30 Απριλίου 2026

Προφυλακιστέος ο 89χρονος για τους πυροβολισμούς σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο – Ζήτησε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, θέλει να αποζημιώσει τους τραυματίες


Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 89χρονος που άνοιξε πυρ στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού και στο Πρωτοδικείο, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο κατηγορούμενος υπέβαλε αίτημα για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να αξιολογηθεί η ψυχική του κατάσταση. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα παραμείνει κρατούμενος σε σωφρονιστικό κατάστημα.

«Δεν ήθελα να τους κάνω κακό»

Κατά την απολογία του, ο 89χρονος εμφανίστηκε μετανιωμένος για τις πράξεις του, ζητώντας συγγνώμη από τα θύματα και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, δήλωσε ότι επιθυμεί να αποζημιώσει τους τραυματίες, προσφέροντας το ποσό των 2.000 ευρώ στον καθένα.

Υποστήριξε, επίσης, στην απολογία του ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τους πέντε ανθρώπους που πυροβόλησε. Επικαλέστηκε για τις πράξεις του, την αγανάκτηση που ένιωθε για την επί σειρά ετών άρνηση των αρμόδιων υπηρεσιών να του αναγνωρίσουν ένσημα από επταετή εργασία του στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται να ισχυρίστηκε, αντιμετώπισε απαξιωτική συμπεριφορά από τους αρμόδιους προς τους οποίους απευθύνθηκε.

Κατά την τρίωρη παραμονή του στο ανακριτικό γραφείο, ο ηλικιωμένος επανέλαβε όσα έχει πει στους αστυνομικούς για την επίθεση με καραμπίνα, επιμένοντας ότι η πρόθεσή του ήταν να δημιουργήσει «ντόρο». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κατηγορούμενος είπε πολλές φορές στη δικαστική λειτουργό ότι: «Δεν ήθελα να τους κάνω κακό, ήθελα να πλήξω τον ΕΦΚΑ και τη δικαιοσύνη. Αυτό το έκανα για εσάς, για να λειτουργήσει η δικαιοσύνη και ο ΕΦΚΑ σωστά για τις συντάξεις σας» επαναλάμβανε διαρκώς.

Οι κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορείται για τρία κακουργήματα με το βαρύτερο εξ αυτών να αφορά απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και έξι πλημμελήματα.

Συγκεκριμένα, ο 89χρονος συνταξιούχος εξωτερικού, βαρύνεται με κατηγορίες που αφορούν απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διακεκριμένη περίπτωση παράνομης οπλοφορίας εντός δικαστικού καταστήματος και διακεκριμένη περίπτωση παράνομης οπλοφορίας με πυροβόλο όπλο, κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Κατηγορείται επίσης για έξι πλημμελήματα σχετικά με οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση, παράνομη οπλοφορία όπλου για θήρα κατ’ εξακολούθηση, παράνομη κατοχή πυρομαχικών και φυσιγγίων, παράνομη κατοχή όπλων, διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας κατά εξακολούθηση και απειλή διάπραξης εγκλημάτων.