Στο επίκεντρο της τουρκικής εφημερίδας Milliyet βρέθηκε το εδαφικό ζήτημα του Κυπριακού, με το σημερινό της φύλλο να παρουσιάζει έναν υποτιθέμενο νέο χάρτη που, όπως ισχυρίζεται, υπέβαλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνοκυπριακή πρόταση περιορίζει την τουρκοκυπριακή πολιτεία στο 25% του εδάφους (έναντι του 29% που προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν), με την ε/κ πλευρά να διεκδικεί υπό τη διοίκησή της το 75% του νησιού.
Η εφημερίδα παραθέτει μια αναλυτική λίστα περιοχών που φέρεται να ζητά η Λευκωσία, μεταξύ των οποίων η Μόρφου, το Βαρώσι, η Λεύκα, το Ριζοκάρπασο, η Κυθραία και η μισή Λευκωσία.
Η Milliyet σχολιάζει μάλιστα πως ο χάρτης αυτός παρουσιάζει ομοιότητες με τις προτάσεις που είχαν συζητηθεί το 1977 μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Ραούφ Ντενκτάς.
Αντιδράσεις
Το δημοσίευμα της Milliyet καταγράφει την έντονη δυσφορία της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ο Ντερβίς Έρογλου φέρεται να δήλωσε: «Διερωτούμαι πού θα μείνουμε εμείς αν δώσουμε τα εδάφη που ζητούν. Τα εδάφη που θέλουν είναι πολλά».
Η τουρκική πλευρά αποδίδει στρατηγική σημασία στις περιοχές αυτές, με τον Έρογλου να υποστηρίζει πως η διεκδίκηση του Ριζοκαρπάσου γίνεται «για να ιδρύσει μια στρατηγική βάση απέναντι στην Τουρκία και να εμποδίσει την ΑΟΖ».
Παράλληλα, η εφημερίδα σημειώνει πως σε περίπτωση υιοθέτησης αυτού του χάρτη, το νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία θα καταλήγει σε περιοχές υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Το παρασκήνιο με το «Μπαρμπαρός»
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ζήτησε από την Άγκυρα τον τερματισμό των ερευνών του πλοίου «Μπαρμπαρός», λαμβάνοντας ωστόσο την αρνητική απάντηση.
«Εμείς δεν θα σταματήσουμε τις εργασίες. Θα συνεχίσουμε μέχρι να σταματήσουν οι εργασίες».
Ο Ντερβίς Έρογλου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη στάση αυτή, σημειώνοντας πως «η Άγκυρα δεν υποχώρησε».
Η απάντηση της Κύπρου
Άμεση ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας, με τον πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, να διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων παραπλανητικών πληροφοριών», δήλωσε.
Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ακολουθήσει την τακτική της Άγκυρας, η οποία στοχεύει στον αποπροσανατολισμό από τις προκλητικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ξεκαθάρισε δε, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καταθέσει χάρτη, αλλά μόνο τα κριτήρια για την επίλυση του εδαφικού (παραγωγικότητα γης, προοπτικές ανάπτυξης, ιστορική και θρησκευτική σημασία).
«Αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των συνομιλιών, ενώ ευελπιστούμε ότι τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και όλοι αυτοί που με δηλώσεις τους ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, θα πάρουν και ένα μήνυμα για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, όπως αυτές εκδηλώνονται μέσα από παραπλανητικά δημοσιεύματα», κατέληξε.
Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, SigmaLive