Μεγαλεπήβολα σχέδια, όνειρα ή εντατική προσπάθεια; Μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας για την δημιουργία «θολού» στο Αιγαίο, που πρώτο αποκάλυψε το enikos.gr και την εγκατάσταση Iron Dome στην Κύπρο, η Τουρκία εξαγγέλλει την κατασκευή «ατσάλινου θόλου» με εγχώριας παραγωγής συστήματα. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει με τους S-400.
του Χρήστου Μαζανίτη
Με τίτλο «Πλέον μπορούμε να βάλουμε κατά μέρους τους S-400! Έρχεται το σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς της Τουρκίας» δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα ισλαμιστικής φιλοκυβερνητικής ε/φ μεσαίας κυκλοφορίας Yeni Akit ρεπορτάζ, στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις του Ahmet Akyol. Είναι ο Γενικός Διευθυντής της ASELSAN, ο οποίος προχώρησε σε σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με το έργο του ατσάλινου θόλου.
«Το έργο του Ατσάλινου Θόλου, το οποίο υλοποιείται για την εξουδετέρωση των εναέριων απειλών κατά της Τουρκίας, θα λειτουργήσει ως αμυντική ασπίδα που θα αναπτυχθεί εξ’ ολοκλήρου με εγχώρια και εθνικά συστήματα. Ακολουθούν οι λεπτομέρειες του έργου…» ανέφερε.
Ο Ahmet Akyol εξήγησε τη διαδικασία ανάπτυξης του Ατσάλινου Θόλου, που είναι πρωτοποριακό έργο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Αναφέροντας ότι τα θεμέλια του προγράμματος τέθηκαν με το σύστημα αεράμυνας SİPER, ο Akyol δήλωσε τα εξής: «Το SİPER εντάχθηκε στο δυναμικό ως το πρώτο σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς της Τουρκίας και βρισκόμαστε στη φάση της μαζικής παραγωγής. Με τα συστήματα KORKUT, HİSAR-A και HİSAR-O παρέχουμε οικονομικά αποδοτική άμυνα κατά σμήνους μη επανδρωμένων αεροσκαφών χαμηλού υψομέτρου και UAV καμικάζι. Σε όλα αυτά τα συστήματα έχουν ενσωματωθεί δίκτυα ραντάρ, τεχνητή νοημοσύνη και αρχιτεκτονική διοίκησης και ελέγχου».
Ξεπεράστηκε επίσημα το ποσοστό εγχώριας παραγωγής του 80%
Τονίζοντας ότι το ποσοστό της εγχώριας ανάπτυξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έχει ξεπεράσει το 80%, ο Akyol δήλωσε ότι η ASELSAN με τους 12.000 εργαζομένους της και τις εξαγωγές της σε 90 χώρες δεν υποστηρίζει μόνο τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και τις φιλικές και συμμαχικές χώρες. Αναφέροντας ότι η ASELSAN αναπτύσσει κρίσιμα εξαρτήματα, όπως ραντάρ, συστήματα αναγνώρισης φίλων ή εχθρών και τεχνολογίες επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται στα συστήματα αεράμυνας από τη δεκαετία του 1990, ο Akyol δήλωσε τα εξής: «Η Τουρκία έχει πλέον φτάσει σε ένα επίπεδο όπου μπορεί να παράγει τα δικά της συστήματα αεράμυνας χωρίς να αγοράζει τα εξαρτήματα από άλλες χώρες».
Επιτάχυνση των έργων μετά το εμπάργκο
Ο Akyol δήλωσε ότι τα άδικα εμπάργκο που επιβλήθηκαν στην Τουρκία επιτάχυναν την εθνικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας και πρόσθεσε: «Τα εμπάργκο μας οδήγησαν στην εγχώρια παραγωγή μέχρι και για τα χαμηλότερα εξαρτήματα. Για παράδειγμα, αναγκαστήκαμε να αναπτύξουμε όλα τα εξαρτήματα από τα ολοκληρωμένα κυκλώματα έως τα transistors στα συστήματα ραντάρ και αυτή η διαδικασία ενίσχυσε την αμυντική μας βιομηχανία. Σήμερα, η Τουρκία έχει φτάσει σε μια θέση όπου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες πολλών χωρών με ολοκληρωμένα συστήματα που παράγονται εξ ολοκλήρου από την Τουρκία».
Ο Akyol δήλωσε ότι στο πλαίσιο του έργου του Ατσάλινου Θόλου συνεχίζεται η συνεργασία με την ROKETSAN, την TÜBİTAK και άλλες εγχώριες εταιρείες, και πως το 2024 θα είναι μια περίοδος κατά την οποία όλα τα στρώματα των συστημάτων αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς θα ενταχθούν στο δυναμικό. Πρόσθεσε επίσης ότι στόχος είναι να αναπτυχθούν αυτά τα συστήματα σε όλη την Τουρκία με μεγάλη μαζική παραγωγή.
enikos.gr