30 Οκτωβρίου 2024

Δημοσκόπηση Marc: Η «μάστιγα» της βίας ανηλίκων, ο διπολισμός και η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ


Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα στη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, και στο δεύτερο μέρος της, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Μαζί του βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marc, Θωμάς Γεράκης.

Τα ερωτήματα, πέραν από την πολιτική σκηνή, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων, επικεντρώθηκαν στην βία ανηλίκων, το bullying και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων που σχεδόν καθημερινώς απασχολούν την επικαιρότητα.

Στην ερώτηση «αν υπάρχει στο στενό οικογενειακό περιβάλλον κάποιο κρούσμα που να αφορά βία ή απειλή βίας ανηλίκων, όπως bullying, λεκτική βία, απειλή, χειροδικία, εκβιασμό, απόσπαση χρημάτων ή αντικειμένων», το 24,1%, δηλαδή ένας στους τέσσερις αποκρίθηκε θετικά, έναντι 74,9% που απάντησε αρνητικά.



Όσοι απάντησαν θετικά, κλήθηκαν ακολούθως να αναφέρουν που έχει συμβεί το περιστατικό που βίωσε μέλος του στενού περιβάλλοντος τους. Έχοντας ευχέρεια να δώσουν πολλαπλές απαντήσεις, το 68,1% είπε ότι η επίθεση εκδηλώθηκε στον χώρο του σχολείου, το 26,4% στον δρόμο κατά την διάρκεια μετακίνησης, το 22% σε πλατείες και άλλους εξωτερικούς χώρους συνάθροισης νέων, το 14% σε μέσο μαζικής μεταφοράς, το 10,7% σε εσωτερικό χώρο συνάθροισης νέων (πχ. σπίτι, κλαμπ), το 2,7% σε άλλο σημείο, ενώ το 1,5% δεν έδωσε διευκρινίσεις.



Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση και το κατά πόσον η ειδική τηλεφωνική γραμμή 10201 και η εφαρμογή Safe Youth μπορούν να περιορίσουν τα φαινόμενα βίας ανηλίκων, οι ερωτηθέντες απάντησαν «Ναι» σε ποσοστό 26,6%, «Ναι, αλλά χρειάζονται και άλλα μέτρα» σε ποσοστό «59,2%», «Όχι» σε 10,8% και «Δεν απαντώ» σε ποσοστό 3,4%.



Αίσθηση προκάλεσαν τα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάστηκαν την Τρίτη, σχετικά με το ΠΑΣΟΚ, την επανεκλογή Ανδρουλάκη και την υπεροχή Κασσελάκη στις προτιμήσεις στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, στο δεύτερο μέρος της έρευνας, οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Marc για τον ΑΝΤ1, οι οποίοι δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσον είναι υπέρ της εκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων και της δημιουργίας ενιαίου πόλου στον χώρο της Κεντροαριστεράς.



Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 68,4% ήταν θετικοί σε τέτοιο ενδεχόμενο, το 21,3% δήλωσε αντίθετο, το 5,2% δήλωσε πως είναι αδιάφορο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ το 5,1% δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.

Στο ίδιο ερώτημα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, με το 54% να διαφωνεί με μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 39,3% να δηλώνει υπέρ, το 4% να υποστηρίζει πως είναι αδιάφορο τέτοιο ενδεχόμενο και το 2,6% να μην απαντά κάτι από τα παραπάνω.



Στο πλαίσιο της μεγάλης δημοσκόπησης της Marc για τον ΑΝΤ1, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να πουν αν είναι υπέρ του διπολισμού στην πολιτική σκηνή ή αν θεωρούν πως ειναι καλύτερο να υπάρχουν στην πρώτη γραμμή περισσότερα κόμματα. Σε ποσοστό 60,6% απάντησαν πως προτιμούν να μην υπάρχουν δύο ισχυρά κόμματα στην ελληνική πολιτική σκηνή, έναντι μόλις του 30,4% που τάσσονται υπέρ του διπολισμού.



Στο ρευστό πολιτικό σκηνικό της τελευταίας περιόδου, με τις ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ κι ενώ η ΝΔ βρίσκεται στην δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησης, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα καταγράφουν διαφορετικές συσπειρώσεις, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο που κατευθύνονται όσοι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν πάλι το ίδιο κόμμα.

Ενδεικτικά, η ΝΔ εμφανίζει συσπείρωση 65,9% με κυρίαρχους στις διαρροές τους αναποφάσιστους σε ποσοστό 10%. Προς το ΠΑΣΟΚ κινείται το 6,8%, προς την Ελληνική Λύση και την Φωνή Λογικής από 3,8% και προς άλλο κόμμα το 5,5%.



Η χαμηλότερη συσπείρωση, 41,3%, καταγράφεται στον ΣΥΡΙΖΑ, με το 15,7% να δηλώνει αναποφάσιστο και το 15,3% να κινείται προς το ΠΑΣΟΚ, το 6,3% προς την Νέα Αριστερά, το 4,2% προς το ΚΚΕ, μόλις το 1,4% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 11,1% προς άλλο κόμμα.



Την υψηλότερη συσπείρωση, λίγες ημέρες μετά τις εσωκομματικές εκλογές με 6 υποψήφιους προέδρους, εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 81%, καθώς δέχεται «εισροές» ψηφοφόρων κατά 15,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά 6,8% από την Νέα Δημοκρατία και κατά 5,2% από άλλα κόμματα.