19 Φεβρουαρίου 2025

Αιχμές στην Πυροσβεστική για την εξέλιξη της φωτιάς στο Μάτι άφησε το ΣΥΡΙΖΟΣΚΥΛΟ Γιάννης Καπάκης – Τι είπε για το 112


Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά έγινε, υποστήριξε ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για την μη εκκένωση της περιοχής - Ισχυρίστηκε πως έκανε ότι ήταν δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του

Με την απολογία του Γιάννη Καπάκη, τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Κατά την απολογία του -εμμέσως πλην σαφώς -ο κ. Καπάκης άφησε αιχμές για το Πυροσβεστικό Σώμα λέγοντας μεταξύ άλλων πως αυτό ήταν υπεύθυνο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και είχε γνώση για την εξέλιξη της.

«Όλα τα μέσα αντλούσαν πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα. Είχε σταλεί SMS σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους από το γραφείο Τύπου της πυροσβεστικής. Έδωσαν δύο συνεντεύξεις γύρω στις δέκα το βράδυ. Αν έκρινε ότι είναι σκόπιμο θα είχε κάνει και άλλη ενημέρωση. Θα μπορούσε να είχε ενημερώσει και πόρτα  - πόρτα. Είναι απόφαση που βαραίνει το Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτό κρίνει αν θα ενημερώσει για απομάκρυνση ή αν θα είναι καλύτερα να μην ενημερώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος.

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη. Όλο αυτόν τον καιρό επέλεξα να σιωπήσω σεβόμενος και τα θύματα και την δικαιοσύνη. Πλέον ως κατηγορούμενος θα μιλήσω για την γενική γραμματεία, τον τρόπο που λειτουργούσε και τις αρμοδιότητες που είχε» είπε ξεκινώντας την απολογία του ο κ. Καπάκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων.

«Είχε 20 άτομα με οριζόντια επιτελική δομή. Ωστόσο δεν είχε επιτελικές δυνάμεις. Μέχρι τότε την διαχείριση καταστροφών είχε ο στρατός και η πυροσβεστική. Πουθενά δεν προβλέπεται αρμοδιότητα του γενικού γραμματέα σε αποκεντρωμένες δράσεις. Έργα δράσεις και μέτρα ακόμη και για δασικές πυρκαγιές προβλέπονται από το νόμο. Ο νόμος ορίζει ότι δήμοι και περιφέρειες έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Εγώ δεν έχω αρμοδιότητα να αποκαταστήσω το έργο τους. Οι δράσεις ασκούνται όχι σε κεντρικό αλλά σε αποκεντρωμένο επίπεδο καθώς εκείνοι γνωρίζουν το ειδικό τοπικό καθεστώς και τις συνθήκες ώστε να αναπτύξουν την δράση τους», είπε συνεχίζοντας ο κ. Καπάκης και αναφερόμενος στην ημέρα της φονικής πυρκαγιάς και τη μη εκκένωση της περιοχής τόνισε:

«Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά έγινε. Από πού έφυγαν αυτοί οι άνθρωποι, πως κινήθηκαν και τι θα γινόταν αν είχαν κινηθεί διαφορετικά. Δεν έχουμε επίσημη έκθεση για αυτό. Το καίριο ερώτημα υπήρχε κρίσιμος χρόνος; Από όσα έχω διαβάσει δεν έχω καταλήξει αν υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος ή αν θα οδηγούμασταν σε χάος. Αυτός που θα δώσει εντολή να φύγεις πρέπει να ξέρει ότι έχεις τον αναγκαίο χρόνο για να φύγεις ασφαλής. Τελευταία υπάρχει τάση στο εξωτερικό να δίνονται οδηγίες για παραμονή στα σπίτια σε δασικές πυρκαγιές. Σε περιπτώσεις διαχείρισης καταστροφικών φαινομένων αν δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο υπάρχει κίνδυνος πανικού. Ειδικά όταν υπάρχει πλήθος ανθρώπων που πρέπει να κινηθούν σε συνθήκες κινδύνου. Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε δυνατότητα οργανωμένης απομάκρυνσης εκείνη την ημέρα. Έξι χρόνια μετά, δεν έχουμε επίσημη απάντηση σε αυτό (…)».

«Δυστυχώς δεν είχαμε 112»

Σε άλλο σημείο της απολογίας του ο κ. Καπάκης αναφέρθηκε στο «112», ζήτημα για το οποίο έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στη δίκη.

«Στις 20/7/2010 είχε συναφθεί σύμβαση μεταξύ κοινωνίας πληροφορίας και ΟΤΕ.   Το 2016 σταμάτησε γιατί δεν είχε προβλεφθεί σύνδεση με την αστυνομία και την πυροσβεστική. Έτσι το έργο μεταφέρθηκε στην χρηματοδότηση της περιόδου 2016- 2020. Το έργο ήταν πολύ ζωτικό για την ενημέρωση των πολιτών»  είπε για να προσθέσει: «Έχω σωρεία εγγράφων που είχα ανταλλάξει για να ολοκληρωθεί το έργο. Για να ολοκληρωθεί προχωρήσαμε σε νομοθετική ρύθμιση ώστε οι πάροχοι να παρέχουν το έργο στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αντί να κάνουμε νέους διαγωνισμούς, όπως έλεγαν οι εταιρίες, για αγορά κυψελών κλπ., κάτι που θα δημιουργούσε επιπλέον κόστος . Έχουμε το πιο σύγχρονο έργο, έχω δει αντίστοιχα στην Ευρώπη. Έχει τεράστιες δυνατότητες, είχαμε προβλέψει ακόμη και για άτομα με ειδικές ανάγκες. Είχαν δυνατότητα να καλούν με ένα κουμπί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δεν γνωρίζω τι έχει γίνει τώρα. Δυστυχώς όμως δεν το είχαμε εκείνη την ημέρα».

«Έκανα ότι ήταν δυνατό»

Αναφερόμενος στο θέμα της μη οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών ο κ. Καπάκης επισήμανε πως δεν αποφάσιζε εκείνος για το θέμα αυτό. «Δεν ήμουν το αποφασίζων όργανο, ούτε δρούσα στο πεδίο, ούτε μπορεί να γίνει οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση από μακριά και μέσω ηλεκτρονικών μέσων. Πρέπει να αποφασιστεί τοπικά και με βάση την αναμενόμενη συμπεριφορά της φωτιάς. Θεωρώ ότι έκανα ότι ήταν δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου για αυτό το περιστατικό που με έχει σημαδέψει για ολόκληρη την ζωή μου», ανέφερε.

Πρόεδρος: Ποιες ήταν οι αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα;

Κατηγορούμενος: Αυτό που ουσιαστικά κάνουμε είναι μέσα από τα νομοθετήματα που διέπουν τον κάθε φορέα, να ορίζουμε το ποιος που πότε αλλά δεν λέμε εμείς το πως.

Ακόμη ο κ. Καπάκης αρνήθηκε την κατηγορία ότι δεν ενημέρωσε έγκαιρα και σωστά τους πολίτες πριν και μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, αναφέροντας πως είχαν τοποθετηθεί τόσο αφίσες όσο και ανακοινώσεις.

Τέλος, ο ίδιος υποστήριξε πως δεν ήταν αρμόδιος να γνωρίζει την επικινδυνότητα κάθε πυρκαγιάς. «Πουθενά δεν προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία συντονισμός από εμένα. Η ευθύνη συντονισμού εμπλεκομένων φορέων ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα. Πουθενά στον κόσμο δεν θα βρείτε να γίνεται εκτίμηση κινδύνου εκτός πεδίου», είπε χαρακτηριστικά.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.