02 Μαΐου 2025

🤣😝«Θα τελειώσω τον πόλεμο στις πρώτες 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο»: Τα έδωσε όλα στον Πούτιν ο Τραμπ, αλλά... ακόμα περιμένει


Εκατό ημέρες συμπλήρωσε στον Λευκό Οίκο ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, αλλά τα απτά αποτελέσματα που είχε υποσχεθεί ακόμα να φανούν - Το μόνο που κατάφερε μέχρι τώρα είναι να ανοίξει πολλαπλά μέτωπα και να μετατρέψει σε χρόνο ρεκόρ παραδοσιακούς εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ σε αντιπάλους

Το πρώτο σημαντικό ορόσημο για κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ, αυτό των πρώτων 100 ημερών στο Οβάλ γραφείο, συμπληρώθηκε πριν από μόλις τρεις ημέρες και ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς υπεκφυγές, έχει δεσμευθεί ανοιχτά και δημόσια να δώσει στους Αμερικανούς συγκεκριμένα, σημαντικά, απτά και, όπως ο ίδιος λέει, «όμορφα» αποτελέσματα.

Ο τρόπος του δεν έχει αλλάξει από την πρώτη του φορά στον Λευκό Οίκο. Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ ενεργεί στα δημόσια και εθνικά θέματα με τον τρόπο που του ταιριάζει, με αυτόν που τον εκφράζει και με αυτόν που κατάφερε τον περασμένο Νοέμβριο να κατατροπώσει τους Δημοκρατικούς σε κάθε εκλογικό επίπεδο: ανοίγοντας πολλά -αν όχι όλα- μέτωπα παράλληλα.

Στο διά ταύτα πάντως, παρά τις προσπάθειες, τις δεσμεύσεις και τις «κορόνες», δυσκολεύεται να παράξει απτά αποτελέσματα, την ίδια στιγμή που επί της ουσίας αντιπολίτευση και κριτική στο εσωτερικό δεν υφίστανται, όπως δεν υφίσταται και πίεση από το Σώμα του Κογκρέσου, το οποίο μέχρι τουλάχιστον τις ενδιάμεσες εκλογές, σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο, θα παραμένει με Βουλή και Γερουσία «πιστές» στον Τραμπ και «κατακόκκινες» από την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων.

Η πιο μεγάλη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ τόσο προεκλογικά όσο και μετά τη σαρωτική του νίκη στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου ήταν αυτή για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μία από τις γνωστές εξάρσεις του είχε τονίσει και στα δύο debates -το ένα απέναντι στον Τζο Μπάιντεν και το άλλο απέναντι στην Κάμαλα Χάρις- ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει από τον ίδιο μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η φράση αυτή μετατράπηκε στο «θα τελειώσω τον πόλεμο στις πρώτες 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο» μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και λίγες ώρες μετά την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.



Σήμερα, τρεις ημέρες αφότου συμπληρώθηκε το ορόσημο των 100 ημερών, είναι οι δικές του ΗΠΑ που έχουν αποτύχει να τελειώσουν τον πόλεμο, βαδίζοντας στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν του Μπάιντεν και των Δημοκρατικών.

Αποτυχία

Ο Τραμπ έχει δώσει χώρο και χρόνο στη Μόσχα να κάνει τόσο διπλωματικές όσο και στρατιωτικές κινήσεις στα πεδία και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εξεπλάγησαν ή εξέφρασαν -χλιαρές προς το παρόν- ενστάσεις. Ο Τραμπ υποδέχθηκε μεν στον Λευκό Οίκο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχοντας πρώτα εισπράξει «κλίμα» από τη διμερή ΗΠΑ - Ρωσίας ανάμεσα σε Σεργκέι Λαβρόφ και Μάρκο Ρούμπιο στη Σαουδική Αραβία, σε μία όμως συνάντηση που κατέληξε σε μία ακόμη νίκη για τη Μόσχα, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ μπροστά σε όλες τις κάμερες να επιτίθενται δίχως έλεος -και χωρίς ίχνος διπλωματικής εγκράτειας και συστολής- στον Ουκρανό πρόεδρο.

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να εντάξουμε και τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες, που επετεύχθη τελικά, αφού προηγουμένως πέρασε από... σαράντα κύματα και δίχως, σε καμία περίπτωση, ΗΠΑ και Ουκρανία να πάρουν τα μεγάλα ανταλλάγματα που ζητούσαν η μία από την άλλη (σ.σ. αν και οι λεπτομέρειες του «deal» δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές στο σύνολό τους).

O ρόλος της Ευρώπης

Οι κινήσεις Τραμπ δίνουν εκτός από τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα και μια σημαντική ευκαιρία στην Ενωση: να αποδείξει εμπράκτως πως έχει ενηλικιωθεί και, το σημαντικότερο, δεν φοβάται να σταθεί ως ίση ακόμη και απέναντι στους μεγαλύτερους και ισχυρότερους του κόσμου. Ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ έχει διαχειριστεί τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει φέρει και τον ίδιο σε δύσκολη θέση. Το δίλημμα μπροστά στο οποίο σέρνουν σήμερα οι ΗΠΑ τόσο το Κίεβο όσο και την Ευρώπη είναι ένα από αυτά που, όποια κι αν είναι η επιλογή, στο τέλος θα είναι όλοι χαμένοι.



Εχοντας θυσιάσει χιλιάδες από τους πολίτες της και απωλέσει σχεδόν το 20% των εδαφών της, η Ουκρανία είναι αδύνατον να μπει σε μια συζήτηση στην οποία θα αναγνωρίζει ως de facto ρωσικά εδάφη αυτά που απώλεσε το 2014 στην Κριμαία, σε αυτό που όπως αποδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τα τελευταία τρία χρόνια ήταν η πρώτη κίνηση στην παρτίδα της διάλυσής της που είχε στήσει το Κρεμλίνο.

Είναι επίσης εξαιρετικά απίθανο να καθίσουν η Ουκρανία και η Ευρώπη σε ένα τραπέζι για το τέλος του πολέμου, στο οποίο θα είναι ξεκάθαρο προς όλους πως η χώρα που έφερε με τις ενέργειές της θάνατο, χάος και πόλεμο στα ευρωπαϊκά εδάφη θα βρίσκεται υπό τη «σκέπη» των ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει με τη στάση του μετατρέψει σε χρόνο ρεκόρ παραδοσιακούς εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ σε εχθρούς, εδράζοντας αυτή την αντίληψη στο δικό του θυμικό και στο ότι πιστεύει πως αποδομεί τον Μπάιντεν, διαλύοντας σχέσεις που έχουν μεγαλύτερη ιστορία και πορεία από τον ίδιο και τον πολιτικό του αντίπαλο. Το μεγάλο σφάλμα του Τραμπ είναι ότι μεταφράζει τα πάντα είτε σε συμβόλαια είτε σε διαπροσωπικές σχέσεις, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για το κοινό καλό και μέλλον.

Όσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ έχουν πέσει προς το παρόν στο κενό, παρά τις επανειλημμένες απειλές ότι θα φύγουν από την διαπραγμάτευση, εάν Κίεβο και Κρεμλίνο δεν φέρουν «σοβαρές» προτάσεις στο τραπέζι. Σήμερα, προχωρώντας σε έναν ακόμη διπλωματικό ελιγμό, με την ελπίδα ότι Ρωσία και Ουκρανία θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα για τον τερματισμό της ένοπλης διένεξης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα λειτουργεί πλέον ως επικεφαλής διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Τι θα πετύχει, τελικά, ο Τραμπ στην Ουκρανία παραμένει αβέβαιο, το σίγουρο πάντως είναι ότι έχει βγει εκτός του χρονοδιαγράμματος, που ο ίδιος είχε θέσει...

Γιάννης Χαραμίδης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ