15 Οκτωβρίου 2024

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ😜😂Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν για παραχωρήσεις στην Ελλάδα


Όσο πλησιάζει η συνάντηση Φιντάν-Γεραπετρίτη στην Άγκυρα, η πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία γύρω από τα ελληνοτουρκικά συνεχίζεται, με την αξιωματική αντιπολίτευση να στήνει συνεχώς την κυβέρνηση στον τοίχο, καταγγέλλοντας παραχωρήσεις και έλλειψη συνέπειας στις εξωτερικές της σχέσεις.

Κατηγορίες για "παραχωρήσεις" στην Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Γιουτζέλ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση Ερντογάν, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα. Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν τον Νοέμβριο, ο Γιουτζέλ έκανε λόγο για πιθανές παραχωρήσεις προς την Αθήνα.

«Δόθηκαν οδηγίες για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», είπε, θέτοντας το ερώτημα για το ποια είναι τα ακριβή θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση. «Αναφέρθηκε ότι όλα τα θέματα που εμπίπτουν σε αυτό το πεδίο θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα τον Νοέμβριο. Εξηγήστε ποιες οδηγίες δόθηκαν στον Φιντάν. Δεν σας έχουμε δει να κάνετε τίποτα άλλο από παραχωρήσεις προς την Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Πες μας τί δουλειές κάνεις με την Ελλάδα...»

Η συνέντευξη τύπου του Γιουτζέλ μετά την κεντρική επιτροπή του κόμματός του δείχνει ότι η αντιπολίτευση επιμένει να σφυροκοπά την κυβέρνηση Ερντογάν σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ υπαινίχθηκε κρυφές συμφωνίες με την Αθήνα.

«Στο παρελθόν, κάποιοι σε ‘τσίγκλησαν’ και πήγες στη Συρία να ανατρέψεις τον Άσαντ, λέγοντας ότι θα προσευχηθείς στο Emevi τζαμί, έχωσες τη μύτη σου και δεν άφησες κανέναν μπελά να μη μας βρει. Και τώρα, θέλεις να κάνεις το Ισραηλινό-Παλαιστινιακό ζήτημα προεκλογικό υλικό για να συγκρατήσεις τις ψήφους σου που εξανεμίζονται.

Πες μας πρώτα όμως για τις δουλειές που κάνεις με την Ελλάδα στο παρασκήνιο, ενώ σηκώνεις ανέμους με το Ισραήλ».

«Η Ελλάδα έχει σαφή αεροπορική υπεροχή από εμάς»

Ο Γιουτζέλ έκανε επίσης αναφορά στο θέμα της πολεμικής αεροπορίας, εκφράζοντας ανησυχίες για τη στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

«Μας πετάξατε έξω από το πρόγραμμα F-35, ενώ η Ελλάδα σήμερα διαθέτει αυτά τα αεροσκάφη», είπε. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Γιουτζέλ, έχει αφήσει την Τουρκία πίσω από την Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία, έχουμε μείνει πίσω από την Ελλάδα όσον αφορά την πολεμική αεροπορία».

Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες για την απόκτηση EuroFighter από τη Γερμανία, ο Γιουτζέλ υποστήριξε πως, παρά τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμφωνία αυτή, τα EuroFighter υπολείπονται σε τεχνολογική υπεροχή σε σχέση με τα F-35.
«Τώρα, η Γερμανία είχε την καλοσύνη να ανοίξει μια πόρτα για την αγορά αεροσκαφών EuroFighter. Ωστόσο, όσον αφορά την τεχνολογική υπεροχή, το EuroFighter βρίσκεται πίσω από το F-35».

Η ασυνέπεια απειλεί το κύρος της Τουρκίας

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία προειδοποιεί ότι η πολιτική αστάθεια στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΑΚΡ μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και το κόστος δεν περιορίζεται μόνο σε διπλωματικές ήττες, αλλά πλήττει και το διεθνές κύρος της χώρας.
«Εάν δεν ασκηθεί σωστή διπλωματία και μια ορθολογική και λογική εξωτερική πολιτική που να συνάδει με τα εθνικά μας συμφέροντα, θα χάσουμε κάτι περισσότερο από το γόητρό μας στη διεθνή σκηνή. Το λέμε για ακόμη μια φορά: Αυτό που χρειάζεται η εξωτερική πολιτική είναι η συνέπεια. Χωρίς αυτήν, θα χάσουμε κάτι περισσότερο από το γόητρό μας στη διεθνή σκηνή. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα μείνει στην ιστορία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ως ‘η πιο ασυνεπής κυβέρνηση’», κατέληξε.

Μαρία Ζαχαράκη
ΕΘΝΟΣ