15 Δεκεμβρίου 2025

Δημοσκόπηση GPO: Πτώση της ΝΔ, άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας - Αγρότες και ΟΠΕΚΕΠΕ διχάζουν την κοινωνία - Πρόσωπα της χρονιάς Μητσοτάκης & Πιερρακάκης


Οι εκτιμήσεις των πολιτών για τη χρονιά που ολοκληρώνεται, αλλά και για εκείνη που έρχεται - Τα πολιτικά πρόσωπα που ξεχωρίζουν, ποια η άποψη για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τη δυναμική των κομμάτων

Το 2025 κλείνει για τους Έλληνες με αισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, αλλά και ένα μικρό παράθυρο ελπίδας για κάποιους. Το Βαρόμετρο της GPO για το ραδιόφωνο των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ επιχειρεί να συνοψίσει τον αντίκτυπο των γεγονότων της τρέχουσας χρονιάς, να κάνει μία συγκριτική ανάλυση με την περσινή και να αποτυπώσει τις προσδοκίες των πολιτών για το 2026.

Ο πρώτος δείκτης αφορά τη συνολική πορεία της χώρας, με το 35,3% να δηλώνει ότι αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ποσοστό μειωμένο κατά επτά περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη απάντηση του 2024, με το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση να αυξάνεται από το 54,4% του 2024 στο 64,6% σήμερα.



Αντίστοιχη μείωση σε σχέση με την περσινή χρονιά καταγράφεται και στο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι το 2025 ήταν μία καλή χρονιά για τη χώρα συνολικά, με 35,2% έναντι 41,7% του 2024.





Οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι περίπου σταθερές, με το 22,2% να περιμένει βελτίωση του οικονομικού κλίματος, το 30% στασιμότητα και το 47,1% επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών. Οι προβλέψεις για την προσωπική οικονομική κατάσταση είναι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι, αφού το 21,7% περιμένει βελτίωση των οικονομικών του, το 42,3% σταθερότητα και το 33,5% επιδείνωση.





Τα συναισθήματα που κυριαρχούν ενόψει της νέας χρονιάς είναι, με 37,1%, η ανασφάλεια, ακολουθούμενη από την ελπίδα με 26,4%, την αισιοδοξία με 24,3% και την απαισιοδοξία με 10,5%. Έχουμε, λοιπόν, μία δεξαμενή της τάξης του 50,7% με θετικά συναισθήματα για τη νέα χρονιά και 47,6% με αρνητικά, ποσοστά δηλωτικά μιας κοινωνίας διχοτομημένης, με διαφορετικές προτεραιότητες, προσδοκίες και βιώματα, όπου η εισοδηματική κατάσταση αλλά και η κομματική τοποθέτηση καθορίζουν την οπτική και τον τρόπο που κάποιος αποτιμά το παρόν και το μέλλον.



Τα σημαντικότερα γεγονότα στον κόσμο για τη χρονιά που φεύγει είναι για τους Έλληνες, σε ποσοστό 33%, το τέλος των εχθροπραξιών στη Γάζα, με 26,8% η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, που δεν είναι μεν ένα συγκεκριμένο γεγονός αλλά μια συνολική εξέλιξη που καθορίζει και αλλάζει τις ζωές μας, οι παρεμβάσεις του προέδρου Τραμπ για τον τερματισμό του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου με 18% και η επιβολή εμπορικών δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ με 8,2%. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των γεγονότων είναι ο ρόλος του προέδρου Τραμπ, ο οποίος αναδεικνύεται στην πιο επιδραστική πολιτική προσωπικότητα του σύγχρονου κόσμου.



Στην εγχώρια πολιτική σκηνή, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με 40,6% αποτυπώνεται ως το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός του 2025, ακολουθούμενο από τις πανελλαδικές συγκεντρώσεις των Τεμπών με 27,6%. Τις ενεργειακές συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα αναγνωρίζει ως το σημαντικότερο γεγονός το 11,8% του συνόλου και ακολουθούν τα τρέχοντα θέματα των αγροτικών κινητοποιήσεων με 7,4% και η πρόσφατη εκλογή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Κ. Πιερρακάκη, στη θέση του προέδρου του Eurogroup με 7,3%.



Πολιτικό πρόσωπο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Βαρόμετρο της GPO αναδεικνύεται ο Κ. Μητσοτάκης με 25,5%, ακολουθούμενος από τον Κ. Πιερρακάκη με 17,2%, τον Αλ. Τσίπρα με 16,3%, τη Ζ. Κωνσταντοπούλου με 10,3% και την κ. Καρυστιανού με 7,9%.



Στο κορυφαίο ζήτημα των τελευταίων ημερών, αυτό των αγροτικών κινητοποιήσεων, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της τάξης του 85,1% θεωρεί δίκαια τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Ίσως, όμως, πιο σημαντικό εύρημα είναι το 64,8% που δικαιολογεί τη μορφή των κινητοποιήσεων, που περιλαμβάνουν και το κλείσιμο των εθνικών οδών. Σε αυτή τη φάση, οι αγροτικές διεκδικήσεις φαίνεται να έχουν την ανοχή της υπόλοιπης ελληνικής κοινωνίας, που σε συνδυασμό με όλα όσα αποκαλύπτονται γύρω από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αναγνωρίζει το δίκιο των κινητοποιήσεων και τοποθετείται φιλικά απέναντι στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.





Απόρροια του συνολικού κλίματος είναι η μείωση του ποσοστού του κυβερνώντος κόμματος κατά 1,5%, με τη ΝΔ να καταγράφεται για τον τελευταίο μήνα του έτους στην πρόθεση ψήφου στο 23,7% έναντι 25,2% του προηγούμενου μήνα. Στο 12,3% το ΠΑΣΟΚ από 12,6%, σταθερά στην τρίτη θέση με διψήφιο ποσοστό 10,1% η Ελληνική Λύση, ενώ κερδισμένη του τελευταίου διαστήματος εμφανίζεται η Πλεύση Ελευθερίας, που βλέπει τα ποσοστά της να ανεβαίνουν πάλι από το 5,8% του Νοεμβρίου στο 8,5%.





Αντωνης Παπαργυρης
PARAPOLITIKA.GR