09 Απριλίου 2025

Ελληνική Αεροπορική αρνήθηκε την επιβίβαση σε Παραολυμπιονίκη με αμαξίδιο - Τι δήλωσε η Αναστασία Πυργιώτη


Περιγράφοντας την περιπέτειά της η Αναστασία Πυργιώτη σημειώνει πως η αεροπορική εταιρία με την οποία ήταν να αναχωρήσει, της απέρριψε τα δικαιολογητικά για το ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο

Αεροπορική εταιρεία αρνήθηκε την επιβίβαση σε παραολυμπιονίκη με αναπηρικό αμαξίδιο, συμβάν για το οποίο ενημερώθηκε η Γενική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η οποία και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας τόνιζε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία αρνήθηκε την επιβίβαση στη χάλκινη Παραολυμπιονίκη Αναστασία Πυργιώτη, η οποία αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο.

Αναστασία Πυργιώτη: «Πιστεύω ότι δεν έχουν ελέγξει τα τεχνικά χαρακτηριστικά με τη σοβαρότητα που έπρεπε»

Περιγράφοντας την περιπέτειά της σημειώνει πως η εταιρία με την οποία ήταν να αναχωρήσει, της απέρριψε τα δικαιολογητικά για το ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο «λέγοντάς μου ότι υπερβαίνει τις βατώρες και μιλούσαν για μπαταρίες λιθίου ενώ εγώ είχα διευκρινίσει ότι είναι μπαταρίες μολύβδου. Προχωρήσαν στο επόμενο επιχείρημα που ήταν ότι μου απορρίπτουν σε δεύτερη φάση τα δικαιολογητικά γιατί αφορά πτήσεις cargo όλα τα δικαιολογητικά που έχω προσκομίσει». «Και τα τρία επιχειρήματά τους δεν είχαν ποτέ έδαφος», λέει η ίδια, σημειώνοντας: «Πιστεύω ότι δεν έχουν ελέγξει τα τεχνικά χαρακτηριστικά με τη σοβαρότητα που έπρεπε να ελεγχθούν».

Όπως λέει η χάλκινη Παραολυμπιονίκης: «Μου έχει προκαλέσει πάρα πολύ μεγάλη αναστάτωση στη ζωή μου, αισθάνομαι ότι είμαι άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας. Εγώ το βιώνω σαν αποκλεισμό».

Μιλώντας για το θέμα, ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος ΕΣΑμεΑ, τονίζει:

«Θεωρώ ότι η Αρχή πολιτικής αεροπορίας οφείλει να παρέμβει και να πράξει τα δέοντα. Η Sky Express παραβίασε γενικούς και ειδικούς κανονισμούς. Η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη και αν έχει προσωπικό που δεν είναι σωστά εκπαιδευμένο να φροντίσει να το εκπαιδεύσει».