15 Νοεμβρίου 2024

📺Ψευδοκράτος: 41 χρόνια από την ίδρυσή του - Στο κενό οι προσπάθειες της Τουρκίας για δημιουργία «κράτους»


Το ψευδοκράτος συμπληρώνει σήμερα 41 χρόνια ύπαρξης, από την ημέρα που ο Ραούφ Ντενκτάς, προχώρησε υό την καθοδήγηση της Τουρκίας στην ανακήρυξη του.

Η λεγόμενη «τουρκική δημοκρατία βόρεια Κύπρου» η οποία δημιουργήθηκε ως συνέχεια της εισβολής το 1974, έχει αναγνωριστεί μόνο από τη Τουρκία και το ΕΔΑΔ την έχει χαρακτηρίσει υποτελή στη Τουρκία, διοίκηση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου. Οι προσπάθειες για αναγνώριση έχουν αποτύχει, καθώς υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί όλα τα κράτη μέλη να μην προχωρήσουν είτε σε έμμεση είτε σε άμεση αναγνώριση. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται ως «εμπάργκο» και «απομόνωση» από τη Τουρκία και το ψευδοκράτος, αφού οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν μέσω του μορφώματος που δημιουργήθηκε στις κατεχόμενες περιοχές να έχουν επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο.

Από το 1983 έως και σήμερα, η τεράστια πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων έχει εκδώσει διαβατήρια και ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και τα μέλη της οικογένειας του πρωτεργάτη του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και ο σημερινός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.


Πανηγύρια για την επέτειο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στα κατεχόμενα, θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση, ενώ η ομάδα ακροβατικής επίδειξης SOLOTÜRK της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα πετάξει πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία και έπειτα θα πραγματοποιήσει πτήσεις επιδείξεων στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Επίσης το επιθετικό σκάφος BORA και το περιπολικό πλοίο BARTIN θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ το επιθετικό σκάφος ATAK και το υποβρύχιο GÜR θα βρίσκονται ελλιμενισμένα στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Στα κατεχόμενα για να εκπροσωπήσει τη τουρκική κυβέρνηση, έφτασε χθες ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ. Θα παραστεί στα εγκαίνια του νέου στρατιωτικού νοσοκομείου στη κατεχόμενη Κερύνεια και τον συνοδεύει ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Τζελάλ Αντάν.

Ο λεγόμενος «πρόεδρος» της «βουλής» του ψευδοκράτους, Ζιγιά Οζτούρκλερ υποδέχθηκε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των Τουρκικών Κρατών (TÜRKPA), με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Μεχμέτ Σουρεϊγιά Ερ. Στα κατεχόμενα βρίσκεται και ομάδα βουλευτών από το Αζερμπαϊτζάν.

Επιμονή σε λύση δύο κρατών

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της 15ης Νοεμβρίου 1983 υποδέχθηκε χθες. τον Διοικητή της 2ης Στρατιάς της Τουρκίας, Στρατηγό Λεβέντ Εργκιούν, στον οποίο επανέλαβε την θέση του περί λύσης «δύο κρατών», υποστηρίζοντας ότι η ειρήνη στην Κύπρο είναι δεδομένη και το μόνο που απομένει είναι μια συμφωνία.


Απευθυνόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ ανέφερε ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται να αναγνωρίσει την «κυριαρχική ισότητα» και την «λύση δύο κρατών», επιμένοντας στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει λύση.

Ο Στρατηγός Εργκιούν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και αποτελούν εγγύηση για την «ειρήνη και την ασφάλεια» στο νησί.

Ενόχληση Άγκυρας-ψευδοκράτους για ΗΠΑ

Ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του δεν έκρυψε την ενόχληση του από την στρατιωτική συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ και την στρατιωτική παρουσία Αμερικανών στην Κύπρο. Ο Τατάρ είπε πως πρέπει να υπολογιστεί καλά η στρατιωτική συνεργασία της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», γιατί «ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του».

Ο Τατάρ υποστήριξε πως η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο έφερε ειρήνη και ηρεμία τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και στους Ελληνοκύπριους και «αν σήμερα η νότια Κύπρος έχει αποκτήσει μια ευημερία, αν έχει αναπτυχθεί τόσο η οικονομία της, σε αυτό συμβάλλει και το περιβάλλον ειρήνης που υπάρχει στην Κύπρο» είπε αναφερόμενος στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ψευδοκράτος, είπε, συνεχίζει τον δρόμο του σε αρμονία με την Τουρκία και κατά τρόπο που δεν θα καταστεί όργανο σε οποιαδήποτε επικίνδυνη κατάσταση. «Οι στρατηγικοί στόχοι των ΗΠΑ δεσμεύουν τις ίδιες. Σήμερα υπάρχουν στην περιοχή, αύριο θα δείτε πως δεν υπάρχουν. Ο καθένας πρέπει να πηδάει ανάλογα με το μπόι του».

Πρέπει να υπολογιστεί καλά, συνέχισε, το τι θα συμβεί μετά από ένα «σάλτο» που θα γίνει εντός του ΝΑΤΟ και ισχυρίστηκε ότι μια συμφωνία που θα υπογραφεί με πιέσεις και επιβολή στην Κύπρο οπωσδήποτε θα προκαλέσει συγκρούσεις στο εγγύς μέλλον. «Μια μετέπειτα συμφωνία δεν πρέπει να μας κάνει να ψάχνουμε τη σημερινή κατάσταση» είπε.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, σχολιάζοντας πληροφορίες για λειτουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Κύπρο, ανέφεραν πως παρακολουθούν τις εξελίξεις και λαμβάνουν στρατιωτικά και πολιτικά μέτρα για την ασφάλεια του ψευδοκράτους

«Κράτος» με εκβιασμό

Η πορεία προς την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 είχε προαποφασιστεί από την Τουρκία, η οποία διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Ντενκτάς, ο οποίος λειτουργούσε ως «νομάρχης», όπως και οι ηγέτες της Τουρκοκυπριακής κοινότητας που τον διαδέχθηκαν, είτε το ήθελαν είτε όχι. Διαφοροποίηση υπήρξε μόνο από τον Μ.Αλί Ταλάτ και τον Μ.Ακιντζί, αλλά και αυτή μέσα στο πλαίσιο που επέτρεπε η παρουσία του τουρκικού στρατού κατοχής και η οικονομική εξάρτηση από τη Τουρκία.

Στις 13 Μαΐου του 1983 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενέκρινε το ψήφισμα 37/253 με το οποίο απαίτησε την απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και διακήρυξε το δικαίωμα του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη κυριαρχία, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την πρόταση του τότε Προέδρου Σπύρου Κυπριανού για πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού. Στο ίδιο ψήφισμα εκφραζόταν η υποστήριξη στις συμφωνίες Μακαρίου – Ντενκτάς (1977) και Κυπριανού - Ντενκτάς (1979) και καθοριζόταν η 31η Μαΐου 1983 ως ημερομηνία έναρξης νέων διακοινοτικών συνομιλιών.

Στις 17 Ιουνίου του 1983, η λεγόμενη «νομοθετική συνέλευση» των κατεχομένων κατέληξε σε απόφαση για «το αναπαλλοτρίωτο και μη δυνάμενο να καταργηθεί δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του τουρκικού λαού της Κύπρου».

Ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Πέρεζ Ντε Κουεγιάρ για να εκτονώσει την ένταση κατέθεσε τους γνωστούς «δείκτες» για επίλυση του Κυπριακού και ανέμενε απαντήσεις από τις δύο πλευρές.
Ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού αφού διαβουλεύτηκε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή, απάντησε με σημαντική καθυστέρηση στις 30 Σεπτεμβρίου 1983 στον ΓΓ του ΟΗΕ. Στο μεσοδιάστημα είχε παραιτηθεί ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Ρολάνδης, λόγω διαφωνίας με την καθυστέρηση απάντησης στον ΟΗΕ. Τα πράγματα όμως είχαν πάρει το δρόμο τους.

Το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου 1983 ο Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε όλα τα μέλη της λεγόμενης «νομοθετικής συνέλευσης» σε δείπνο και τους ενημέρωσε για την απόφαση του να ανακηρύξει την επόμενη μέρα το πρωί την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 15 Νοεμβρίου 1983, για να αποφευχθούν αντιδράσεις στα κατεχόμενα, ο Ντενκτάς διέκοψε όλες τις επικοινωνίες. Κάλεσε την λεγόμενη «νομοθετική συνέλευση» και κάτω από απειλές και εκβιασμούς από τη Τουρκία, υποχρέωσε τα μέλη της να ψηφίσουν υπέρ της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Μάλιστα ο Ντενκτάς γνωρίζοντας την απροθυμία πολλών, είχε δηλώσει ότι «κάποιοι σήμερα ψήφισαν με το χέρι τους, αλλά όχι με την καρδιά τους».

Στις 18 Νοεμβρίου 1983, με το ψήφισμα 541 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδίκασε ως παράνομη την ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», και κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη του Οργανισμού να μην την αναγνωρίσουν.

Μανώλης Καλατζής
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ