28 Σεπτεμβρίου 2026

Πλάκα: Στεγανό το κεντρικό δίκτυο -Η διαρροή έγινε στο εσωτερικό, στο διαμέρισμα των ηλικιωμένων -Πιθανότατα από την εγκατάσταση της κουζίνας


Στο διαμέρισμα του 2ου ορόφου καταλήγουν οι έρευνες για τα αίτια της έκρηξης που προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας στην Πλάκα, με συνέπεια τον θάνατο έξι ανθρώπων.

Κατά τις έρευνες μετρήθηκε η παροχή φυσικού αερίου από τον κεντρικό αγωγό έως το ισόγειο της πολυκατοικίας, μια απόσταση 2,5-3 μέτρων, όπου κατέληγε, και εντοπίστηκε ότι ήταν στεγανό χωρίς διαρροή.

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία δεν έχει κάποια ευθύνη, καθώς το δίκτυο παροχής ήταν σωστό.

Οι έρευνες για τον εγκαταστάτη φυσικού αερίου στο διαμέρισμα του 2ου ορόφου

Η αναζήτηση πλέον αφορά τον εγκαταστάτη φυσικού αερίου στον 2ο όροφο, ο οποίος φαίνεται να έχει «πατήσει» πάνω στις προϋπάρχουσες σωληνώσεις φωταερίου που είχε το κτίριο.

Ο ίδιος πρέπει να δώσει απαντήσεις για το τι σωλήνες έβαλε, αν προβλεπόταν να χρησιμοποιήσει το παλιό δίκτυο φωταερίου, από πού πέρασε τις σωληνώσεις, αν έκανε έλεγχο στεγανότητας και είχε τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Η διαρροή είναι μέσα στο κτίριο, στο διαμέρισμα του 2ου ορόφου.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού γνωρίζουν ότι με φυσικό αέριο λειτουργούσε το τζάκι, ο μικρός καυστήρας νερού και η κουζίνα.

Πιθανότερο σημείο της διαρροής η κουζίνα

Τα στελέχη της ΔΑΕΕ έχουν βρει το τζάκι, ενώ ο καυστήρας πιθανόν βρίσκεται στα μπάζα του πρώτου φορτηγού που τα μετέφερε στον Βύρωνα.

Ωστόσο, η κουζίνα φαίνεται να είναι κάτω από τα μπάζα που δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί, καθώς οι αμφιβολίες που υπάρχουν για τη στατικότητα των δύο παρακείμενων κτιρίων εμποδίζει την απομάκρυνση υλικών.

Το τζάκι φαίνεται πως δεν έχει υποστεί ζημιές που θα καταδείκνυαν ότι από αυτό προήλθε η διαρροή.

Ο μικρός καυστήρας, παρότι δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη διαρροή και έκρηξη.

Αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη πιθανότητα για τη διαρροή και την έκρηξη εντοπίζεται στην κουζίνα και τις σωληνώσεις της.