29 Μαΐου 2026

Έλληνας στη Βρετανία κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν


Σε υπόθεση κατασκοπείας στη Βρετανία εμφανίζεται να εμπλέκεται ένας Έλληνας, κάτοικος Μονάχου, και μάλιστα υπέρ του Ιράν.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με το Ιράν βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί και το καθεστώς της Τεχεράνης έχει βάλει στο στόχαστρο χιλιάδες Ιρανούς αντικαθεστωτικούς, το περσόφωνο μέσο με έδρα το Λονδίνο Iran International μεταδίδει πως η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυνε κατηγορίες σε Έλληνα πολίτη.

Συγκεκριμένα, ένας Έλληνας κατηγορήθηκε -βάσει του βρετανικού νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας- για συνδρομή σε ξένη υπηρεσία πληροφοριών, που πιστεύεται ότι είναι του Ιράν. Η υπόθεση αφορά την παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου του ίδιου του Iran International.

Συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική

Ο άνδρας είναι 46 ετών και μένει μόνιμα στο Μόναχο, στη Γερμανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας κατηγογούμενος πρέπει να εμφανιστεί σήμερα, Παρασκευή, στο πρωτοδικείο του Γουέστμινστερ.


Η αστυνομία ανέφερε ότι ένας 46χρονος άνδρας συνελήφθη στο Δυτικό Σάσεξ στις 16 Μαΐου από ντετέκτιβ της Αντιτρομοκρατικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε ότι οι αστυνομικοί δεν θεωρούν ότι υπάρχει ευρύτερη απειλή για το κοινό σε σχέση με την υπόθεση. «Γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ιδίως σε όσους εργάζονται στα περσόφωνα μέσα ενημέρωσης» δήλωσε η διοικήτρια Έλεν Φλάναγκαν, επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Η ίδια ανέφερε ότι η αστυνομία συνεχίζει να συνεργάζεται με οργανισμούς και άτομα για την παροχή συμβουλών ασφάλειας και προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του ατόμου και του οργανισμού που συνδέονται με την έρευνα.