Εσωτερικό πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που παραδόθηκε στις 18 Μαΐου 2026 αποτιμά με τεχνικά κριτήρια τις παρεμβάσεις βουλευτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα συμπεράσματα ανατρέπουν την εικόνα που είχε διαμορφωθεί. Το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει δυναμική αντίδραση.
Ένα εσωτερικό πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που παρέμεινε εκτός δημόσιου διαλόγου τις κρίσιμες εβδομάδες που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, φέρνει τώρα στο προσκήνιο μια εντελώς διαφορετική ανάγνωση της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ. Η έκθεση, έργο της Παρασκευής Τυχεροπούλου, ειδικής επιστήμονος που ορίστηκε από την εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, παραδόθηκε στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα στις 18 Μαΐου 2026 και βασίζεται στη δικογραφία που οδήγησε στην άρση ασυλίας δεκατριών βουλευτών.
Το κείμενο αυτό, που πέρασε στα χέρια των εμπλεκόμενων βουλευτών μέσω της δικογραφίας, αναδεικνύει ένα κεντρικό εύρημα. Για την πλειονότητα των υποθέσεων που εξετάζει, οι τηλεφωνικές παρεμβάσεις βουλευτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προκάλεσαν ούτε καν θέτουν σε κίνδυνο τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Και αυτή η διαπίστωση έχει άμεσες νομικές, πολιτικές και κοινοβουλευτικές συνέπειες.
Ένδεκα υποθέσεις, έξι ρητές «αποδεσμεύσεις» από ευθύνη
Η κ. Τυχεροπούλου εξετάζει συνολικά έντεκα υποθέσεις. Για έξι από αυτές, το πόρισμα είναι κατηγορηματικό. Αποκλείεται ρητά οποιαδήποτε ζημιά στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Για τις υπόλοιπες πέντε, η έκθεση αναφέρει ότι η ζημιά αν έγινε δεν μπορεί να αποδειχθεί. Και στις δύο κατηγορίες, απουσιάζει η προϋπόθεση που, στη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, καθορίζει αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αδίκημα δηλαδή ο «κίνδυνος για τα Ευρωπαϊκά Ταμεία».
Η εν λόγω διατύπωση δεν είναι απλώς τυπική. Αποτελεί τον δικαιοδοτικό ακρογωνιαίο λίθο για το αν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μπορεί να ασκήσει δίωξη. Χωρίς να διαπιστωθεί κίνδυνος ή βλάβη στα ευρωπαϊκά ταμεία, η υπόθεση βγαίνει εκτός της αρμοδιότητάς της. Αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι δεν υπάρχει άλλη ποινική ή πειθαρχική ευθύνη, αλλά αλλάζει ριζικά το επίπεδο σοβαρότητας που είχε αρχικά αποδοθεί στις πράξεις.
Αραμπατζή: Μη ταυτοποιήσιμα ΑΦΜ, μη αποδείξιμη βλάβη
Χαρακτηριστική από πλευράς ευρημάτων είναι η υπόθεση που αφορά την Υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή. Στη δικογραφία συνδέεται με παραγωγούς στην Άγγιστα Σερρών και τη μεσολάβησή της ενώπιον του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κ. Τυχεροπούλου διαπιστώνει, ωστόσο, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αδυνατούσε να ταυτοποιήσει τα ΑΦΜ των εμπλεκόμενων παραγωγών με βάση τα στοιχεία που της χορηγήθηκαν. Αν δεν μπορεί να εντοπιστεί ποιοί ακριβώς ήταν οι δικαιούχοι και αν τελικά επωφελήθηκαν αδικαιολόγητα, δεν μπορεί να υπολογιστεί ούτε η ζημιά. Για την κ. Αραμπατζή, πρόκειται ουσιαστικά για επιβεβαίωση ότι η δικογραφία σε αυτή την πτυχή παραμένει αναποδείκτη.
Λιβανός και Καραμανλής: «Οι ιεραρχικές προσφυγές ορθώς έγιναν δεκτές»
Ιδιαίτερο βάρος έχουν τα πορίσματα για τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό και τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο δεύτερος, σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να μεσολάβησε για 37 παραγωγούς βιολογικής κτηνοτροφίας που υπέβαλαν ιεραρχικές προσφυγές. Η κ. Τυχεροπούλου είναι ανεπιφύλακτη: «Οι ιεραρχικές προσφυγές ορθώς έγιναν δεκτές». Η αιτιολογία: οι 37 κτηνοτρόφοι διέθεταν ανελλιπή σύμβαση με γεωπόνο σύμβουλο από το 2018 έως το 2024. Απλώς δεν πρόλαβαν εμπρόθεσμα να καταχωρίσουν τη νέα σύμβαση στο σύστημα. Τυπική παράλειψη, χωρίς ουσιαστική βλάβη στα ευρωπαϊκά ταμεία.
Το εύρημα αυτό αποκτά ιδιαίτερο βάρος αν ληφθεί υπόψη το δημόσιο κλίμα που είχε διαμορφωθεί: η αντιπολίτευση ζητούσε παραπομπή του κ. Λιβανού σε προανακριτική επιτροπή, ενώ για τον κ. Καραμανλή κυκλοφορούσαν σενάρια για ενδεχόμενη κατηγορία του σε βαθμό κακουργήματος. Η έκθεση Τυχεροπούλου ακυρώνει στην πραγματικότητα όλη την προηγούμενη συζήτηση.
Μηταράκης: Το email και η «μη αποδείξιμη» βλάβη
Ανάλογη είναι η αξιολόγηση για τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νότη Μηταράκη, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη θέση του λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στη δικογραφία. Το περίφημο email που έστειλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποτέλεσε το κεντρικό στοιχείο ενοχοποίησής του. Η κ. Τυχεροπούλου, ωστόσο, συμπεραίνει ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ζημιά στα ευρωπαϊκά κονδύλια από αυτή την ενέργεια. Ο κ.Μηταράκης, για την εμπλοκή του ονόματός του στη δικογραφία, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται: «Απεκρύβη από τους βουλευτές»
Η πολιτική αντίδραση αναμένεται να είναι έντονη. Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να αναδείξει δυναμικά το ζήτημα της απόκρυψης της έκθεσης. Η κατηγορία είναι ότι το πόρισμα της κ. Τυχεροπούλου δεν περιήλθε στη γνώση των βουλευτών πριν από την ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους κ. Λιβανό και Αραμπατζή. Αν η κατηγορία αυτή επιβεβαιωθεί, εγείρει ερωτήματα τόσο για τη διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής όσο και για το κατά πόσο η ψηφοφορία έγινε με ελλιπή στοιχεία.
Παράλληλα, νέα δεδομένα δημιουργούνται και για τις άρσεις ασυλίας των δεκατριών βουλευτών. Εφόσον, για τους περισσότερους από αυτούς, το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποκλείει ή αδυνατεί να αποδείξει ζημιά στα ευρωπαϊκά κονδύλια, ανοίγει νέος κύκλος αμφισβητήσεων για το αν οι άρσεις ήταν δικαιολογημένες στο βαθμό και στους όρους που αποφασίστηκαν.
Η έκθεση Τυχεροπούλου δεν αποτελεί αθωωτήριο βούλευμα, δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Πρόκειται για ένα τεχνικό αναλυτικό κείμενο που εξετάζει αν υπάρχει οικονομική βλάβη στα ευρωπαϊκά ταμεία ως πρωταρχική προϋπόθεση για δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Το συμπέρασμα που προκύπτει για τη μεγάλη πλειονότητα των εξεταζόμενων υποθέσεων είναι ότι αυτή η προϋπόθεση δεν πληρούται.
Η πολιτική και κοινοβουλευτική διαχείριση της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό υπό το βάρος της δημόσιας εντύπωσης ότι επρόκειτο για σκάνδαλο με σαφή ευρωπαϊκή διάσταση και ποινικές ευθύνες. Η έκθεση αυτή ανατρέπει αυτή την εντύπωση τουλάχιστον ως προς το τμήμα της αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Το ερώτημα που θα τεθεί πια σε πολιτικό επίπεδο τις επόμενες μέρες είναι γιατί αυτές οι πληροφορίες δεν εγιναν γνωστές νωρίτερα.
Η Παρασκευή Τυχεροπούλου ορίστηκε από την εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου για τη σύνταξη αναλυτικής έκθεσης βάσει της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Το κείμενο παραδόθηκε στις 18 Μαΐου 2026. Η εν λόγω δικογραφία χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την ψηφοφορία άρσης ασυλίας δεκατριών βουλευτών και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για δύο πρώην υπουργούς.
Δημήτρης Τάκης
newpost.gr