24 Φεβρουαρίου 2025

Άλις Βάιντελ: Από την Golman Sachs βρέθηκε στο τιμόνι της ακροδεξιάς στην Γερμανία – Ποια είναι η ΛΕΣΒΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΑΘΡΟγκ@μενα του AfD και γιατί πανηγυρίζει ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ


Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Γερμανία το βράδυ της Κυριακής η Άλις Βάιντελ, η αρχηγός της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) είπε στους οπαδούς της: «Ποτέ δεν ήμασταν πιο δυνατοί». Και είχε απόλυτο δίκιο.

Η γερμανική ακροδεξιά είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών αφού 1 στους 5 Γερμανούς επέλεξε το AfD και το κόμμα διπλασίασε τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του 2021. Αυτά είναι τα υψηλότερα ποσοστά της ακροδεξιάς στην Γερμανία από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Πώς έφτασε, λοιπόν, ως εδώ;

Η 46χρονη οικονομολόγος ριζοσπαστικοποιήθηκε σταδιακά μαζί με την Εναλλακτική για την Γερμανία. Το AfD ιδρύθηκε από μία ομάδα καθηγητών Οικονομικών που ήταν αντίθετη με το ευρώ και τα πακέτα οικονομικής στήριξης ευρωπαϊκών κρατών εν μέσω της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2010. Το 2013 η Άλις Βάιντελ έγινε μέλος του κόμματος.

Το AfD άρχισε να μετατρέπεται σε αντιμεταναστευτικό κόμμα κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς εισροής προσφύγων από τη Συρία και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής το 2015. Ριζοσπαστικά δεξιά στελέχη συνέρρευσαν στο κόμμα, βλέποντας σε αυτό ένα «όχημα» για την έναρξη ενός ακροδεξιού κινήματος και έδιωξαν πολλούς από τους ιδρυτές του.



Στις αρχές του 2017, όταν η Βάιντελ ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του AfD, παρείχε υποστήριξη σε ένα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, τον ακροδεξιό Μπιερν Χέκε. Σε ομιλία του ο Χέκε προέτρεπε τους Γερμανούς να ξεχάσουν το ναζιστικό παρελθόν τους και επέκρινε και το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο.

Μέσα στο 2017, το αντιμεταναστευτικό μήνυμα του κόμματος το βοήθησε να κερδίσει τις πρώτες του έδρες στο κοινοβούλιο με 12,6% των ψήφων. Καθώς το κόμμα ριζοσπαστικοποιήθηκε και έγινε πιο δημοφιλές, η Βάιντελ προσαρμόστηκε.

Ένα άλλο σημάδι της ριζοσπαστικοποίησης της Άλις Βάιντελ ήρθε πέρσι όταν έρευνα αποκάλυψε ότι μέλη του Afd, ανάμεσα τους και ένας υπάλληλος της Βάιντελ, είχαν συμμετάσχει σε μια συνάντηση ακροδεξιών εξτρεμιστών στην οποία συζητήθηκε ένα γενικό σχέδιο για την απέλαση μεταναστών και μεταναστών που δεν είχαν ενσωματωθεί στην γερμανική κοινωνία. Αυτό το σχέδιο αποκαλούνταν «επαναπατρισμός», (Remigration).

Η είδηση της συνάντησης προκάλεσε μαζική αναταραχή στη Γερμανία, με συνεχείς διαμαρτυρίες που έβγαλαν εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς στους δρόμους. Εν μέσω της αναταραχής, οι ηγέτες του AfD προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από τη συνάντηση και έδιωξαν τον υπάλληλο της Βάιντελ.

Μερικούς μήνες μετά, όμως, το κόμμα υιοθέτησε την ρητορική του «επαναπατρισμού». «Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Αν είναι να λέγεται επαναπατρισμός τότε ας λέγεται επαναπατρισμός», είπε σε προεκλογική συγκέντρωση τον περασμένο μήνα η Άλις Βάιντελ.

Από την Goldman Sachs στην ακροδεξιά

Η Άλις Βάιντελ δεν έχει το προφίλ του κλασικού ακροδεξιού ηγέτη. Στο βιογραφικό της έχει μία μακρά πορεία στα χρηματοοικονομικά. Γεννημένη στην πόλη Γκύτερσλο της δυτικής Γερμανίας, σπούδασε οικονομικά στην πόλη Μπαϊρόιτ και στη συνέχεια εργάστηκε ως οικονομική αναλύτρια για την Goldman Sachs στη Φρανκφούρτη.

Αργότερα εργάστηκε για την Credit Suisse και την ασφαλιστική εταιρεία Allianz στη Γερμανία, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Ο άνθρωπος που την συμβούλευσε στη διδακτορική της διατριβή ήταν ο οικονομολόγος Πέτερ Ομπερντέντερ, ο οποίος πιστεύει στις αυστηρά ελεύθερες αγορές και βοήθησε στην ίδρυση ενός κόμματος που αποτέλεσε πρόδρομο του AfD.

Η Βάιντελ είναι πλέον το πρόσωπο του AfD και έχει μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους του κόμματος της αλλά και στην νεότερη γενιά των Γερμανών. Ωστόσο είναι εντυπωσιακή αυτή η δημοτικότητα της αφού το κόμμα της είναι αντιμεταναστευτικό, ανδροκρατούμενο και προωθεί την παραδοσιακή πυρηνική οικογένεια.

Η ίδια αυτοπροσδιορίζεται ως ομοφυλόφιλη. Ζει στην Ελβετία με μια γυναίκα από τη Σρι Λάνκα και μαζί μεγαλώνουν δύο αγόρια. Η Βάιντελ απέρριψε το ενδιαφέρον για τον σεξουαλικό της προσανατολισμό, λέγοντας ότι δεν θεωρεί τον εαυτό της «queer» και το θέμα δεν προκάλεσε ζήτημα εντός του AfD.


Η Άλις Βάιντελ με την σύζυγό της.🤣🤣🤣🤦‍♂️

Αυτή ακριβώς η εικόνα είναι που κέρδισε ψήφους από την δεξαμενή των νεότερων ψηφοφόρων. «Κάποιος σαν την Άλις είναι πολύ καλύτερος άνθρωπος από έναν δικηγόρο από τη Δύση στα εξήντα του, όπως έχουν τα άλλα κόμματα. Είναι πραγματικά μια συμπαθητική φιγούρα», είπε ανώνυμα στο περιοδικό Politico βουλευτής του AfD. Το αντισυμβατικό της προφίλ της επιτρέπει να αρνείται τις κατηγορίες ότι το κόμμα είναι μισαλλόδοξο ή ακροδεξιό.