11 Ιουλίου 2025

Μηδενική ανοχή για τους παράνομους μετανάστες και σύσκεψη για την κλειστή δομή στην Κρήτη - Ανοιχτοί δίαυλοι με τον Χάφταρ


Σταθερά μικρότερες εδώ και δύο ημέρες οι ροές από Λιβύη - Όποιοι φτάνουν δια θαλάσσης πλέον στη χώρα μας δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου και θα οδηγούνται απευθείας σε κλειστές δομές ανά την επικράτεια, χωρίς δικαίωμα εξόδου

Η πρόθεση του υπουργού Μετανάστευσης Θάνου Πλεύρη να αναθεωρήσει εκ βάθρων τα επιδόματα που δίνονται σε μετανάστες στη χώρα μας, αλλά ακόμα και τα μενού στις προσφυγικές δομές, είναι δηλωτικές του νέου δόγματος που εφαρμόζει εν τοις πράγμασι η κυβέρνηση με πιο σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό. Ένα δόγμα που είχε ήδη δρομολογηθεί, πλην όμως τα όσα έγιναν προ ημερών στη Λιβύη επιτάχυναν τις αποφάσεις.

Το αποτέλεσμα είναι εδώ και δύο μέρες οι ροές να είναι αισθητά μικρότερες, καθώς είναι προφανές ότι και στη μεριά της Λιβύης σταθμίζουν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πεδίο. Άλλωστε, όποιοι φτάνουν δια θαλάσσης πλέον στη χώρα μας δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου και θα οδηγούνται απευθείας σε κλειστές δομές ανά την επικράτεια, χωρίς δικαίωμα εξόδου.

Πρακτικά, θα είναι φυλακισμένοι και θα περιμένουν απλώς την απέλασή τους, εκτός αν αποφασίσουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τη χώρα. Βεβαίως, η επιτυχία της νέας στρατηγικής με την επαναφορά του «μοντέλου Έβρου» εν τοις πράγμασι θα κριθεί μακροπρόθεσμα, καθώς τις τελευταίες μέρες οι ροές ήταν «εκρηκτικές» προς τη Γαύδο και τα παράλια της Κρήτης.

Ο κ. Πλεύρης παράλληλα υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών αποφάσεων χθες στη Βουλή, απέναντι στα κόμματα της Αριστεράς που ξιφούλκησαν εναντίον της, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει «παρών» στην επίμαχη τροπολογία. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι το υπουργείο Μετανάστευσης έσπευσε να παρουσιάσει την τροπολογια μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ενώ κυβερνητικά στελέχη όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Παύλος Μαρινάκης επισημαίνουν ότι δεν εμπεριέχει εδάφια που αντίκεινται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και αποτελεί απλώς μια επανάληψη του «δεδικασμένου» του Έβρου από το 2020.

Σύσκεψη για το κλειστό κέντρο

Τούτων δοθέντων, σήμερα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα ληφθούν αποφάσεις για τη χωροθέτηση κλειστής δομής στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, έκτασης περίπου 17 στρεμμάτων φέρεται ως ο πιθανότερος χώρος που εξετάζει η κυβέρνηση να στεγάσει το εν λόγω κέντρο. Πάντως, ο δήμαρχος της περιοχής Βασίλης Κεγκέρογλου εμφανίστηκε χθες επιφυλακτικός, χωρίς αυτό να αλλάζει τη δεδηλωμένη κυβερνητική πρόθεση.

Στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης, η υφυπουργός (και βουλευτής Χανίων) Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.

Νέα επιχείρηση με τη Βεγγάζη

Πάντως, ενώ η κυβέρνηση σκληραίνει το δόγμα στο εσωτερικό δεν θέλει να κόψει τις γέφυρες με το καθεστώς Χαφτάρ στη Βεγγάζη. Χθες, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στη Ρώμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την κ. Μελόνι, την κ. Φον Ντερ Λάιεν και τον Μαλτέζο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Αμπέλα, σε μια προσπάθεια να γίνει μια νέα επίσκεψη τις επόμενες μέρες στην Ανατολική Λιβύη, καθώς η συνεργασία με το καθεστώς κρίνεται επιτακτικής σημασίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Αθήνα επισήμως δεν επέλεξε ιδιαίτερα οξείς τόνους απέναντι στον κ. Χαφτάρ, τον οποίον λίγες μέρες πριν είχε επισκεφθεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο χρόνος της νέας επίσκεψης με επικεφαλής και πάλι τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ θα καθοριστεί σύντομα, με την Κομισιόν και πάλι να αναλαμβάνει τα ηνία.