Το Βιετνάμ αποτέλεσε στόχο δασμών 46%, η Καμπότζη 49%, το Μπανγκλαντές 37% και η Ινδονησία 32%, ενώ ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στην Κίνα κατά επιπλέον 34 ποσοστιαίες μονάδες
Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν σήμερα, Πέμπτη 4/04, οι μετοχές των Nike, Adidas και Puma μετά την επιβολή νέων δασμών από τον Τραμπ, μεταξύ άλλων στο Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Κίνα, που αποτελούν βασικές αγορές για την προμήθεια προϊόντων για τις εταιρίες αθλητικών ειδών.
Πώς επηρεάζονται οι εταιρίες αθλητικών ειδών από τους δασμούς Τραμπ
Το Βιετνάμ αποτέλεσε στόχο δασμών 46%, η Καμπότζη 49%, το Μπανγκλαντές 37% και η Ινδονησία 32%, ενώ ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στην Κίνα κατά επιπλέον 34 ποσοστιαίες μονάδες, ύστερα από προηγούμενους δασμούς 20%. «Οι εταιρίες αθλητικών ειδών θα επηρεαστούν δυσανάλογα από τους υψηλότερους δασμούς στο Βιετνάμ», δήλωσε ο Σέντρικ Ρόσι, αναλυτής στην Bryan Garnier.
Οι εισηγμένες στη Φρανκφούρτη μετοχές της Nike σημείωσαν νωρίτερα πτώση 6,5%, ενώ της Adidas υποχώρησαν κατά 9% σχεδόν σε χαμηλό έτους και της Puma σημείωσαν πτώση 8,5%, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Νοέμβριο του 2016. Η Nike παρήγαγε τα μισά από τα υποδήματά και το 28% των ενδυμάτων της στο Βιετνάμ κατά την οικονομική χρήση του 2024, ενώ η Adidas βασίστηκε στο Βιετνάμ για το 39% των υποδημάτων της και το 18% των ενδυμάτων της πέρυσι. Για την Adidas, η Ινδονησία και η Καμπότζη είναι επίσης βασικά κέντρα μεταποίησης, καθώς παράγουν το 32% των υποδημάτων της και το 23% των ενδυμάτων της, αντίστοιχα.
Σε χαμηλό εξαμήνου το δολάριο, από τα μεγαλύτερα “θύματα” της δασμολογικής πολιτικής Τραμπ
Το δολάριο υποχωρεί έναντι των ανταγωνιστικών νομισμάτων, μειώνοντας τον δείκτη δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο
Το αμερικανικό δολάριο είναι από τα πρώτα και μεγαλύτερα “θύματα” των δασμών που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ, φέρνοντας στο νου εφιάλτες ύφεσης. Το sell-off στο δολάριο ΗΠΑ επιταχύνεται, παρασύροντας το δολάριο σε νέο χαμηλό έξι μηνών, μετά την “Ημέρα Απελευθέρωσης” του Τραμπ.
Ειδικότερα, το δολάριο υποχωρεί έναντι των ανταγωνιστικών νομισμάτων, μειώνοντας τον δείκτη δολαρίου, έναν σημαντικό δείκτη της ισχύος ή της αδυναμίας του "πράσινου νομίσματος" έναντι ενός καλαθιού έξι ξένων νομισμάτων, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο.
Το μεσημέρι της Πέμπτης 0,91 ευρώ ισούται με 1 δολάριο ΗΠΑ από 0,95 πριν ένα μήνα.
Το δολάριο ΗΠΑ αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους της «Ημέρας της Απελευθέρωσης», δήλωσε στο Guardian η Ντανιέλα Χάθορν, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στο Capital.com.
Η ουσία είναι ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή — ακόμη και χωρίς να ληφθεί υπόψη το καλό σενάριο ότι ορισμένοι από αυτούς τους νέους δασμούς ενδέχεται να ακυρωθούν ή να αναθεωρηθούν μετά από λίγες ημέρες διαπραγματεύσεων. Οι πρόχειρες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος από τους δασμούς του νόμου Σμουτ-Χόλεϋ της δεκαετίας του 1930 - ένα σύνολο εμπορικών προστατευτικών πολιτικών που αύξησαν τους φόρους για εισαγωγές και πιστεύεται ευρέως ότι επιδείνωσαν τη Μεγάλη Ύφεση προκαλώντας παγκόσμια αντίποινα και επιβραδύνοντας το διεθνές εμπόριο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται απλώς για μια προσπάθεια εξισορρόπησης των ανισοτήτων στο εμπόριο – φαίνεται περισσότερο σαν να προσπαθούν οι ΗΠΑ να γίνουν πλήρως αυτάρκεις. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να παράγουν και να καταναλώνουν τα πάντα εσωτερικά, αντί να βασίζονται στο παγκόσμιο εμπόριο. Σε αυτό το επίπεδο δασμών, οι ΗΠΑ βασικά θα απομονώνονταν οικονομικά, διακόπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών σχέσεων με άλλες χώρες. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτό είναι μια βελτίωση στην τρέχουσα κατάσταση.
Το δολάριο ΗΠΑ δέχεται πλήγμα από τους φόβους ότι ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία της Αμερικής σε ύφεση, τόνισε και ο Ράφι Μπογιατζίαν, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην επενδυτική XM.
Οι δασμοί του Τραμπ θα επιβαρύνουν κάθε αμερικανικό νοικοκυριό με 5.000 δολάρια ανά έτος
Ο καθηγητής Οικονομικών Τζάστιν Γούλφερς από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν είπε ότι το κόστος ζωής αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά 6%
Οι δασμοί που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ από τον Ντόναλντ Τραμπ εκτιμάται ότι θα κοστίσουν σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό 5.000 δολάρια ετησίως, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στις οικογένειες των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης, δήλωσε οικονομολόγος στο CNN.
Ο καθηγητής Οικονομικών Τζάστιν Γούλφερς από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν είπε ότι το κόστος ζωής αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά 6%, καθώς οι επιχειρήσεις μετακυλίουν το κόστος στους καταναλωτές.
«Αυτό θα ανεβάσει τις τιμές σχεδόν αυτόματα», είπε.
«Είναι κάτι που θα βλάψει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη των Αμερικανών. Και έτσι θα δούμε πόνο πολύ σύντομα» πρόσθεσε ο καθηγητής.
Ο Γούλφερς είπε ότι φτωχές χώρες, όπως η Παπούα Νέα Γουινέα και τα Φίτζι, θα υποφέρουν από «βλαβερές συνέπειες», και αποκάλεσε «κακούς» τους δασμούς του Τραμπ.
Οι πλούσιες οικονομίες, εν τω μεταξύ, φαίνεται να ενώνονται για να αντεπιτεθούν, αφήνοντας τις ΗΠΑ μόνες. «Το μόνο που κατάφερε να κάνει ο πρόεδρος Τραμπ είναι να απομονώσει τους Αμερικανούς από την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία» είπε.
Είπε επίσης ότι είναι ανοησία να υπονοούμε ότι οι δασμοί του Τραμπ είναι ανταποδοτικοί, δεδομένου ότι οι περισσότερες βιομηχανικές οικονομίες επιβάλλουν χαμηλούς δασμούς.
«Αυτό το σχέδιο θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες μακράν το πιο βαρύ δασμολογικό, βιομηχανοποιημένο έθνος στον κόσμο», είπε.
Ζημιά στην τσέπη άμεσα
Μιλώντας νωρίτερα στο CNN ιδιοκτήτης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στην Πενσυλβάνια ανέφερε ότι η αύξηση των τιμών στα οχήματα θα πλήξει την τσέπη των Αμερικανών καταναλωτών «τόσο γρήγορα και σκληρά που ακόμη και οι πιο εύποροι πελάτες δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση».
Οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλουν δασμούς 25% σε όλα τα ξένα αυτοκίνητα. Η κίνηση έχει στόχο να στρέψει τους Αμερικανούς στην αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, ωστόσο οι τοπικοί έμποροι αυτοκινήτων προειδοποιούν για την αύξηση των τιμών.
Η ανακοίνωση των δασμών προκάλεσε επίσης ανησυχία στους συμμάχους που εξάγουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
Ο Ντέιβιντ Κέλεχερ, πρόεδρος του David Auto Group, δήλωσε ότι ένα αυτοκίνητο αξίας 30.000 δολαρίων μπορεί να αυξηθεί στα 37.500 δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι οι πελάτες του θα κληθούν να πληρώσουν 175 δολάρια περισσότερα το μήνα.
«Οι πελάτες μας ... είναι άνθρωποι της μεσαίας τάξης. Δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτό το είδος της προσαύξησης», τόνισε ο Κέλεχερ στο αμερικανικό δίκτυο.