Ο ΓΕΛΟΙΟΣ ΡΙΣΚΑΡΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΟΝΤΡΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!! ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΑΤΟΣ!!
«Χαιρόμαστε που συμφωνεί και ο Δήμος ότι υφίσταται πρόβλημα σχετικά με τα ηλεκτρικά πατίνια, το ζήτημα, όμως, είναι να δοθούν λύσεις» επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής στο protothema.gr
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνας Μιχαηλίδου και του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα για το ζήτημα της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας και στάθμευσης των ηλεκτρικών πατινιών στην πρωτεύουσα.
Μετά την τελευταία τοποθέτηση του Δημάρχου Αθηναίων, πηγές του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επισήμαναν στο prototohema.gr πως «χαιρόμαστε που συμφωνεί και ο Δήμος ότι υφίσταται πρόβλημα σχετικά με τα ηλεκτρικά πατίνια. Το διαπιστώνουμε καθημερινά, μας το επισημαίνουν πολίτες και Σύλλογοι με συνεχείς επιστολές. Το ζήτημα, όμως, είναι να δοθούν λύσεις».
Επιπλέον, στέκονται στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, εκεί που ο Δήμος, με μια νέα ρύθμιση, έχει θέσει αυστηρούς κανόνες που επισύρουν πρόστιμα για τη λειτουργία και στάθμευση των ηλεκτρικών πατινιών: «Και αλλού, όχι και τόσο μακριά, όπως στη Θεσσαλονίκη, σε ένα Δήμο που είχε να διαχειριστεί το ίδιο θέμα, μέσα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, υπήρξαν άλλοι χειρισμοί. Η εικόνα εκεί είναι πολύ διαφορετική, πολύ φιλικότερη στους πολίτες. Γιατί βέβαια, το θέμα δεν είναι κομματικό. Είναι ουσιαστικό πρόβλημα της κοινωνίας και πάνω σε αυτό δοκιμάζεται η Διοίκηση».
«Ακούμε για την πρωτοβουλία του Δήμου ότι θα υπάρξει τιμολόγηση, αλλά και οριοθέτηση των θέσεων στάθμευσης. Έστω και αυτήν την ώρα, είναι κάτι θετικό. Θα περιμένουμε και εμείς τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας, στο αμέσως προσεχές διάστημα» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.
Νωρίτερα, η Δόμνα Μιχαηλίδου, είχε καλέσει τον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα σε ρυθμίσεις για την προστασία των πεζών και των Ατόμων με Αναπηρία. Από την πλευρά του, ο Χάρης Δούκας απάντησε ότι η ευθύνη για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των παρόχων ανήκει στην κυβέρνηση, ενώ άφησε αιχμές κατά της υπουργού, σημειώνοντας ότι «θα ήταν σωστό να έχει μελετήσει προσεκτικότερα».
Ειδικότερα, η κυρία Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το υπουργείο έχει λάβει αναφορές και παρατηρήσεις για εμπόδια σε πεζοδρόμια, ράμπες και διαβάσεις. Μεταξύ άλλων, έλαβε επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ), που προειδοποιεί για την επικίνδυνη καθημερινότητα ατόμων με αναπηρία, ηλικιωμένων, παιδιών και πεζών, που συναντούν συχνά πατίνια να κινούνται ή να εγκαταλείπονται άναρχα. Μετά από αυτό, η ίδια επιτάχυνε τις διαδικασίες και προχώρησε σε επίσημη θεσμική παρέμβαση.
«Η πόλη ανήκει σε όλους χωρίς εμπόδια»
Στην επιστολή της, η κυρία Μιχαηλίδου αναγνωρίζει ότι τα ηλεκτρικά πατίνια αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη βιώσιμη και έξυπνη αστική κινητικότητα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι «η ανάπτυξή τους δεν μπορεί να γίνεται άναρχα».
Γι’ αυτό, κάλεσε τον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει σε οργανωμένες ρυθμίσεις, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και τις προβλέψεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
«Η βιώσιμη κινητικότητα είναι ζητούμενο όλων μας, αλλά δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων ή των παιδιών. Η πόλη ανήκει σε όλους — χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς», τόνισε η υπουργός.
«Τα πατίνια λειτουργούν ελεύθερα, βάσει νομοθεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης»
Στην απάντησή του, ο δήμαρχος Αθηναίων παραπέμπει στην κυβέρνηση και αφήνει αιχμές για «επιλεκτική διαβίβαση του ζητήματος αποκλειστικά προς τον Δήμο Αθηναίων».
Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, τα πατίνια σήμερα λειτουργούν ελεύθερα, με βάση τη νομοθεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και χωρίς να απαιτείται αδειοδότηση από τον δήμο.
Ο δήμαρχος Αθηναίων υποστηρίζει ότι οι βασικές επιλογές για τη λειτουργία των ηλεκτρικών πατινιών, όπως η ελεύθερη δραστηριοποίηση των παρόχων χωρίς προηγούμενη αδειοδότηση ή χωροθέτηση, αποτελούν αποκλειστικά αποφάσεις της Κυβέρνησης. Αντίθετα, η δυνατότητα των Δήμων να ορίσουν θέσεις στάθμευσης για τα ηλεκτρικά πατίνια είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική.
Ως εκ τούτου, σημειώνει «θεωρούμε σκόπιμο οι σχετικές επισημάνσεις και παρεμβάσεις να απευθύνονται πρωτίστως προς τα αρμόδια Υπουργεία».
«Συνεπώς, πριν από την αποστολή της επιστολή σας στον Δήμο Αθηναίων, θα ήταν σωστό να έχετε μελετήσει προσεκτικότερα προηγουμένως όλα τα δεδομένα και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο», ήταν η αιχμή του κ. Δούκα.