02 Ιουλίου 2026

Η δολοφονική επίθεση και οι αντοχές της (κανονικής) κοινωνίας, τα μπλεξίματα της Μαρίας Κ. (δύσκολο σπορ η πολιτική), ο Νίκος και η γωνία της Τζάκρη


Χαίρετε, η χθεσινή δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη εναντίον «καθημερινών ανθρώπων» που είναι απλώς ενταγμένοι σε ένα κόμμα, τη ΝΔ, αποδεικνύει περίτρανα αυτό που λέμε εδώ και πολλά χρόνια: ότι… light τρομοκρατία δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, αφού όταν πετάει κάποιος μια μολότοφ ή βάζει ένα γκαζάκι μπορεί εύκολα να σκοτώσει ανθρώπους

Έχει αποδειχθεί στην υπόθεση της Marfin που κάηκαν τρεις αθώοι άνθρωποι με τις μολότοφ και φυσικά αποδεικνύεται και με τα γκαζάκια χθες, αφού έχασε τη ζωή της η 70χρονη μητέρα μιας δικηγόρου, πολιτεύτριας της ΝΔ, της Αφροδίτης Νέστορα, που απλώς κατέβηκε να δει τι συνέβη στην πολυκατοικία που έμενε. Τραγική σύμπτωση ότι τέτοια ημέρα προ πέντε ετών η Αφροδίτη Νέστορα έχασε την αδελφή της και χθες δολοφονήθηκε η μητέρα της που μεγάλωνε το ανήλικο ανίψι της. Ας τελειώνουν λοιπόν με αυτά γιατί ο κανονικός κόσμος, μεταξύ των οποίων και οι ψηφοφόροι της ΝΔ, μπορεί να κατανοούν την ακρίβεια, ενδεχομένως και τα φαινόμενα διαφθοράς, αλλά δεν αντέχουν τη βία και την τρομοκρατία γύρω τους έτσι χωρίς λόγο. Η ΝΔ έδειξε χθες κάποια γρήγορα αντανακλαστικά στο τραγικό γεγονός, πήγε επιτόπου στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης με τον Χρυσοχοΐδη και τον Αδωνι, ενώ ο Κυρανάκης από νωρίς χθες το πρωί ξεκίνησε κινητοποίηση, προκειμένου να γίνει συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα έξω από το Ιπποκράτειο. Με το σύνθημα «Δεν σας φοβόμαστε» και αντίστοιχα μπλουζάκια, η ΟΝΝΕΔ κάνει κάλεσμα σήμερα, στο οποίο προφανώς και θα δώσουν το «παρών» και οι βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Το θέμα είναι βέβαια να τους βρουν και να τους μαζέψουν κιόλας.

Το μήνυμα Χατζηδάκη σε υπουργούς

-Μια από τις βασικές επιλογές που θα έχει το application που σχεδίασε ο βουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Λιάκος, τιτλοφορείται iKO και θα ενσωματωθεί τις επόμενες μέρες στα κινητά των γαλάζιων βουλευτών, είναι η δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με κάποιον υπουργό. Πρόκειται για ένα από τα πιο διαχρονικά παράπονα των βουλευτών, ότι δηλαδή οι υπουργοί τους αγνοούν. Χθες λοιπόν και αφού τελείωσε η παρουσίαση του Λιάκου, ο αντιπρόεδρος Χατζηδάκης επέστησε την προσοχή στους υπουργούς, λέγοντας ότι τώρα θα υπάρχουν στοιχεία και ντοκουμέντα για την περίπτωση που δεν «βγαίνουν» στους βουλευτές.

Ο συμβιβασμός για τους αντιπεριφερειάρχες

-Ο Μητσοτάκης έδωσε χθες και τυπικά το «πράσινο φως» στους εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχες που το επιθυμούν να είναι υποψήφιοι με τη ΝΔ, αρκεί βεβαίως να παραιτηθούν εντός Ιουλίου. Πρόκειται για έναν ουσιαστικό συμβιβασμό με τους γαλάζιους βουλευτές που γκρίνιαζαν, καθώς οι παραιτήσεις των εν ενεργεία θα απαλείψουν τις ενστάσεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Μου λένε ότι υπάρχουν πάνω από 10 αντιπεριφερειάρχες που ψάχνονται για τα ψηφοδέλτια, για τα οποία βεβαίως δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. Και γιατί να υπάρχουν άλλωστε, από τη στιγμή που έχει αρχίσει να κυκλοφορεί όλο και πιο έντονα στο σύστημα το σενάριο που σας έλεγα και τις προάλλες ότι ο Μητσοτάκης σκέφτεται να κάνει εκλογές προς το τέλος της άνοιξης του 2027, ακόμα και το καλοκαίρι.

Τα μπλεξίματα της Μαρίας

-Μπορεί η Μαρία Κ. να ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία με πύρινες διακηρύξεις για τα funds, χθες όμως αποκαλύφθηκε ότι είναι και η ίδια ιδιοκτήτρια διαμερίσματος που αγοράστηκε από την Do Value μέσω της εταιρείας Where About Travels που διατηρεί μαζί με τον πρώην σύντροφό της Γιάννη Μωυσίδη. Η ίδια είναι μέτοχος κατά 50% και βεβαίως διαχειρίστρια της εταιρείας και μέσω αυτής αγοράστηκε από ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ένα ακίνητο επί της Ιουλιανού μιας οικογένειας Ινδών που προφανώς δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις. Ο σκοπός της αγοράς προφανής, να γίνει το διαμέρισμα AirBnB σε μια κάπως υποβαθμισμένη, αλλά πολύ κεντρική γειτονιά της Αθήνας. Τίποτα παράνομο δεν υπάρχει σε όλο αυτό, νόμιμη αγορά έγινε και νόμιμα συμμετέχει η Καρυστιανού στην εταιρεία αυτή ως ιδρυτική εταίρος. Όμως δεν μπορείς από τη μια να κουνάς το δάχτυλο για τα funds και από την άλλη να αγοράζεις από servicer ακίνητο, ακόμα και αν μετά προσποιείσαι την ανήξερη.

Η εκδίκηση… κρύο πιάτο

-Η αποκάλυψη της υπόθεσης με το σπίτι της Ιουλιανού είναι προφανώς η απάντηση πρώην συνεργατών της Καρυστιανού στα όσα έλεγε μέσα στο ΣΚ εν εξάλλω καταστάσει για «αρχηγιλίκια» και ότι θα καθαρίσει την Ελπίδα. Την υπόθεση αυτή γνώριζαν ο εμπειρογνώμονας Κοκοτσάκης και ένας επίσης επιχειρηματίας από την Κρήτη ονόματι Φρονιμάκης που αποχώρησαν από το κομματικό εγχείρημα της αρχηγού και είχαν πέσει πάνω στην υπόθεση, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να της χτυπήσουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι. Η γραμμή άμυνας της αρχηγού Μαρίας πάντως είναι προβληματική. Μέσω κύκλων είπε το ασθενέστατο επιχείρημα ότι… μπήκε στη συγκεκριμένη εταιρεία (με 50% και διαχειρίστρια, για να μην ξεχνιόμαστε), προκειμένου να διευκολύνει τον πρώην σύντροφο Μωυσίδη, ο οποίος ήταν φορολογικός κάτοικος εξωτερικού και ότι δεν είναι πραγματική διαχειρίστρια, γιατί όλη τη δουλειά την έκανε ο Μωυσίδης. Οι «κύκλοι» δε το κάνουν ακόμα καλύτερο, λέγοντας ότι η Καρυστιανού «δεν θα μπορούσε να ασχολείται με τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία» την περίοδο που έγινε (Σεπτέμβριο του 2023), γιατί πριν από λίγους μήνες είχε χάσει το παιδί της. Τώρα, ξέρετε πολλούς που είναι κατά 50% μέτοχοι σε μια εταιρεία να μη συμβουλεύονται αυτόν που έχει το άλλο 50% πριν κάνουν μια αγορά τέτοιου είδους; Μπορεί, αλλά στην πολιτική αυτά δεν υπάρχουν. Για να μην το ψειρίζουμε, η εκδίκηση στην πολιτική, όπως και αλλού, είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.

Στη γωνία για την Τζάκρη

-Μια σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ περιμένουν κυριολεκτικά τον πρόεδρο Νίκο στη γωνία να φέρει στα όργανα συζήτηση για να επιστρέψει στο κόμμα η Τζάκρη ως συνεργαζόμενη. Ήδη ο Γερουλάνος έριξε ορισμένες προειδοποιητικές βολές, η Διαμαντοπούλου είναι γνωστό ότι βγάζει φλύκταινες με το συγκεκριμένο πρόσωπο, ενώ και πολλοί άλλοι λένε ότι δεν μπορεί να αποκλείστηκε από τα ψηφοδέλτια ο Καστανίδης με το επιχείρημα ότι έχει ξεπεράσει τις επιτρεπόμενες από το καταστατικό βουλευτικές θητείες και να έρθει η Τζάκρη ως συνεργαζόμενη. Είναι δεδομένο πάντως ότι ο Νίκος θα αργήσει να φέρει το συγκεκριμένο θέμα, αν το φέρει κιόλας έτσι όπως έγινε το πράγμα.

Καταδικάστηκε ο Φ. Βρυώνης για χειραγώγηση

-Να περάσουμε στα νέα της αγοράς με έναν επιχειρηματία από τα παλιά: Χθες το Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε για χειραγώγηση τον Φίλιππο Βρυώνη, την κόρη του και έναν συνεργάτη του. Η χειραγώγηση αφορά τη μετοχή της ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ κατά την περίοδο 2007-2009, διερευνήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία και είχε επιβάλει πρόστιμα. Ο Φ. Βρυώνης καταδικάστηκε σε 5 χρόνια κάθειρξη για χειραγώγηση και συνολικά 9 χρόνια κάθειρξη. Η κόρη του καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση για χειραγώγηση και συνολικά 6 χρόνια φυλάκιση, ενώ ο συνεργάτης του σε 2 χρόνια φυλάκιση και 3 χρόνια συνολικά. Όλες οι ποινές επιβλήθηκαν με αναστολή και στον Φ. Βρυώνη επιβλήθηκε εγγύηση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρέστη στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο ως πολιτική αγωγή.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ