Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σκάνδαλο κι έσκασε στα χέρια της κυβέρνησης. Στην ουσία έχει σκάσει και στα χέρια όσων κομμάτων έχουν κυβερνήσει μετά την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ. Υπουργός μπήκε φυλακή (ΠΑΣΟΚ), μεγάλα έως τεράστια πρόστιμα έχουν επιβληθεί από την ΕΟΚ και την Ε.Ε. για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις σε όλες τις κυβερνήσεις μετά τις κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου (Ν.Δ. Μητσοτάκη, ΠΑΣΟΚ Σημίτη, Ν.Δ. Καραμανλή, ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρα). Και τώρα ήρθε η ώρα της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη. Σε όλες τις περιπτώσεις επρόκειτο για σκάνδαλα και καραμπινάτες απατεωνιές λόγω του πελατειακού κράτους και της αδηφαγίας πολιτικών προσώπων, τα οποία όμως -πλην του Αθανασόπουλου- δεν βρέθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Αυτή η πραγματικότητα αθωώνει τη νυν κυβέρνηση; Οχι βέβαια. Κι ας έχουν χαθεί 2-3 πακέτα Ντελόρ, τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και πάμπολλες μεγάλες αγροτικές επιδοτήσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των Ευρωπαϊκών Πόρων που δόθηκαν στη χώρα με τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ (873/55993 του 2015, για αντιμετωπιστούν δήθεν τα προβλήματα που δημιουργούσε η έλλειψη Κτηματολογίου και δασικών χαρτών) . Πολλά, μα πάρα πολλά δισεκατομμύρια έχουν ρεύσει για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, ο αγροτικός τομέας υπολογίζεται ότι φτάνει το 3,8% του ΑΕΠ. Ψίχουλα μπροστά στα δισ. που έχουν ρεύσει στους κάμπους, στα βουνά, στις βραχονησίδες και λαγκάδια. Ψίχουλα τα οποία δεν επαρκούν καν να ικανοποιήσουν τη διατροφική επάρκεια σε μια χώρα που υπήρξε γεωργική και κτηνοτροφική. Καταντήσαμε να εισάγουμε πρόβατα, μοσχάρια και κατσίκια, μαζί με λεμόνια, πατάτες και μανταρίνια… Αυτή αναντίρρητη και γνωστή σε όλους πραγματικότητα αθωώνει διά του συμψηφισμού της την κυβέρνηση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ; Και πάλι η απάντηση είναι καθαρή: Οχι βέβαια.
Σε όλη αυτήν τη βρόμικη διαδρομή που διαρκεί δεκαετίες, καμία κυβέρνηση δεν αναγνώρισε το πρόβλημα και κυρίως δεν έκανε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ για να το αντιμετωπίσει. Μα και η κυβέρνηση, λέει ο αντίλογος, το αναγνώρισε επειδή πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη». Εστω κι έτσι να είναι, χάνουν το νόημά τους τα μόνα μέτρα που λαμβάνονται για τον ΟΠΕΚΕΠΕ-μήτρα παρανομίας και λαμογιάς; Κι άλλοι πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη», αλλά -με μια εξαίρεση- ούτε υπέστησαν κάτι ούτε είπαν κάτι και κυρίως δεν έκαναν κάτι.
Τώρα η κυβέρνηση, εκούσα-άκουσα, ξηλώνει το καρκίνωμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργεί έναν νέο φορέα που έχει τα εχέγγυα να είναι πιο διαφανής, έχει πάρει το πράσινο φως από την Ε.Ε., δεσμεύεται (παραμένει προς απόδειξη) ότι θα διεκδικήσει να επιστραφεί κάθε ευρώ που πάρθηκε παρανόμως, με τη δημιουργία ειδικής ομάδας ελέγχου, και είναι διατεθειμένη να δώσει τον λόγο στη Δικαιοσύνη για όποια πρόσωπα έχουν ποινικές ευθύνες. Οι πολιτικές ευθύνες ήδη έχουν αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό από τους πολίτες.
Ο δε Κ. Μητσοτάκης, ως ώφειλε, πήρε το βάρος και την ευθύνη για όλες τις δεκαετίες, που αυτό το καρκίνωμα έτρωγε τα σωθικά της οικονομίας και της κοινωνίας. Κι όσους αγρότες αδικήθηκαν και πήραν λιγότερα από όσα εδικαιούντο. Σε αντίθεση με τα λαμόγια που έπιναν στην υγειά των κορόιδων κι όλων ημών, γεμίζοντας τις αγροτικές περιοχές με Καγιέν, καίγοντας πεντοχίλιαρα και 100ευρα στα «σκυλομάγαζα». Αντιθέτως, ο Ν. Ανδρουλάκης ξέχασε το όργιο που έχει γίνει κι έκανε τη γενέτειρά του την Κρήτη μια «διαφορετική χώρα» μέσα στην χώρα. Ο Σ. Φάμελλος τολμά να πει καταφανώς ψευδώς ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ «είναι σκάνδαλο Μητσοτάκη». Και η δικομανής εισαγγελέας του δημόσιου βίου ελπίζει πως αυτήν τη φορά θα βάλει κάποιον «μέσα». Κι όλοι μαζί κάνουν τις… «Αλίκες στη χώρα των θαυμάτων». Μόνο που αυτή η χώρα είναι μια χώρα που μονίμως έχει το ένα πόδι στη Δύση και το άλλο στην Ανατολή. Το πελατειακό σύστημα είναι βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία. Ερχεται από πολύ μακριά, εύχομαι να μην πάει και πολύ μακριά. Κι αυτό θα κριθεί σε μικρό βάθος χρόνου. Οι επιδοτήσεις του 2026 θα δοθούν από τον νέο φορέα και έως τότε θα ξέρουμε πόσοι επέστρεψαν «τα κλεμμένα».
Ασχέτως αν οι «Αλίκες» βλέπουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ σαν μέσον για να πετύχουν αυτό που δεν πέτυχαν με την τραγωδία των Τεμπών, οι πολίτες θα κρίνουν με την πραγματική στάση και υπευθυνότητα του καθενός που ζητάει την ψήφο του. Κι εκείνου που τον κοιτάει στα μάτια και εκείνων που με χαμηλωμένο βλέμμα «κρύβονται» πίσω από την υποκρισία τους.
ΟΥΤΕ Ο ΔΟΥΝΑΒΗΣ, κ. ΤΣΙΠΡΑ
Μια φορά ψεύτης, κουτοπόνηρος και τυχοδιώκτης, πάντα ψεύτης κουτοπόνηρος και τυχοδιώκτης. Οσα rebranding κι αν κάνει ο Α. Τσίπρας, είναι αδύνατον να αλλάξει το πολιτικό DNA του. Θέλοντας να ξελυθεί από το μεγαλύτερο όνειδος που τον κυνηγάει και θα τον κυνηγάει, την άθλια και ασύγγνωστη «διαπραγμάτευση»-«δημοψήφισμα- μαϊμού», έκανε ακόμα μια συνειδητή κουτοπονηριά. Ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επομένη της τραγωδίας του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου 2015.
Πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη υπό τον Πρ. Παυλόπουλο έλεγαν από τότε για τον «φοβισμένο Αλέξη», ο οποίος δεν απέφυγε -όπως ήλπιζε, γιατί και ο ίδιος δεν αποκλείεται να είχε ψηφίσει ΝΑΙ- να βρεθεί μπροστά στις συνέπειες της αγοραίας ζαριάς που έριξε παίζοντας με το μέλλον της χώρας. Ο Α. Τσίπρας, διατυπώνοντας το αίτημά του, ήξερε την αρνητική απάντηση που θα έπαιρνε από τον Κ. Τασούλα. Αλλωστε περίπου έναν χρόνο πριν την ίδια αρνητική απάντηση είχε πάρει και η Ζ. Κωνσταντοπούλου από την Κ. Σακελλαροπούλου στο ίδιο αίτημα που είχε διατυπώσει.
Ο Α. Τσίπρας, παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο το έκανε, αλλά το διαφήμισε κιόλας, σαν κίνηση «γενναιότητας», ενώ επρόκειτο για κανονική τζάμπα μαγκιά. Το έκανε ξέροντας -γιατί φοβισμένος όπως ήταν εκείνη τη μέρα- είχε δεχθεί την πρόταση του Στ. Θεοδωράκη και του Β. Μεϊμαράκη να φύγουν οι πρακτικογράφοι. Αρα ήξερε ότι με την τυπική έννοια του όρου δεν υπάρχουν πρακτικά. Κάτι μισόλογα που ψελλίζονται για την ύπαρξη ενός μαγνητοφώνου που κράτησε ηχητικά ντοκουμέντα προσιδιάζουν σε πρακτικές μαφίας και όχι σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ. Και να υπάρχουν, δεν υπάρχουν.
Εχοντας συνομιλήσει με τρεις από τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετείχαν σε εκείνη τη σύσκεψη, ξέρω καλά -γιατί και οι τρεις τα ίδια μου είχαν πει- πως ο Α. Τσίπρας όντως είπε ότι το δημοψήφισμα ήταν «αχρείαστο», όντως ουσιαστικά παρακάλεσε για τη βοήθεια της Ν Δ , του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να βάλουν πλάτη να ψηφιστεί το τρίτο και επίσης αχρείαστο Μνημόνιο.
Αν έβγαιναν τα πρακτικά, θα αποκαλυπτόταν και μια ακόμα πολιτικά ύπουλη κίνηση του Α. Τσίπρα. Οτι είχε δεσμευτεί πως αν ψηφιστεί το τρίτο Μνημόνιο, δεν θα πήγαινε σε άμεσες εκλογές. Κι όμως, 2 μήνες μετά πήγε σε εκλογές με το περίφημο «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Κι όταν κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου με τη βοήθεια πάλι του Π. Καμμένου, ανέβηκε μαζί με τον «μπούλη», όπως τον έχει πει, στην εξέδρα και πανηγύριζαν αγκαλιά. Ενα φθαρμένο προϊόν όπως ο Α. Τσίπρας δεν μπορεί να τον ξεπλύνει ούτε ο Δούναβης. Είναι δέσμιος του εαυτού του.
ΑΠΟΡΙΕΣ-1
Αληθεύει ότι η κόντρα Α. Γεωργιάδη και Γ. Γεραπετρίτη με τον Ν. Δένδια δεν έχει τελειώσει;
ΑΠΟΡΙΕΣ-2
Παραμένει ανοικτό, όπως μαθαίνω, αν η Ν.Δ. θα πάει σε Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή, ανάλογα με την τελική αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας και το περιεχόμενο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ;
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
https://eleftherostypos.gr/apopseis/oi-alikes-sti-chora-ton-thavmaton