Σε 21 συλλήψεις έχει προχωρήσει η αστυνομία για υπόθεση διαφθοράς σε πολεοδομίες της Χαλκιδικής, όπως έγινε γνωστό σήμερα Τρίτη (10.12.24).
Οι συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά υπόθεση διαφθοράς.
Στο επίκεντρο της αστυνομικής επιχείρησης βρίσκονται ι πολεοδομίες των δήμων Σιθωνίας και Προποντίδας Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ εντόπισε ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, ενώ στις συλλήψεις φέρονται να περιλαμβάνονται ένας πρώην δήμαρχος, 15 ιδιώτες και πέντε υπάλληλοι της πολεοδομίας, οι οποίοι φέρονται να έκαναν από απλές εξυπηρετήσεις έως και την έκδοση ψεύτικων αδειών.
Από το παραπάνω ποσό, 700.000 ευρώ εντοπίστηκαν στα σπίτια των υπαλλήλων ενώ το υπόλοιπο ποσό ήταν στην κατοχή των ιδιωτών.
Οι έρευνες των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ της Βορείου Ελλάδας ξεκίνησαν από τον περασμένο Απρίλιο και σιγά σιγά κατάφεραν να διεισδύσουν στο κύκλωμα και να αποκαλύψουν την παράνομη δραστηριότητά του.
Οι πέντε υπάλληλοι φέρονται να έκαναν χλιδάτη ζωή ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για πιθανή εμπλοκή και άλλων ατόμων.
Οι «ταρίφες» που ζητούσαν για… εξυπηρετήσεις – Η πολύμηνη έρευνα και οι συλλήψεις
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το κύκλωμα διαφθοράς σε Πολεοδομίες δύο Δήμων στην Χαλκιδική. Τα μέλη του είχαν αναπτύξει έντονη δράση στους δήμους Σιθωνίας και Νέας Προποντίδας αποκομίζοντας σημαντικά ποσά και κέρδη από τα θύματά τους.
Η υπόθεση αφορά σε παράνομες εκδόσεις αδειών, «γρηγορόσημα» κ.ά, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών έχει κατασχεθεί μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο ξεπερνά τα 1 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι εμπλεκόμενοι είχαν «ταρίφες» για τις… εξυπηρετήσεις που έκαναν έναντι χρηματικής αμοιβής. Για «γρηγορόσημα» λάμβαναν από 250 μέχρι 1.000 ευρώ και για έγκριση κάποιου έργου, κατασκευής ή ενέργειας (τοπογραφικά κ.α.) ζητούσαν από 1.000 μέχρι και 20.000 ευρώ.
Η έρευνα των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. είχε αρχίσει από τον Μάιο έπειτα από σχετικές καταγγελίες που υπήρξαν και όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσαν διακριτικά τις κινήσεις των εμπλεκόμενων. Ήδη έχουν ταυτοποιήσει αρκετές περιπτώσεις και σήμερα οδηγήθηκαν σε 21 συλλήψεις συνολικά.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 6 υπάλληλοι των Πολεοδομιών και ανάμεσά τους οι διευθυντές. Επίσης δύο συγγενείς τους που εμπλέκονται στην υπόθεση, αλλά και 13 ιδιώτες. Κατηγορούμενος είναι και πρώην αντιδήμαρχος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται και σε δικαστική διαμάχη με τον νέο για τέτοιες υποθέσεις. Επίσης συνελήφθησαν μηχανικοί και τοπογράφοι που συνεργάζονταν με τα θύματα και τις Πολεοδομίες.
Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για μια υπόθεση που «τραβά» σε βάθος χρόνου, καθώς οι ίδιοι υπάλληλοι επί χρόνια κάνουν αυτή τη δουλειά. Μόνο μία υπάλληλος έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια ως νέο μέλος.
Έως τώρα έχουν βρεθεί και κατασχεθεί από τις Αρχές περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600.000 ευρώ στους 6 υπαλλήλους.