22 Οκτωβρίου 2024

📺Λίβανος: H "Χεζμπολάχ" κάλεσε ΧΡΗΣΙΜΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ (και της ΕΡΤ) στο υπόγειο του νοσοκομείου που φέρεται ως «θησαυροφυλάκιο» – «Σταματήστε τους θεατρινισμούς» λέει το Ισραήλ

[Οι IDF έχουν φυσικά πει ότι η είσοδος και η έξοδος της υπόγειας εγκατάστασης κάτω από το νοσοκομείο είναι από διπλανά κτήρια. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ¨Η ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ή είναι Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ, αλλά οι ισλαμοφασίστες κάνουν προπαγάνδα με τους χρήσιμους ηλίθιους των δυτικών ΜΜΕ]


Ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι εντόπισε ένα «θησαυροφυλάκιο» της Χεζμπολάχ, γεμάτο με «μετρητά και χρυσό», κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σαχέλ στη νότια Βηρυτό, στον Λίβανο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, πράκτορες του ισραηλινού στρατού ανακάλυψαν το σημείο κάτω από το νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ντάχιγια, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Παρόλο που δεν δόθηκαν αποδεικτικά στοιχεία, οι ισχυρισμοί αυτοί προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της διοίκησης του νοσοκομείου, που χθες, Τρίτη, προσκάλεσε δημοσιογράφους για μια ξενάγηση στους χώρους του νοσοκομείου, προσπαθώντας να διαψεύσει τους ισχυρισμούς.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού, στο καταφύγιο υπάρχουν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και χρυσό.


Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σαχέλ, κατά τη διάρκεια δήλωσής του στα μέσα ενημέρωσης, υποστήριξε ότι το νοσοκομείο είναι ιδιωτικό και δεν συνδέεται με καμία οργάνωση, ενώ τόνισε ότι λειτουργεί εδώ και 42 χρόνια.


«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ύπαρξης καταφυγίου ή κρυφών χώρων στο νοσοκομείο», δήλωσε, καλώντας οποιονδήποτε να ελέγξει ο ίδιος τις εγκαταστάσεις για να επιβεβαιώσει την αλήθεια.


Στη συνέχεια της δήλωσής του, ο διευθυντής οργάνωσε ξενάγηση στους χώρους του νοσοκομείου, προσπαθώντας να αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί των IDF είναι αβάσιμοι.

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Η αντίδραση του Ισραήλ

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στην ξενάγηση, ο συνταγματάρχης του Ισραήλ Αβιχάι Αντράι, εκπρόσωπος των IDF στα αραβικά, προέτρεψε τους δημοσιογράφους να επισκεφθούν τους χώρους που έχει αποκαλύψει ο ισραηλινός στρατός, αντί να επικεντρώνεται σε σόου εντυπώσεων στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, τους προέτρεψε να κατευθυνθούν στα σημεία όπου βρίσκονται οι είσοδοι του καταφυγίου.


Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σαχέλ, μιλώντας στο Sky News Arabia, ανέφερε ότι το νοσοκομείο εκκενώνεται από ασθενείς και ιατρικό προσωπικό, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη «θησαυροφυλακίου» κάτω από το νοσοκομείο.

Ο εκπρόσωπος των IDF, Αβιχάι Αντράι, τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο νοσοκομείο Αλ Σαχέλ, αλλά απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση του Λιβάνου, τους διεθνείς οργανισμούς και τις κρατικές αρχές, ζητώντας να επιστραφούν τα χρήματα που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, κλάπηκαν από τους πολίτες του Λιβάνου.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Χεζμπολάχ να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε, ενώ προσέθεσε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία παρακολουθεί στενά το νοσοκομείο και θα συνεχίσει να το παρακολουθεί.

Τέλος, ο συνταγματάρχης Χαγκαρί αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο καταφύγιο λειτουργεί ως κεντρική αποθήκη χρημάτων της Χεζμπολάχ και είναι κατασκευασμένο κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σαχέλ. Εκτίμησε ότι μέσα σε αυτό βρίσκονται τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά και χρυσό.


«Αυτό το καταφύγιο έχει κατασκευαστεί σκόπιμα κάτω από το νοσοκομείο και στις δύο πλευρές του μπορεί κανείς να δει τα κτίρια Αλ Αχμάντι και το Αλ Σαχέλ, όπου βρίσκονται οι είσοδοί του», δήλωσε, ενώ παρουσίασε έναν εικονογραφημένο χάρτη που δείχνει τις υποδομές της αποθήκης χρημάτων και χρυσού, οι οποίες περιλαμβάνουν χώρους διαμονής και εγκαταστάσεις για μακροχρόνια παραμονή κάτω από τη γη.