24 Ιανουαρίου 2026

Κυρανάκης για Καρυστιανού: "Δεν μπορώ να την αντιμετωπίσω πολιτικά - Δικαίωμά της να κάνει ό,τι επιθυμεί" (Βίντεο)


Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης αναφέρθηκε και στα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στην Ισπανία, που θύμισαν την τραγωδία των Τεμπών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε το πρωί του Σαββάτου (24/1) ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Αναφερόμενος στα πρόσφατα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στην Ισπανία, που θύμισαν την τραγωδία των Τεμπών, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Όπως δήλωσε: «Ανεξαρτήτως τι έγινε στην Ισπανία, η προσήλωση η δική μας δεν αλλάζει. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από μία δικαιολογία, ότι αυτά συμβαίνουν και αλλού. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και υποχρεωμένοι απέναντι στην ελληνική κοινωνία να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στους σιδηροδρόμους και τις κάνουμε». «Μετά από 20 χρόνια έχουμε παραγγελία νέων τρένων. Έρχονται με επένδυση των Ιταλών, 308 εκατ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στις χερσαίες μεταφορές της χώρας».

Όπως ανέφερε ο κ. Κυρανάκης, το υπουργείο έχει αυξήσει τις δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξει ξανά σύγκρουση τρένων στον ελληνικό σιδηρόδρομο, ενώ ανάμεσα στις αλλαγές που έρχονται ως προς το προσωπικό των σιδηροδρόμων θα είναι η πρακτική κατά την πρόσληψη, η επαναξιολόγηση του προσωπικού, ψυχομετρικά τεστ σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και η εκπαίδευση θα γίνεται με προσομοιωτές.

Κυρανάκης: Την Καρυστιανού δεν μπορώ να την αντιμετωπίσω πολιτικά, δεν ξέρω πως θα αντιδρούσαμε εμείς εάν χάναμε το παιδί μας σε μία τέτοια τραγωδία

«Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα έδωσα μία υπόσχεση καταρχάς απέναντι στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη και τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι ζουν μία φριχτή πραγματικότητα στη ζωή τους. Την Μαρία Καρυστιανού δεν μπορώ να την αντιμετωπίσω πολιτικά, δεν ξέρω πως θα αντιδρούσαμε εμείς εάν χάναμε το παιδί μας σε μία τέτοια τραγωδία. Δικαίωμά της να κάνει ότι η ίδια επιθυμεί».

Όσο για τις πρόσφατες δηλώσεις της κας Καρυστιανού περί συγκάλυψης στην τραγωδία των Τεμπών, είπε: «Όλα αυτά περί συγκάλυψης βγήκαν στην επιφάνεια πολύ αργότερα. Τα πρώτα 24ωρα, που η ελληνική κοινωνία ήταν σε σοκ και ο κρατικός μηχανισμός ήταν εκεί να κάνει μία αποκατάσταση, δεν συζητιόντουσαν».

Όσον αφορά το κυκλοφοριακό, το υπουργείο έχει εξετάσει το ζήτημα και κατέληξε σε δύο επιβαρυντικούς παράγοντες, τον τουρισμό και τις εμπορευματικές μεταφορές. «Ο Κηφισός και μία σειρά από άλλες υποδομές δεν φτιάχτηκαν για να μπορεί να λειτουργεί εντός αστικού ιστού, φτιάχτηκαν σε μία Αθήνα παλαιότερη. Εμείς μετρήσαμε ποια είναι η επιβάρυνση στις 07:00 έως 10:00 στον Κηφισό, μετρήσαμε τα βαρέα οχήματα, είναι επιβάρυνση 20%. Άρα με την απαγόρευση σε ώρες αιχμής έχουμε λιγότερη επιβάρυνση».

«Ακόμη, έχουμε μετρήσει σε 29 πόλεις της Ευρώπης την αναλογία του μήκους του οδικού δικτύου, του εμβαδού του οδικού δικτύου και του πληθυσμού, η Ελλάδα είναι 15η. Η μακροπρόθεσμη λύση είναι ένας νέος οδικός και σιδηροδρομικός άξονας μεταξύ Ελευσίνας και Θήβας». Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, το 2025 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα θανατηφόρα τροχαία, ενώ οι έξυπνες κάμερες στους δρόμους της Αττικής έχουν ήδη ξεκινήσει να δίνουν κλήσεις στους παραβάτες οδηγούς.