29 Ιανουαρίου 2026

Ρουμανία: Προσγειώθηκε στην Τιμισοάρα το αεροπλάνο για την αεροδιακομιδή των δύο τραυματιών οπαδών του ΠΑΟΚ-Στις 13:00 η επιστροφή των σορών με C-130


Στις 10:30 το πρωί προσγειώθηκε το αεροσκάφος που έχει αναλάβει την παραλαβή των δύο Ελλήνων οπαδών του ΠΑΟΚ που επέζησαν από το φονικό τροχαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασωθέντες επέβαιναν στη δεξιά πλευρά του οχήματος, γεγονός που αποδείχθηκε καθοριστικό για τη σωτηρία τους. Ο ένας βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού, ο δεύτερος στο πίσω κάθισμα πίσω από τον συνοδηγό, ενώ ο τρίτος επιβάτης που καθόταν επίσης στη δεξιά πλευρά κατάφερε να επιβιώσει από τη σφοδρή σύγκρουση.

Η επιστροφή τους αναμένεται στις 14:00, ενώ θα γίνει αμέσως η μεταφορά τους στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο τραυματίες κρίθηκαν ικανοί να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Αντίθετα, ο τρίτος, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρότερη κατάσταση, υποβλήθηκε χθες το βράδυ σε χειρουργική επέμβαση και, για την ώρα, θα παραμείνει σε νοσοκομείο της Ρουμανίας υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

Τροχαίο δυστύχημα οπαδών του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία: Στις 13:00 η μεταφορά των σορών στην Ελλάδα

Παράλληλα, στις 13:00 αναμένεται να απογειωθεί δεύτερο αεροσκάφος, το οποίο θα μεταφέρει στην Ελλάδα τις σορούς των επτά νεαρών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα. Φίλοι, συγγενείς και οπαδοί του «Δικεφάλου του Βορρά» έχουν προγραμματίσει να συνοδεύσουν τις σορούς μέχρι την Τούμπα, πραγματοποιώντας πορεία με μηχανές, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους αδικοχαμένους νέους. «Αδέλφια, ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», είναι το συγκινητικό μήνυμα με το οποίο οι σύνδεσμοι φιλάθλων του ΠΑΟΚ έκλεισαν την ανακοίνωση-κάλεσμα για την πορεία μνήμης.

Ταυτόχρονα, ο πραγματογνώμων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μηχανολόγος μηχανικός Στάθης Σαμπαζιώτης, μιλώντας στο parapolitika.gr και την Ελισάβετ Σταμοπούλου, τονίζει ότι το Lane Assist «δεν επεμβαίνει βίαια στον οδηγό, δίνει μικρές δονήσεις. Σε κάποιες εταιρείες οι δονήσεις είναι λίγο πιο έντονες, αλλά αυτό αλλάζει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.

Η λογική είναι η ίδια. Το κρίσιμο σημείο είναι ότι ο οδηγός του βαν έβγαλε πρώτα δεξί φλας, πήγε να μπει κανονικά στη λωρίδα του, κάνοντας την προσπέραση, που αν το είχε κάνει δεν θα είχε συμβεί τίποτα, ξαφνικά ανάβει όμως φλας για αριστερά. Δηλαδή σαν να δείχνει ότι θέλει να συνεχίσει και να κάνει προσπέραση τον μπροστινό». Ο ειδικός κλίνει προς το συμπέρασμα ότι το όχημα, δηλαδή το μοιραίο βαν, πιθανότατα να μη διέθετε Lane Assist λόγω της παλαιότητάς του. «Το συγκεκριμένο μοντέλο, νομίζω, είναι του 2017, αν διάβασα καλά κι εγώ. Θέλει προσοχή προκειμένου να βγάλει κανείς ένα συμπέρασμα».

Στην ερώτηση περί ενδεχόμενης απειρίας του οδηγού, ο κ. Σαμπαζιώτης απαντά τα εξής: «Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για απειρία ενδεχομένως του οδηγού, για μια κατάσταση που να τον οδήγησε στο να μην έχει τον έλεγχο αυτού του συστήματος. Συνήθως είναι πολλά μικρά πράγματα, τα οποία στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αν συμβούν, γίνεται το μοιραίο».

Εκείνο που ακόμη μένει αναπάντητο είναι πώς ο οδηγός του μοιραίου βαν επιχείρησε προσπέραση γνωρίζοντας ότι ο αυτοκινητόδρομος της Ρουμανίας, DN6, όπου ουκ ολίγες φορές έχουν σημειωθεί τροχαία, είτε ατυχήματα είτε δυστυχήματα, χρειαζόταν ειδική προσοχή. «Δεν ξέρουμε τι συνέβη, κάποιος ίσως να του απέσπασε την προσοχή, κάτι έγινε, αλλά κρίσιμο σημείο είναι που άναψε το αριστερό φλας. Δηλαδή αυτό δεν εξηγείται. Δεν εξηγείται, είναι ανεξήγητη η κίνησή του. Η μόνη εξήγηση είναι ότι θέλει να συνεχίσει την προσπέραση. Αυτό, ναι. Απέναντι στην νταλίκα, η οποία δεν έπρεπε να κάνει τίποτα», συμπλήρωσε ο κ. Σαμπαζιώτης.

Oκτώ φανέλες στην μπουτίκ του ΠΑΟΚ με τα ονόματα των αδικοχαμένων οπαδών του

Oι πρωτοβουλίες του «Δικεφάλου του Βορρά» προκαλούν συγκίνηση. Μετά τα φαναράκια έξω και μέσα στο γήπεδο, όπως επίσης και τα κασκόλ, πλέον οι φανέλες των επτά οπαδών του ΠΑΟΚ που έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία την Τρίτη (27/01) βρίσκονται στην μπουτίκ της ομάδας. Εκεί βρίσκεται και η φανέλα με το όνομα του φίλου της ομάδας που έφυγε από τη ζωή όταν έμαθε την τραγική είδηση.

Με αυτή την ξεχωριστή κίνηση ο «Δικέφαλος του Βορρά» θέλησε να τιμήσει τη μνήμη των φιλάθλων. Ειδικότερα, στην μπουτίκ της ομάδας έχουν τοποθετηθεί οκτώ φανέλες γυρισμένες ανάποδα, καθεμία με το όνομα ενός εκ των εκλιπόντων και τον αριθμό «12», συμβολίζοντας τον κόσμο του ΠΑΟΚ.

Δίπλα τους ξεχωρίζει ακόμη μία εμφάνιση με τη λέξη «Αθάνατοι», στην οποία έχει τοποθετηθεί η «μαύρη» ημερομηνία της 27ης Ιανουαρίου 2026 που έχασαν τη ζωή τους, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα μνήμης και τιμής. Η φανέλα με το όνομα «Κωνσταντίνος» που είναι δίπλα στη φανέλα «Αθάνατοι» είναι στη μνήμη του φίλου του ΠΑΟΚ από τη Λάρισα που έφυγε χθες από τη ζωή λόγω ανακοπής.