04 Οκτωβρίου 2024

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «βυθίστηκε» στην εικονική πραγματικότητα – Οι φωτογραφίες με headset στην εκδήλωση της «Ψηφιοποίησης των Ιερών Κειμηλίων»



Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», όπου το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών οργάνωσε ημερίδα για την ολοκλήρωση της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Ψηφιοποίηση Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το πιο εντυπωσιακό -και κάπως σουρεαλιστικό- σκηνικό ήρθε όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, φωτογραφήθηκε να δοκιμάζει ένα headset εικονικής πραγματικότητας, ενδεχομένως το Meta Quest 2. Αν και δεν γνωρίζουμε αν ο Αρχιεπίσκοπος έπαιξε κάποια παιχνίδια ή απλώς περιηγήθηκε στα ψηφιοποιημένα εικονικά εκκλησάκια, η εικόνα του αρχηγού της Εκκλησίας να μπαίνει σε έναν πλασματικό κόσμο έδωσε μια νέα διάσταση στη φράση «η Εκκλησία είναι μέσα μας».

Το Meta Quest 2, αρχικά γνωστό ως Oculus Quest 2, είναι ένα headset εικονικής πραγματικότητας (VR) που έχει αναπτυχθεί από την Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Κυκλοφόρησε το 2020 και αποτελεί σημαντική πρόοδο σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, κατατάσσοντας το μεταξύ των πιο δημοφιλών VR headsets της αγοράς. Το headset προσφέρει μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη με πάνω από 500 εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, υποστηρίζει επίσης διάφορες εφαρμογές ψυχαγωγίας, επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθούν ταινίες ή να παρευρίσκονται σε εικονικές συναυλίες σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον.

Η ημερίδα, σύμφωνα με το orthodoxianewsagency.gr, η οποία διεξήχθη στην αίθουσα της Θόλου, τίμησαν με την παρουσία τους αξιόλογες προσωπικότητες από τον πολιτικό και θρησκευτικό τομέα. Ανάμεσά τους βρέθηκαν ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αθήνα, καθώς και άλλοι Αρχιερείς από την Εκκλησία της Ελλάδος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, και Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης.

Ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, παρουσίασε το έργο.

Φωτογραφία: Intime

Μπορεί να μην γνωρίζουμε αν ο Αρχιεπίσκοπος θα χρησιμοποιήσει τη VR συσκευή για κάποιο «ψηφιακό προσκύνημα» στο μέλλον, σίγουρα όμως η χθεσινή ημέρα ήταν γεμάτη από πνευματική και από τεχνολογική ανανέωση.

Φωτογραφία: Intime

Κρίνοντας λοιπόν από το φωτογραφικό υλικό, συνειδητοποιούμε ότι ακόμη και οι πιο ιεροί θεσμοί μπορούν να βρουν τρόπους να προσαρμοστούν στη σύγχρονη εποχή, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να επισκεφθεί τον εικονικό κόσμο των κειμηλίων.

Φωτογραφία: Intime