08 Ιουλίου 2025

Εκβιάζει για ευρώ η Λιβύη: Οι λαθροδιακινητές στέλνουν κατά χιλιάδες τους ΛΑΘΡΟ για να προλάβουν τυχόν συμφωνία-«Πλήρωσα 3.500€-Μας συνόδευαν μασκοφόροι οπλισμένοι με καλάσνικοφ»


Σε Τρίπολη και Βεγγάζη σήμερα ο Πλεύρης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης – Πάνω από 1.600 άτομα στην Κρήτη μέσα σε δύο μέρες - Περί τα 45 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα κέρδη των κυκλωμάτων για τους 9.000 που έχουν στείλει στην Ελλάδα από την αρχή του έτους

Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται το πρόβλημα των ροών παράνομων μεταναστών από τη Λιβύη στην Κρήτη, αφού το νησί ασφυκτιά φέρνοντας στα όρια της αντοχής, την τοπική κοινωνία, την αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες αρχές και τα υπουργεία. Οι αριθμοί τρομάζουν αφού μέσα σε δύο μόλις 24ωρα οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 1.600 (996 την Κυριακή και 650 τη Δευτέρα).

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα φαίνεται πως είναι πολυσύνθετο και εκφεύγει των διμερών σχέσεων Ελλάδος – Λιβύης, καθώς στην εξίσωση εμπλέκονται τόσο τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, όσο και η κατάσταση στα αιγυπτιολιβυκά σύνορα και το εμπόλεμο Σουδάν.

Ασφυκτιούν οι τοπικές κοινωνίες

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο δεν στις αρμοδιότητές του την ευθύνη φύλαξης συνόρων αλλά την διαχείριση των ροών με διαδικασίες όπως η εξέταση αίτησης ασύλου και η κατανομή σε δομές, αναζητεί την κατάλληλη φόρμουλα στα logistics που αφορούν την κατανομή των αφιχθέντων, οι αριθμοί, ωστόσο, δυσκολεύουν την κατάσταση. Μιλώντας στο protothema.gr ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ξεκαθάριζε χθες πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υπερβεί τα όριά της και δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Σημειώνεται πως μόνο στο κέντρο του Ρεθύμνου βρίσκονται πάνω από 450 παράνομοι μετανάστες οι οποίοι αναμένουν την μεταφορά τους στην δομή της Μαλακάσας.

Πλουτίζουν τα κυκλώματα, τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών ακολουθούν μία διπλή τακτική. Από την μία, όπως έχει ήδη περιγράψει το ΘΕΜΑ χρησιμοποιούν μεγάλα και παλιά σαπιοκάραβα στα οποία στοιβάζουν εκατοντάδες άτομα, εξ ου και τα μεγάλα νούμερα στις αφίξεις. Την ίδια ώρα βλέποντας τις πολιτικές διεργασίες φαίνεται να θέλουν να «προλάβουν» τις εξελίξεις και να στείλουν όσους το δυνατόν περισσότερους από αυτούς που έχουν «φυλακίσει» στις αποθήκες τους.

Παράλληλα είναι είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η δυσκολία στο να συνεργαστούν οι τοπικές αρχές στην ενδοχώρα της Λιβύης είναι μεγάλη, αφού τα χρήματα που διακινούνται από τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών είναι ιλιγγιώδη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η «ταρίφα» υπολογίζεται σε 3.000 έως και 5.000 ή και 7.000 ευρώ για τον κάθε έναν παράνομο μετανάστη για να μεταβεί στην Ευρώπη (πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν καν ότι σαλπάρουν για την Ελλάδα). Έτσι, με έναν πρόχειρο υπολογισμό οι 9.000 σχεδόν παράνομοι μετανάστες που έχουν αφιχθεί στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου έχουν αποφέρει περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ στα εν λόγω κυκλώματα.

Μετανάστης από τη Λιβύη: «Πλήρωσα 3.500 ευρώ για να φτάσω στην Κρήτη – Μας συνόδευαν μασκοφόροι οπλισμένοι με καλάσνικοφ»

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη δράση των κυκλωμάτων που διακινούν μετανάστες από τη Λιβύη προς την Κρήτη φέρνει στο φως μαρτυρία μετανάστη στο neakriti.gr.

Σύμφωνα με όσα περιγράφει ο Αιγύπτιος, ο οποίος μιλά ελληνικά, τα καραβάνια ξεκινούν από το Τομπρούκ της Λιβύης και φτάνουν στην Κρήτη, με κάθε επιβάτη να πληρώνει περίπου 3.500 ευρώ για τη μεταφορά. Όπως λέει χαρακτηριστικά, ταξίδεψε με ένα μικρό πλοίο μαζί με περίπου 400 ακόμη άτομα. «Δεν ήμασταν μόνο Αιγύπτιοι. Ήμασταν και από Σουδάν, Μπαγκλαντές και Πακιστάν», σημειώνει.

Αποκαλύπτει ακόμη ότι μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα τους συνοδεύουν μασκοφόροι άνδρες οπλισμένοι με καλάσνικοφ. Στο σημείο αυτό, οι μετανάστες μετεπιβιβάζονται σε μικρές βάρκες και φουσκωτά για να αποβιβαστούν στις ακτές της Κρήτης.

Η πλέον σοκαριστική αποκάλυψη αφορά την εντολή αποβίβασης: όπως υποστηρίζει, οι μασκοφόροι έλαβαν τηλεφωνικά άδεια από ανώτερο αξιωματούχο, τον οποίο κατονομάζει ως «στρατηγό», για να επιτρέψουν την αποβίβαση των μεταναστών με κατεύθυνση την Κρήτη.

Ο μετανάστης επανέλαβε ότι το κύριο σημείο αναχώρησης για όλα τα μεγάλα καράβια που μεταφέρουν μετανάστες προς την Κρήτη είναι το λιμάνι του Τομπρούκ στη Λιβύη.


Στη Λιβύη ο Θάνος Πλεύρης

Πάντως, οι διμερείς επαφές με τη Λιβύη πυκνώνουν σε μία προσπάθεια να βρεθεί και πολιτική φόρμουλα στη διαχείριση του ζητήματος.

Την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε στην ανατολική Λιβύη η οποία ελέγχεται από τον Χαλίφα Χαφτάρ και συναντήθηκε με τον στρατάρχη και συζήτησαν όλα τα θέματα, από το μεταναστευτικό έως το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σήμερα μία ακόμη ελληνική αποστολή θα βρεθεί στην βορειοαφρικανική χώρα, με την συζήτηση όμως να είναι επικεντρωμένη στην μετανάστευση. Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, θα επισκεφτεί την Ανατολική Λιβύη συνοδεύοντας τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ. Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας. Στόχος είναι η ενίσχυση της διπλωματικής συνεργασίας με τις λιβυκές αρχές, με σκοπό την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει σε Τρίπολη και Βεγγάζη για να εξετάσει δυνατότητες ουσιαστικής συνεργασίας με τις τοπικές αρχές ως προς την αποτροπή των αναχωρήσεων.

Την ίδια ώρα, κατά πληροφορίες η λιβυκή πλευρά αναμένει με ενδιαφέρον την αποστολή καθώς για τους ιδίους αποτελεί σημαντική επίσκεψη, αφού είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος αξιωματούχος πηγαίνει στη χώρα μετά από πολλά χρόνια.

Όπως μεταδίδουν αρμόδιες πηγές, στην ελληνική πλευρά δεν υπάρχουν αυταπάτες για τις προθέσεις της Λιβύης αφού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων προκειμένου να υποστηριχθεί σε υποδομές. Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι συζητούν το σενάριο για ένα κέντρο επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου στη Λιβύη, προκειμένου να γίνεται εκεί η διαλογή και να έρχονται μόνο οι νόμιμοι στην Ευρώπη. Η συζήτηση αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς οι Λίβυοι έχουν πίεση κυρίως από το Σουδάν και άλλες χώρες της Αφρικής.

Η πίεση που ασκείται πάντως στη Λιβύη είναι μεγάλη αφού υπάρχει πρόβλημα στην φύλαξη των συνόρων με το Σουδάν από το οποίο έρχονται κατά κύματα άνθρωποι που θέλουν να ξεφύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις. Αντίστοιχα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στα αιγυπτιολιβυκά σύνορα με την συνεργασία των δύο χωρών να μην είναι και η καλύτερη όσον αφορά στις διελεύσεις από την Αίγυπτο.

Στο πλαίσιο αυτό, όσο κι αν υπάρχει ανησυχία για τους αριθμούς των Σουδανών, κατά πληροφορίες στην Λιβύη έχουν ήδη φτάσει σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι δυνητικά θα ήθελαν να βρεθούν στην Ευρώπη, η πραγματικότητα των αριθμών απέχει παρασάγγας. Όπως έγραφε στο ΘΕΜΑ την περασμένη Κυριακή το 70% των αφιχθέντων είναι Αιγύπτιοι, με το υπολειπόμενο 30% να είναι κατά κύριο λόγο πολίτες από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές και πολύ λιγότεροι από το Σουδάν.

Αν εξαιρεθούν οι αφιχθέντες από το εμπόλεμο Σουδάν, το 98% των υπολοίπων δεν διαθέτει αυτό που ονομάζεται «προσφυγικό προφίλ», αφού η Αίγυπτος, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ασφαλών χωρών για την Ελλάδα.

Αν και οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται ατομικά, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι αιτήσεις απορρίπτονται σε ποσοστό 98%, με φυσικό επακόλουθο την εκκίνηση των διαδικασιών απέλασης.