22 Ιουλίου 2025

Το τρένο των μαχητικών 6ης γενιάς που πρέπει να πιάσει η Ελλάδα – Το παράδειγμα του Βελγίου


Το τρένο των μαχητικών 6ης γενιάς που πρέπει να πιάσει η Ελλάδα – Το παράδειγμα του Βελγίου
Το Βέλγιο, μία χώρα που δεν αντιμετωπίζει άμεσες προκλήσεις από τις γειτονικές του χώρες όπως η Ελλάδα, προχωρά από τώρα στον σχεδιασμό του 2040. Προμηθεύεται επιπλέον F-35 και προγραμματίζει την ένταξη στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικού 6ης γενιάς FCAS.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στις αρχές του 2000 η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού 5ης γενιάς που πρότειναν οι ΗΠΑ. Τότε υπήρχαν οι πόροι και η ΕΑΒ έδειχνε να βρίσκεται σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης.

Μέχρι το 2007, οπότε και χάθηκε η προθεσμία, οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφάσισαν τελικά να μην συμμετάσχουν. Μία ευκαιρία που η Τουρκία άρπαξε από τα μαλλιά. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο 2018, με τους Τούρκους να παραλαμβάνουν τα πρώτα F-35 και την Ελλάδα να παρακολουθεί αμήχανη την αναδυόμενη απειλή. Ακολούθησαν οι κυρώσεις βάσει του αμερικανικού νόμου CAATSA εναντίον της Τουρκίας λόγω προμήθειας των S-400 και κάπως έτσι η Ελλάδα κατάφερε να μπει στο κλειστό κλαμπ των μαχητικών της 5ης γενιάς και η Τουρκία να βγει εκτός.

Ωστόσο, η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται, με την Τουρκία να κάνει κινήσεις για να μπει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικών 6ης γενιάς, το FCAS, το οποίο υπολογίζεται να βρίσκεται στον αέρα το 2040.

Το παράδειγμα του Βελγίου

Το Βέλγιο, μία χώρα που δεν αντιμετωπίζει υπαρκτές απειλές από τις γειτονικές του χώρες, ήδη προχωρά στην ενίσχυση του στόλου του με μαχητικά F-35 και σχεδιάζει την ένταξή του στο πρόγραμμα FCAS.

Ανακοίνωσε ότι θα παραγγείλει μια επιπλέον παρτίδα 11 F-35A, με τη νέα του δέσμευση να ενισχύσει τον στόλο του σε συνολικά 45 μαχητικά 5ης γενιάς.

Η απόφαση, η οποία περιέχεται σε ένα έγγραφο Στρατηγικού Οράματος που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου, προβλέπει τη μείωση του αριθμού των αεροσκαφών που προκύπτει από τη συνεχιζόμενη αντικατάσταση ενός συνόλου 54 αεροσκαφών F-16.

«Από το 2021, το ΝΑΤΟ αναμένει από το Βέλγιο να υπερβεί την αρχική του δέσμευση [για F-35] των 34 αεροσκαφών και να ενισχύσει περαιτέρω την αεροπορική του ικανότητα μάχης, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αεροπορικής του δύναμης και την πλήρη συμβολή του στη συλλογική άμυνα της ευρωπαϊκής ηπείρου», αναφέρει το έγγραφο.

Οι Βρυξέλλες έχουν μέχρι στιγμής παραλάβει οκτώ F-35A, τα οποία υποστηρίζουν δραστηριότητες εκπαίδευσης πιλότων στην αεροπορική βάση Luke στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Ένα πρώτο δείγμα αναμένεται να παραδοθεί στην αεροπορική βάση Florennes «μετά το καλοκαίρι του 2025».

«Η τρέχουσα οροφή των F-16 θα μειωθεί σταδιακά, από περίπου 50 αεροσκάφη που υπάρχουν σήμερα, στην οριστική κατάργηση του τύπου μέχρι το τέλος του 2028», αναφέρει η έκθεση.

Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να εδραιώσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Future Combat Air System (FCAS) μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας, στο οποίο κατέχουν επί του παρόντος καθεστώς παρατηρητή.

«Η κυβέρνηση θα ζητήσει από την κοινοπραξία FCAS να συμπεριλάβει το Βέλγιο ως πλήρη εταίρο το συντομότερο δυνατό», αναφέρει. Έχει εγκριθεί κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο της επιτρέπει «να συμμετάσχει ως πλήρης εταίρος στην επόμενη φάση ανάπτυξης, η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2026-2030».

Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών που περιγράφονται λεπτομερώς στην έκδοση, το Βέλγιο θα χρηματοδοτήσει μια δραστηριότητα αναβάθμισης για την προσθήκη εξοπλισμού κατευθυντικών υπέρυθρων αντιμέτρων στον επταμελή στόλο τακτικών μεταγωγικών αεροσκαφών Airbus Defence & Space A400M.

enikos.gr