Η αποστολή της Ε.Ε. εξελίχθηκε σε φιάσκο, όταν ο Χαφτάρ απαίτησε να συναντηθεί παρουσία της κυβέρνησής του – Πώς αντέδρασε ο Μπρούνερ και τι ακολούθησε - Ο Πλεύρης ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Μητσοτάκη - Θα τον δει αύριο σε προγραμματισμένη συνάντηση
Έντονο παρασκήνιο και διπλωματικούς ελιγμούς περιλαμβάνει η αλληλουχία των γεγονότων που κατέληξε στο να φύγει από την Βεγγάζη η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία για το μεταναστευτικό, μέρος της οποίας ήταν και ο Θάνος Πλεύρης, μη συναντώντας τελικά τον Χαλίφα Χαφτάρ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, τα αεροσκάφη που μετέφεραν τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, καθώς και τους υπουργούς Μετανάστευσης της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, προσγειώθηκαν κανονικά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βεγγάζης. Οι αξιωματούχοι, που τις προηγούμενες ώρες βρίσκονταν στην Τρίπολη, αποβιβάστηκαν και οδηγήθηκαν στον χώρο VIP του αεροδρομίου, όπως προβλέπει το διπλωματικό πρωτόκολλο.
Ωστόσο, εκεί τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τοπικοί Λίβυοι αξιωματούχοι τους ενημέρωσαν ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν προτίθεται να τους συναντήσει μεμονωμένα, αλλά μόνο παρουσία σύσσωμης της κυβέρνησής του – δηλαδή της λεγόμενης «κυβέρνησης της Βεγγάζης», που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης.
Η αντίδραση του Επιτρόπου Μπρούνερ ήταν να δηλώσει πως η εντολή του περιορίζεται αυστηρά σε συνάντηση με τον ίδιο τον Χαφτάρ και μόνο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Κι αυτό γιατί ούτε η Ε.Ε. ούτε ο ΟΗΕ αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Βεγγάζης – η μόνη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι αυτή της Τρίπολης, υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.
Η στάση του Μπρούνερ πυροδότησε την αντίδραση του Χαφτάρ, ο οποίος διαμήνυσε ότι χωρίς παρουσία των υπουργών του, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνάντηση. Η συνάντηση ναυάγησε επί τόπου, ενώ ακολούθησε ένα διπλωματικό μπαράζ από τη λιβυκή πλευρά: η κυβέρνηση της Βεγγάζης εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους –συμπεριλαμβανομένου του Επιτρόπου– ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) και τους κάλεσε να αποχωρήσουν αμέσως από τη χώρα.
Ο Θάνος Πλεύρης επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο μετά τις 19:00 και ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό για όσα συνέβησαν. Αύριο το πρωί οι δύο άνδρες θα έχουν προγραμματισμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Εν τω μεταξύ, επίσημη αντίδραση αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς επρόκειτο για αποστολή της Κομισιόν με επικεφαλής τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, τον οποίο συνόδευαν 3 υπουργοί κρατών -μελών της Ε.Ε.
Κατά την διάρκεια των διπλωματικών διεργασιών οι Λίβυοι αξιωματούχοι πρότειναν στον Μπρούνερ και το σενάριο να δει μόνο τους υπουργούς του Χαφτάρ κάτι το οποίο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρνήθηκε, οδηγώντας έτσι την κατάσταση σε ναυάγιο.
Κατά πληροφορίες, η αίσθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι η κίνηση Χαφτάρ ήταν «σκηνοθετημένη», πλην όμως τώρα η κυβέρνηση έχει ισχυρό επιχείρημα έναντι των Ευρωπαίων και για πιο σκληρή γραμμή στο ζήτημα του μεταναστευτικού, η οποία γραμμή θα συζητηθεί αύριο στο ραντεβού Μητσοτάκη-Πλεύρη.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Βεγγάζης με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε την ακύρωση της επίσκεψης κατηγορώντας τους τρεις υπουργούς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών αρχών καθώς όπως τονίζει «δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που διέπουν την είσοδο και την παραμονή διπλωματών και αλλοδαπών, όπως προβλέπονται από τις αποφάσεις της λιβυκής κυβέρνησης».