11 Απριλίου 2026

«Είναι το πραγματικό πρόβλημα»: Επίθεση και τελεσίγραφο του αρχηγού του στρατού της Ουγκάντας στην Τουρκία


Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία εξαπέλυσε μέσω X o Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουγκάντας και γιος (αναμενόμενος διάδοχος) του προέδρου Μουσέβενι, ανακοινώνοντας μάλιστα τελεσίγραφο διάρκειας ενός μήνα.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι η Τουρκία! Περιμέναμε να διορθώσουν τη συμπεριφορά τους, αλλά τίποτα! Θα διακόψουμε ΟΛΕΣ τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, αν δεν αντιμετωπίσουν τα ζητήματά μας!» προειδοποίησε. 

Ο φιλοϊσραηλινός αρχηγός του στρατού της Ουγκάντας ​προσφέρεται να αναπτύξει και 100.000 στρατιώτες στο Ισραήλ για να προστατεύσουν «τη γη του Ιησού Χριστού».

Αν και ο στρατηγός δεν διευκρίνισε ποια ακριβώς είναι τα ζητήματα, η επιθετική δήλωση έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στην Ανατολική Αφρική μέσω επενδύσεων και αμυντικών συμφωνιών.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Μουχούζι έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η Ουγκάντα είναι σύμμαχος του Ισραήλ, απειλώντας μάλιστα ότι θα μπορούσε να «καταλάβει την Τεχεράνη σε δύο εβδομάδες». Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ, γεγονός που την τοποθετεί στο στόχαστρο του στρατηγού.

Μετά τις φιλοϊσραηλινές δηλώσεις του, ο Μουχούζι υποστήριξε ότι η Ουγκάντα δέχθηκε μαζικές κυβερνοεπιθέσεις. Ίσως η «οργή» του κατά της Τουρκίας να συνδέεται με υποψίες (βάσιμες ή μη) ότι η Άγκυρα, ή χώρες προσκείμενες σε αυτήν, βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις.