14 Ιουλίου 2025

Η Βουλγαρία πιέζει τα Σκόπια. Εµείς τι κάνουµε KYΡIAKO;


Η Συµφωνία των Πρεσπών καταρρέει ακόµα και µέσα στο Ευρωκοινοβούλιο

Ένα από τα µεγαλύτερα ολισθήµατα της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ήταν η Συµφωνία των Πρεσπών. Από την πρώτη στιγµή η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων φώναζε ότι επρόκειτο για κείµενο ιστορικώς ατεκµηρίωτο και εθνικώς επιζήµιο. Αλλωστε, έπειτα από εξίµισι χρόνια εφαρµογής, βλέπουµε ότι η Συµφωνία παραβιάσθηκε και παραβιάζεται συστηµατικά από την άλλη πλευρά, και επί κυβερνήσεως Ζόραν Ζάεφ και σήµερα, από την κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Η Βουλγαρία από το 2022 αποφάσισε να δώσει αγώνα κατά του σκοπιανού εθνικισµού, για να υποστηρίξει τη δική της ερµηνεία της Ιστορίας και να προστατεύσει τα δικά της εθνικά συµφέροντα. ∆ιαφωνεί σε πολλά σηµεία η βουλγαρική µε την ελληνική ερµηνεία της ιστορίας του Μακεδονικού. Οµως, στην πρόσφατη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων η βουλγαρική επιµονή είχε αποτελέσµατα που δεν µας αφήνουν αδιάφορους.

Συγκεκριµένα, η Ολοµέλεια των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο υπερψήφισε την έκθεση του Αυστριακού εισηγητή Waitz για την πορεία προόδου των Σκοπίων, µε ψήφους 461 υπέρ, 121 κατά και 107 αποχές. Κατόπιν προτάσεως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, αφαιρέθηκαν από το τελικό κείµενο οι αναφορές σε «µακεδονική γλώσσα και ταυτότητα». ∆ιεγράφησαν επίσης αναφορές που συνέδεαν τη γλώσσα και την ταυτότητα µε την κληρονοµιά και το Σύνταγµα της χώρας, καθώς και µια αναφορά που συνέδεε τη γλώσσα και την ταυτότητα µε τη Συµφωνία των Πρεσπών. ∆ηλαδή, το ψήφισµα του Ευρωκοινοβουλίου αµφισβητεί ουσιώδη σηµεία της Συµφωνίας των Πρεσπών και, συγκεκριµένα, την απαράδεκτη παραχώρηση που έκανε η τότε ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας στα Σκόπια «µακεδονική γλώσσα, κουλτούρα και ταυτότητα».

Υπέρ των Σκοπίων τάχθηκε το κόµµα του Ούγγρου πρωθυπουργού, Ορµπαν, ο οποίος αποδεικνύεται µέγας αντίπαλος του Ελληνισµού. Ως φιλότουρκος, έχει κάνει προσπάθειες να αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων από µέλη του Οργανισµού Τουρκογενών Κρατών. Τώρα βλέπουµε να στηρίζει τον ψευδοµακεδονισµό των Σκοπίων. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι η ουγγρική κυβέρνηση ενισχύει οικονοµικά την εθνικιστική κυβέρνηση του ΒΜΡΟ και του Μίτσκοσκι. Θυµίζω ότι στις 19/7/2022, µε τη µεσολάβηση της Γαλλίας, τα Σκόπια άρχισαν να συζητούν τους δύο βουλγαρικούς όρους για να αποσυρθεί το βέτο της Σόφιας. Ο πρώτος όρος ήταν να κάνουν µια δήλωση για την προέλευση της γλώσσας τους. Κατέθεσαν επίσηµη δήλωση ότι η σηµερινή γλώσσα τους δηµιουργήθηκε (ουσιαστικά κατασκευάσθηκε) το 1945, δηλαδή επί κοµµουνιστικού καθεστώτος του Τίτο, και ότι προέρχεται µόνο από διαλέκτους που οµιλούνται εντός των ορίων του σηµερινού κράτους. Αρα, παραδέχονται ότι η γλώσσα τους δεν έχει δεσµούς µε γλωσσικά ιδιώµατα που οµιλούν ολιγάριθµοι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδος, απόγονοι των ηρωικών Γραικοµάνων Μακεδονοµάχων.

Η δεύτερη δέσµευση, η οποία δεν έχει εκπληρωθεί, είναι η τροποποίηση του κανονιστικού µέρους του Συντάγµατος των Σκοπίων, ούτως ώστε να αναγράφει τους Βούλγαρους ως συνιστώσα εθνότητα του κράτους µαζί µε τους «Μακεδόνες», τους Αλβανούς κ.ά. Η τροποποίηση απαιτεί τα 2/3 των βουλευτών, πράγµα αδύνατον λόγω της αρνήσεως του κυβερνώντος κόµµατος.

Η Συµφωνία των Πρεσπών καταρρέει ακόµα και µέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Μήπως πρέπει να αξιοποιήσουµε όλα τα µέσα που µας παρέχει το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, για να προστατεύσουµε την ιστορία µας και την εθνική αξιοπρέπειά µας;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά