Παρά την υποχώρηση των ποσοστών, η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη με μεγάλη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης - «Ναι» της κοινής γνώμης στη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό – Τα ποσοστά για πιθανά κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά
Πτώση των ποσοστών της σημειώνει η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Real Polls για το Protagon, διατηρώντας ωστόσο το μεγάλο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ, που σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση.
Ωστόσο, παρά την υποχώρηση της ΝΔ κατά 2 μονάδες έναντι της έρευνας του Ιουνίου, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρωθυπουργός εξακολουθούν να προηγούνται με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο διάστημα 11-14 Ιουλίου σε δείγμα 1.668 ατόμων ηλικίας άνω των 17 ετών, δηλαδή με δικαίωμα ψήφου, η ΝΔ υποχωρεί κατά τέσσερις μονάδες στην πρόθεση ψήφου, και μετριέται στο 23% έναντι 27% του Ιουνίου, ενώ με βάση την αναγωγή των αναποφάσιστων η υποχώρηση περιορίζεται στις δύο μονάδες και φτάνει στο 29,4% στην πρόβλεψη αποτελέσματος (από το 31,5% της προηγούμενης μέτρησης, του Ιουνίου).

Το ΠΑΣΟΚ σταθεροποιείται με μικρή πτώση (0,5% από τον Ιούνιο) και περνά καθαρά δεύτερο συγκεντρώνοντας 12,5%. Η Πλεύση Ελευθερίας έχασε 1,3 μονάδες και βρίσκεται στο 11%, έναντι 12,3% τον Ιούνιο.
Οριακά πάνω από το 10% βρίσκεται η Ελληνική Λύση, που αυξάνει τα ποσοστά της (είχε συγκεντρώσει 8,4% τον Ιούνιο. Άνοδο σημειώνει και το ΚΚΕ στο 7,8% (έναντι 7% τον Ιούνιο).
Σημαντική είναι η ενίσχυση της Φωνής Λογικής, που συγκεντρώνει δύο επιπλέον μονάδες και βρίσκεται στο 5,6% (έναντι 3,6% τον Ιούνιο). Άνοδο σημειώνει και το ΜέΡΑ25, από το 3,7% στο 4,9%.

Αξιοσημείωτη θεωρείται η αύξηση της αδιευκρίνιστης ψήφου στο 20,4%, από το αντίστοιχο 15,4% του Ιουνίου, κάτι που αποδίδεται και στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν επωφεληθεί από την υπόθεση.
Σαφές μήνυμα για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προκύπτει από την ερώτηση «Ποιος πιστεύετε ότι φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ». Η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη και πιστεύει ότι κατά 40,4% την ευθύνη φέρει το «βαθιά δυσλειτουργικό κράτος» και κατά 38,2% ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σε μικρότερα ποσοστά, στη σφαίρα του 9-10%, οι πολίτες πιστεύουν ότι η ευθύνη ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να επιβάλει τη νομιμότητα μετά την παραδοχή του ότι “δεν διορθώσαμε εγκαίρως τα κακώς κείμενα, όπως στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ”;» ένα 77% απαντά αρνητικά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία δήλωσε «σίγουρα όχι».

Οι απαντήσεις δείχνουν και την οικονομική πίεση των νοικοκυριών. Στο ερώτημα «Τι θα λαμβάνατε περισσότερο υπόψη στην τελική σας επιλογή κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές;», πρώτη απάντηση έρχεται το κατά πόσο ένα κόμμα μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομική κατάσταση, με ποσοστό 68,9%. Ακολουθεί το κατά πόσο ένα κόμμα θα καταπολεμήσει τα σκάνδαλα, με ποσοστό 57,1%, και τρίτο θέμα στην ιεράρχηση είναι η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας, με 38,7%.

Επίσης, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό άνω του 66% απαντούν αρνητικά στο ερώτημα «θεωρείτε ότι τον τελευταίο καιρό η θέση της χώρας έχει ισχυροποιηθεί στο διεθνές περιβάλλον;».

Στο μεταναστευτικό, η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι πολίτες επιδοκιμάζουν τη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης. Το 38,9% υποστηρίζει την επαναπροώθηση μεταναστών στις χώρες προέλευσης και το 24,4% την παρεμπόδιση εισόδου τους στην χώρα.

Η αντιπολίτευση συνεχίζει να μην έχει βρει βηματισμό, με τα σενάρια για δημιουργία νέων κομμάτων, είτε από τον Αλέξη Τσίπρα, είτε από τον Αντώνη Σαμαρά, να αξιολογούνται δίχως αξιοσημείωτες δυναμικές, ειδικότερα δε για τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ.

Η δυνητική ψήφος για τα δύο, υποθετικά προς το παρόν, κόμματα με βάση το ερώτημα πόσο πιθανό είναι να ψηφίσει κανείς ένα από τα δύο, καταγράφεται για τον Αλέξη Τσίπρα στο 18,1% (αθροιστικά «πολύ πιθανό» και «αρκετά πιθανό», ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά μόλις στο 7,1%.
