04 Οκτωβρίου 2024

Νεκροί σε ισραηλινο βομβαρδισμό δύο διοικητές της Χαμάς και ένας της Χεζμπολάχ


Σύμφωνα με τους IDF σκοτώθηκαν ο επικεφαλής του δικτύου της Χαμάς στο Τουλκάρμ, ο διοικητής των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά και ο διοικητής πυραύλων της Χεζμπολάχ

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) πραγματοποίησε πλήγμα στο Τουλκάρμ ως μέρος μιας κοινής επιχείρησης των IDF και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ κατά της δραστηριότητας της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης οι ισραηλινές αρχές.

Το χτύπημα είχε στόχο τον διοικητή της Χαμάς, Ζαχί Γιασέρ Αμπντ αλ-Ραζέκ Ουφί, ο οποίος ηγήθηκε του δικτύου της Χαμάς στο Τουλκάρμ, ενημέρωσε ο IDF.

Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι το χτύπημα είχε στόχο τον διοικητή του τάγματος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ Τουλκάρμ Ραΐθ Ραντουάν. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι στο πλήγμα σκοτώθηκε ο διοικητής των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά Ραΐθ Ραντουάν, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός δεν ανέφερε το όνομά του αλλά επιβεβαίωσε ότι άλλοι τρομοκράτες σκοτώθηκαν.

Αντίθετα ισραηλινός στρατός κάνει ονοματική αναφορά στον Ουφί, ο οποίος σύμφωνα με τον IDF σχεδίασε και ηγήθηκε της απόπειρας επίθεσης με βόμβα αυτοκινήτου στο Ateret τον Σεπτέμβριο.

Ο Ουφί προμήθευσε όπλα σε μεγάλο αριθμό τρομοκρατών στην περιοχή και ήταν επικεφαλής σημαντικού αριθμού τρομοκρατικών επιθέσεων στη Δυτική Όχθη.

Το IDF είπε ότι σχεδίαζε να εκτελέσει μια τρομοκρατική επίθεση σύντομα, οδηγώντας στη ρητή ανάγκη να τον εξαλείψουν.

Νεκρός και ο διοικητής πυραύλων της Χεζμπολάχ

Οι IDF ανακοίνωσαν επίσης ότι εξουδετερώθηκε και ο Μαχμούντ Γιουσέφ Ανισί, ανώτερος διοικητής της αλυσίδας κατασκευής πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ο Ανίσι εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ πριν από περισσότερα από 15 χρόνια και ήταν ένας από τους ηγέτες της εκστρατείας PGM της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Ήταν μια σημαντική πηγή γνώσης με πολλές τεχνολογικές ικανότητες στον τομέα της κατασκευής όπλων.

Οι IDF θα συνεχίσουν να επιχειρούν ενάντια στην απειλή της Χεζμπολάχ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Τούλκαρεμ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Η επίθεση είχε στόχο ένα καφέ στη συνοικία Αλ-Χαμάμ στα ανατολικά της πόλης.

Το ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε καφετέρια στο ισόγειο τριώροφου κτιρίου, στη συνοικία Αλ-Χαμάμ στα ανατολικά της πόλης.

Η Τούλκαρεμ είναι ανάμεσα στις πόλεις και τους καταυλισμούς προσφύγων που έγιναν στα τέλη Αυγούστου στόχος επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας του ισραηλινού στρατού εναντίον παλαιστινιακών ενόπλων κινημάτων στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα έφοδο άνευ προηγουμένου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, η βία ανάμεσα στους Παλαιστίνιους από τη μια και τον ισραηλινό στρατό και εποίκους από την άλλη κλιμακώθηκε ραγδαία.

Έκτοτε έχουν σκοτωθεί πάνω από 700 Παλαιστίνιοι από πυρά στρατιωτών ή εποίκων, σύμφωνα με αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, και τουλάχιστον 24 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιωτικοί, σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων, κατά επίσημα ισραηλινά δεδομένα.