«Οκτώ και πλέον δεκαετίες μετά, η πατρίδα μας αντλεί διδάγματα απ’ το παρελθόν και οικοδομεί με αυτοπεποίθηση το μέλλον της», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με την απόκτηση από την Ελλάδα της συλλογής Χόιερ με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944.
Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «εκ μέρους όλων των Ελλήνων, είχα την τιμή να δω από τους πρώτους τον πολύτιμο αυτόν θησαυρό και ένιωσα συγκίνηση, ρίγος αλλά και υπερηφάνεια», ενώ κάνει λόγο για «μοναδικό τεκμήριο της ναζιστικής θηριωδίας, που ταυτόχρονα αποτυπώνει και το μεγαλείο των αγώνων του λαού μας απέναντι στον φασισμό».
«Το μήνυμα των 200 της Καισαριανής ήταν ένα: η ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα. Την ίδια συγκίνηση και υπερηφάνεια νομίζω ότι θα αισθανθούν πρώτοι από όλους οι συγγενείς των εκτελεσμένων, στους οποίους θα πρέπει να παραδοθούν αντίτυπα των φωτογραφιών», προσθέτει ακόμη.