04 Φεβρουαρίου 2025

Politico για Σύνοδο Κορυφής: Γαλλία εναντίον όλων, κόντρα στην αγορά αμερικανικών όπλων


Με φόντο τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και την απειλή του Πούτιν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν πόσο «αυτόνομη» θα είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Δύο στρατόπεδα υπάρχουν στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με θέμα το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας, σύμφωνα με το Politico. Στο ένα βρίσκεται η Γαλλία που υποστηρίζει πως τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων πρέπει να δαπανώνται σε στρατιωτικά συστήματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην Ευρώπη.

Στο άλλο βρίσκονται όλες οι υπόλοιπες χώρες που λένε πως τυχόν αποκλεισμός των αμερικανικών κατασκευαστών όπλων από τις αγορές της ΕΕ θα εξοργίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει έχοντας κατά νου την ευκολία με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε δασμούς στον Καναδά, το Μεξικό - άσχετα με τη μετέπειτα εξέλιξη - και την Κίνα.

Το Politico θεωρεί ότι αυτή η τρέχουσα άτυπη Σύνοδος Κορυφής είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς τη «εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς». Στην ατζέντα της βρίσκεται η αμυντική πολιτική της ΕΕ ως αντίδραση στην αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία, ζητήματα όπως η χρηματοδότηση και η παραγωγή οπλικών συστημάτων καθώς και να δώσει συστάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία επεξεργάζεται μία μακροπρόθεσμη πρόταση αμυντικής πολιτικής.

Ο «υπερμεγέθης» ρόλος της Ουάσιγκτον

Ένας από τους κύριους στόχους για σήμερα Δευτέρα είναι να βρεθεί κοινός τόπος για τον στρατιωτικό εξοπλισμό που θα αναπτυχθεί με χρήματα της ΕΕ. «Ωστόσο ο υπερμεγέθης ρόλος της Ουάσιγκτον και των αμερικανικών εταιρειών στην άμυνα της Ευρώπης θα ορθώνεται μεγάλος», γράφει το Politico.

«Αν αυτή τη στιγμή, ως ΕΕ, επενδύσουμε δισεκατομμύρια σε αμυντικές δυνατότητες και κλείσουμε σταθερά την πόρτα στην άμυνα των ΗΠΑ, πιστεύετε ότι θα ακουστεί καλά στο Mar-a-Lago;» ρώτησε Ευρωπαίος διπλωμάτης, αναφερόμενος στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία - τη μοναδική πυρηνική δύναμη του μπλοκ - χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής «έχουν στρατηγικό συμφέρον να κρατήσουν τους συμμάχους μας κοντά μας», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στη δήλωσή του και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, που ως πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας γνωρίζει τις ευρωπαϊκές ισορροπίες. «Ένα ΝΑΤΟ, ή όπως αλλιώς θα αποκαλείται η συμμαχία στη συνέχεια, χωρίς τις ΗΠΑ, για πολλούς λόγους, δεν θα λειτουργήσει» είπε στους δημοσιογράφους.

Το σκεπτικό των χωρών που βρίσκονται κοντά στην Ρωσία

Ορισμένες χώρες, ειδικά εκείνες που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά στη Ρωσία, θέλουν να αγοράσουν έτοιμα όπλα ή να παράγουν οι ίδιοι ξένα όπλα κατόπιν σχετικής άδειας, με σκοπό να εξοπλίσουν τους στρατούς τους και να αντιμετωπίσουν το Κρεμλίνο.

«Μας ενδιαφέρει ο καλύτερος εξοπλισμός που μπορεί να παραδοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε στο Politico ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Καμίτζ. Εκτίμησε ότι η Πολωνία έχει ξοδέψει 60 δισεκατομμύρια δολάρια για το πακέτο οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, με δισεκατομμύρια περισσότερα για όπλα από τη Νότια Κορέα.

Έπειτα, τίθεται το ζήτημα της διασφάλισης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, να συνεχίσουν να θεωρούν σημαντική τη διατήρηση της συμμαχίας τους με τις ευρωπαϊκές χώρες. Γι' αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αγοράζει αγαθά από τις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και όπλα, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

«Η ιδέα ότι πρέπει να παραμείνουμε ελκυστικοί στις ΗΠΑ ώστε να θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη είναι αυτή κυριαρχεί», παραδέχτηκε υψηλόβαθμος Γάλλος στρατιωτικός, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του για να μιλήσει ειλικρινά. «Φοβάμαι ότι η Γαλλία είναι λίγο απομονωμένη και δεν έχει μεγάλη υποστήριξη. Άλλες χώρες σκέφτονται πιο ρεαλιστικά».