22 Οκτωβρίου 2024

Dr. Tsipras, PhD in finance : Αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα ξαναπέσουμε σε τοίχο συντομότερα από όσο πιστεύουμε – Το «καμπανάκι» για την οικονομία


Κεντρικός ομιλητής σε Ημερίδα για την Ακρίβεια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα, είναι σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκδήλωση γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Αν η μεγάλη πρόκληση της προηγούμενης δεκαετίας για τη χώρα ήταν η αντιμετώπιση της χρεοκοπίας, η πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας δεν μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό της διαρκούς πορείας απόκλισής μας από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στο εισόδημα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες υποδομές.
Ο τερματισμός της απόκλισης και η έναρξη μιας πορείας σταδιακής σύγκλισης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019, κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη πρώτη πρόκληση. Φοβάμαι ότι η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται πολύ μακριά από το να αντιμετωπίσει τη δεύτερη», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός και υπογράμμισε: Αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα ξαναπέσουμε σε τοίχο και μάλιστα συντομότερα από όσο ίσως πιστεύουμε».

Κριτική στο αναπτυξιακό μοντέλο

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «μία οικονομία που στηρίζεται πρωτίστως στην κατανάλωση και σε κλάδους με πεπερασμένη δυναμική φαίνεται να πλησιάζει στα όρια της. Χωρίς έμφαση σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, αναπαράγοντας το οικονομικό υπόδειγμα προηγούμενων δεκαετιών και, μαζί με αυτό, και τις παθογένειες του, όπως αποτυπώνονται στο έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών, δε θα αργήσει να οδηγηθεί σε επιβράδυνση».

Η οικονομική κατάσταση προσομοιάζει περισσότερο με Βαλκάνια

«Παρά τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού την προηγούμενη δεκαετία, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ζώνης του Ευρώ, η οικονομική της κατάσταση προσομοιάζει περισσότερο σε αυτήν μιας Βαλκανικής χώρας. Και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εμπεδωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού η πεποίθηση πως αυτός είναι ο ορίζοντας της χώρας, αυτά είναι τα όρια της (…). Το μεγάλο εθνικό θέμα, συνεπώς, που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι πως θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτή τη πορεία φτωχοποίησης και απόκλισης».

«Χωρίς υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης, όμως, πραγματική σύγκλιση δεν θα δούμε. Και η ικανότητα της οικονομίας να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της χώρας στις υποδομές, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την παιδεία, την πράσινη μετάβαση, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι σε κρίσεις ή την εθνική άμυνα, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Για αυτό χτυπάω λοιπόν, το καμπανάκι του κινδύνου. Χωρίς αλλαγή πορείας τώρα, σύντομα θα διολισθήσουμε στο περιθώριο της Ευρώπης», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη χώρα ευημερούν οι αριθμοί, αλλά υποφέρουν οι άνθρωποι

«Αυτό που ονομάζουμε ακρίβεια, και αποτελεί μια διαρκή και τρομακτική πίεση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, είναι ταυτόχρονα και μια γενικευμένη διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς σε λίγους.

Και από εδώ προκύπτει και το παράδοξο αλλά απολύτως αληθές : Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ευημερούν οι αριθμοί, αλλά υποφέρουν οι άνθρωποι», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.