22 Οκτωβρίου 2024

Τουρισμός: Χάθηκε το θετικό momentum, αλλά παραμένει ζωντανός ο στόχος για ρεκόρ εισπράξεων


Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τουρισμό δείχνουν ανησυχητικές τάσεις, με μείωση των εισπράξεων παρά την αύξηση των αφίξεων. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη επανεξέτασης της στρατηγικής για την προσέλκυση πιο εύρωστων οικονομικά τουριστών

Οι ανησυχίες για την πορεία του τουρισμού που υπήρξαν πριν από έναν μήνα με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του Ιουλίου, έδωσαν τη θέση τους στο φόβο με τα αντίστοιχα στοιχεία του Αυγούστου. Οι τουριστικές εισπράξεις παρουσίασαν νέα μείωση 1,8% και διαμορφώθηκαν στα 4,249 δισ. ευρώ, έναντι 4,328 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2023. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο η πτώση ήταν της τάξεως του 4,2%.

Συνολικά, το καλύτερο δίμηνο του έτους για τον ελληνικό τουρισμό σημείωσε απώλειες συνολικών εσόδων ύψους 256 εκατ. ευρώ ή σωρευτικό ποσοστό 3%. Συγκεκριμένα, το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν φέτος στα 8,281 δισ. ευρώ, έναντι 8,537 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αυτή η μείωση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε επιχειρηματίες του κλάδου, καθώς ο τουρισμός αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές εισοδήματος για την ελληνική οικονομία.

Θα πετύχει το ρεκόρ όχι όμως τον στόχο 

Είναι πλέον σαφές ότι τα μηνύματα δεν είναι θετικά, με το κύριο ζητούμενο να είναι εάν η Ελλάδα θα καταφέρει τελικά να καταρρίψει το περσινό ρεκόρ, όταν οι εισπράξεις έφτασαν τα 20,5 δισ. ευρώ. Παρά την αύξηση στις αφίξεις, η μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης είναι αξιοσημείωτη, με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικές εισπράξεις.

Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις από παράγοντες της αγοράς και τους επιχειρηματίες του κλάδου, θεωρείται πιθανό το τελικό νούμερο να υπερβεί το περυσινό ύψος των εισπράξεων και να φέρει νέο ρεκόρ, αλλά να απέχει από τον στόχο της αύξησης κατά 1 δισ. ευρώ που είχε τεθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση των εσόδων στο οκτάμηνο ανέρχεται στα 476 εκατ. ευρώ. Αν επικρατήσει το θετικό σενάριο, τα συνολικά επιπλέον έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ στο αρνητικό σενάριο η αύξηση θα περιοριστεί στα 400 εκατ.

Μείωση εισπράξεων τον Αύγουστο 

Παράλληλα, και ενώ οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 1,8% τον Αύγουστο, οι αφίξεις των μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 3,2%. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίστηκε η πτωτική τάση στην κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών, αποδεικνύοντας πως ο στόχος προσέλκυσης πιο εύρωστων οικονομικά επισκεπτών δεν επετεύχθη.

Το γεγονός αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την τουριστική στρατηγική που ακολουθείται. Είναι κρίσιμο οι αρμόδιοι φορείς και η Πολιτεία να διερευνήσουν τα αίτια αυτής της αποτυχίας και να λάβουν μέτρα που θα ενισχύσουν την ποιότητα των υπηρεσιών και θα ελκύσουν πιο προνομιούχους ταξιδιώτες. Η αύξηση των αφίξεων δεν αρκεί από μόνη της, εάν δεν συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση στις δαπάνες των τουριστών.

Σήμερα αναμένεται τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να δούμε αναλυτικά τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Μέσα από αυτά, θα εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την απώλεια του momentum που είχε δημιουργηθεί πέρυσι. Η επόμενη χρονιά θα αποτελέσει ένα ισχυρό crash test για τη γενικότερη πορεία του κλάδου.

Θανάσης Παπαδής
imerisia.gr