24 Οκτωβρίου 2024

😝😝Καναδάς: Τελεσίγραφο στον εκπρόσωπο της woke ατζέντας από βουλευτές του κόμματός του να παραιτηθεί για να αποτραπεί συντριβή στις εκλογές


Τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό έστειλαν δυσαρεστημένα μέλη του Φιλελεύθερου κόμματός του να αποφασίσει μέχρι τις 28 Οκτωβρίου αν θα παραμείνει στην ηγεσία ή θα αντιμετωπίσει μια εσωκομματική ανταρσία.

Ο Τριντό, η κυβέρνηση του οποίου επιβίωσε πρότασης μομφής στα τέλη Σεπτεμβριόυ, συναντήθηκε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση με βουλευτές του Φιλελευθέρων, όπου 20 εξ’ αυτών – αλλά ουδείς με υπουργικό αξίωμα – τον κάλεσαν να παραιτηθεί πριν από μια πιθανή συντριβή στις επόμενες γενικές εκλογές.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Politico 24 από τους 153 βουλευτές των Φιλελευθέρων υπέγραψαν επιστολή που καλεί τον Τριντό να λάβει τις αποφάσεις του μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά δεν διευκρινίζει τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση. Όπως φαίνεται η εσωκομματική ανταρσία δεν έχει ακόμη μεγάλη υποστήριξη και μολονότι έχουν προκύψει ερωτηματικά για το πολιτικό μέλλον του Τριντον, δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής στο προσκήνιο κάποιος άλλος εσωκομματικός αντίπαλός του.

Πρωθυπουργός εδώ και εννέα χρόνια του Καναδά ο Τριντό βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρέει κι ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι «σκέφτεται καθημερινά να παραιτηθεί», από από αυτή τη «δουλειά που τον τρελαίνει». Αυτό ακριβώς ζητούν τώρα βουλευτές του κόμματός του προκειμένου να αποτραπεί μια ταπεινωτική ήττα που θα ωθούσε τους Φιλελεύθερους στην τρίτη θέση καθώς σύμφωνα με ανάλυση των δημοσκοπήσεων από το CBC οι Συντηρητικοί διατηρούν προβάδισμα σχεδόν 20 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Τριντό αποφασισμένος να ηγηθεί του κόμματός του και να νικήσει στις εκλογές

Οι Φιλελεύθεροι έχασαν δύο προπύργια τους σε ενδιάμεσες εκλογές το καλοκαίρι, απώλειες που αντανακλούν τη εντεινόμενη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση Τριντό εν μέσω αύξησης του κόστους διαβίωσης, στεγαστικής κρίσης και κακοδιαχείρισης.

Ωστόσο ο Τριντό έχει πει ότι προτίθεται να ηγηθεί του κόμματός του και να νικήσει στις επόμενες γενικές εκλογές, που θα διεξαχθούν πριν το φθινόπωρο του ερχόμενου έτους.

«Το Φιλελεύθερο κόμμα είναι ισχυρό και ενωμένο», δήλωσε στους δημοσιογράφους αποχωρώντας από τη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών τρίωρη συνεδρίαση. Υπουργοί του έσπευσε με δηλώσεις τους να στηρίξουν τον πρωθυπουργό. Ένας βασικός σύμμαχος του Τριντό, ο υπουργός Μετανάστευσης Μαρκ Μίλερ, είπε ότι αναμένει ο ηγέτης των Φιλελευθέρων να αναμετρηθεί στις εκλογές με τον επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Συντηρητικών Πιερ Πουαλιέβρ.