, ιδίως για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Άλλωστε, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει τις θέσεις του, οι οποίες από το Μαξίμου σχολιάζονται ως «πάγιες», πλην όμως το timing έχει σημασία. Και αυτό γιατί χθες ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα έρθει στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου.