Δεν αρκείται στις αναβαθμίσεις η κυβέρνηση αλλά την ερχόμενη Παρασκευή προχωρά και άλλη μια κίνηση πρόωρης αποπληρωμής δημοσίου χρέους, με στόχο την περαιτέρω μείωσή του, αλλά και την ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τόκους 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα πλήρωνε ως το 2028 στους δανειστές της χώρας.
Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και αφορά στην πρόωρη αποπληρωμή των 7,934 δισ. ευρώ για τις δόσεις των ετών 2026-2028 από το δάνειο του πρώτου μνημονίου.
Όπως σημείωνε την Παρασκευή ο οίκος Scope, ανακοινώνοντας την αναβάθμιση της χώρα μας, η Ελλάδα ωφελείται από τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της οικονομίας της, ενώ το συνεχιζόμενο momentum των μεταρρυθμίσεων συνεχίζει να οδηγεί σε μείωση του χρέους.
Στην έκθεση του ο οίκος αξιολόγησης τόνιζε ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και το 2ο υψηλότερο στον κόσμο μετά την Ιαπωνία. Ωστόσο η μείωσή του κατά 57 ποσοστιαίες μονάδες θεωρείται η ταχύτερη στον κόσμο και ανοίγει το δρόμο για νέες αναβαθμίσεις από Οίκους Αξιολόγησης.
Για την πρωτοβουλία της αυτή η Αθήνα έλαβε προ ημερών την έγκριση των μεγάλων πιστωτών της χώρας (ESM και EFSF). Η συμφωνία απαλλάσσει τη χώρα από τόκους περίπου 150 εκατ. ευρώ και επιτρέπει στην Ελλάδα να αξιοποιήσει και μέρος (5 δισ. ευρώ) του «μαξιλαριού» ασφαλείας των 15,7 δισ. ευρώ, το οποίο είχε δημιουργηθεί με εντολή των δανειστών το 2018 και επιβαρύνει με τόκους κάθε χρόνο τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς ακόμα ως τώρα να της επιτρέπεται να τα εξοφλήσει πλήρως.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022. Η νέα αποπληρωμή δόσης αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του συνολικού χρέους και στη βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας, η οποία έχει πλέον επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα.
Οφειλές του δημοσίου: Αυξήθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες και τους φορολογούμενους
Στα 3,5 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες και τους φορολογούμενους τον Οκτώβριο από 3 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Ειδικότερα οι οφειλές σε ιδιώτες προμηθευτές ανήλθαν σε 2,824 δισ. ευρώ ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων που έφτασαν σε 682 εκατ. ευρώ, για να διαμορφωθεί το συνολικό χρέος στα 3,5 δισ. ευρώ.
Από τα 2,824 δισ. ευρώ των οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα, το 1,255 δισ. ευρώ προέρχεται τα δημόσια νοσοκομεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων ήταν να φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαπενταετίας προς το τέλος της χρονιάς και να μηδενιστούν μέσα στο 2025, στόχος που με τα σημερινά δεδομένα είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί.
Η «ακτινογραφία» των οφειλών
- Τα μεγαλύτερα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν τα νοσοκομεία με τις οφειλές να ανέρχονται σε 1,255 δισ. ευρώ.
- Οι οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοκησης ανήλθαν στα 354 εκατ. ευρώ από 321 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
- Ανοδικά κινήθηκαν τα χρέη των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης που ανήλθαν σε ανήλθαν στα 298 εκατ. ευρώ από 294 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
- Αύξηση κατέγραψαν και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων με τις συνολικές οφειλές να ανέρχονται στα 687 εκατ. ευρώ.
- Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου που ανήλθαν στο ποσό των 682 εκατ. ευρώ έναντι 558 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Από αυτά τα 272 εκατ. ευρώ πηγάζουν από άμεσους φόρους, τα 294 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους ενώ 111 εκατ. ευρώ ανήκουν στη κατηγορία των φορολογικών εσόδων.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως από το συνολικό ποσό φόροι ύψους 230 εκατ. ευρώ παραμένουν στα αζήτητα καθώς οι φορολογούμενοι δεν εμφανίζονται στην εφορία για να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται και η ΑΑΔΕ τους αναζητά.
Τι αναφέρει η Κομισιόν
Το πρόβλημα των κρατικών οφειλών στους ιδιώτες έχει επισημάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη φθινοπωρινή Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, τονίζοντας το μεγάλο πρόβλημα των δημόσιων νοσοκομείων.
Η Επιτροπή χωρίς να έχει τα στοιχεία τω μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου στη διάθεση τους όταν προχωρούσε στη συγγραφή της έκθεσης ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν στα 178 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο από 480 εκατ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.
Ωστόσο η Επιτροπή δείχνει να αμφιβάλει αν το αποτέλεσμα είναι μόνιμο ή συγκυριακό ενώ επισημαίνει τη σύσταση κεντρικού φορέα προμηθειών για τα δημόσια νοσοκομεία (ΕΚΑΠΥ),
Επίσης, η Επιτροπή εστιάζει και στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ενώ ως λύση προαναγγέλλει μια έκτακτη επιδότηση 90 εκατ. ευρώ για τους, ώστε να μειωθεί το υπόλοιπο των οφειλών.